Pääkirjoitus: Onko Suomikin Putinin punaisen linjan sisällä? – Venäjä muuttuu yhä ahdistavammaksi paikaksi - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Onko Suomikin Putinin punaisen linjan sisällä? – Venäjä muuttuu yhä ahdistavammaksi paikaksi

Pahinta ei ollut puhe, vaan se mitä sen aikana tapahtui.

Vladimir Putin pitää Venäjän naapureita jännityksessä puheissaan. Keskiviikko ei ollut poikkeus.­

21.4. 21:00

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei onneksi tarjonnut keskiviikon puheessaan odotettuja yllätyksiä. Hän ei ilmoittanut joukkojensa uudesta tunkeutumisesta Ukrainaan tai Valko-Venäjän entistä kiinteämmästä liittämisestä Venäjään.

Näissä maissa ei huokaistu helpotuksesta. 100 000 venäläissotilasta odottaa yhä käskyjä Ukrainan kapina-alueiden lähellä. Putin toisti epäuskottavaa salaliittoteoriaa lännen juonista Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukashenkan syrjäyttämiseksi. Sitä Venäjä voi käyttää hyväkseen sekaantuakseen Valko-Venäjän tilanteeseen.

Tuttua Putinia oli uho Venäjän ydinaseista ja varoitukset lännelle. Putin puhui punaisesta linjasta, jonka Venäjä määrittää ”tapauskohtaisesti”.

Tämä herättää kylmiä väreitä Venäjän naapureissa, Suomessakin. Venäjä varaa itselleen oikeuden toimia lähialueillaan missä vain ja mistä syystä vain.

Valtaosan aikaa Putin puhui kuin vaaleihin valmistuva puoluejohtaja. Hän nosti esiin epäkohtia ja lupaili rahaa niiden ratkaisuun. Jopa lasten koulukyydit saivat erikseen huomiota.

Venäjällä on syksyllä valtakunnan duuman vaalit. Käytännössä on selvää, että Putinin tukipuolue Yhtenäinen Venäjä voittaa ne, olivat äänestäjät asiasta mitä mieltä vain. Putin kuitenkin haluaa, että myös oikeaa tukea säilyy.

Se on hankalaa.

Koronapandemia ja lännen pakotteet runtelevat Venäjän taloutta. 2000-luvun alussa Putin pystyi tarjoamaan venäläisille nopeaa elintason kasvua, mikä teki hänestä suositun. Nyt nuo ajat ovat enää muisto.

Elintason huonontuminen on suurin uhka Putinin vallalle.

Puhetta hälyttävämpää oli, mitä sen aikana tapahtui. Putinin puhuessa alettiin pidättää oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin kannattajia. He valmistautuivat osoittamaan mieltä vankileirillä nälkälakossa olevan johtajansa puolesta.

Puheessaan Putin ei Navalnyita maininnut. Henkensä peliin pistävästä oppositiojohtajasta on tullut kiusallinen hidaste Putinin suurille suunnitelmille. Häntä ei pysäyttänyt myrkky, eikä tunnu hiljentävän vankilakaan.

Navalnyin liikettä uhkaa kieltäminen. Se voisi käynnistää muunkin epävirallisen opposition entistä kovemman sorron.

Venäjän edeltäjävaltiossa Neuvostoliitossa mieltä ei osoitettu kuin aivan sen loppuvuosina. Putinin ja hänen kannattajiensa mielessä voi olla tämän tilanteen palauttaminen.

Digiaikana se on vaikeampaa, mutta Venäjän suuri naapuri Kiina ikävä kyllä osoittaa, että ei mahdotonta.

Vanhenevan Putinin Venäjä muuttuu yhä ahdistavammaksi paikaksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?