Pääkirjoitus: Toiveet Putinin ja Bidenin huippukokouksesta romuttuivat viikossa – vai kasvatetaanko nyt vain draaman kaarta?

Todellinen jääkausi uhkaa Venäjän ja lännen välejä. Paljon riippuu alkaneen viikon tapahtumista: mitä Putin sanoo linjapuheessaan, kuinka Navalnyin ja hänen tukijoidensa käy, mitä Lukashenka tekee Moskovassa ja mikä rooli kaikessa on Venäjän asevoimilla?

Joe Biden tapasi varapresidenttiaikanaan silloisen Venäjän pääministerin Vladimir Putinin maaliskuussa 2011 Moskovassa.

19.4.2021 21:00

Maailmanpolitiikan tunnelmat ehtivät mennä yhdessä ainoassa viikossa ylös ja alas sellaista vauhtia, että vertaus vuoristorataan tuntuu laimealta.

Viikko sitten tiistaina tuli tieto, että Yhdysvaltain presidentti Joe Biden oli ehdottanut tapaamista Venäjän presidentti Vladimir Putinille. Kremlin ensireaktiot olivat selkeän positiivisia ja monet maat, Suomi mukaan lukien, kiiruhtivat ilmoittamaan valmiudestaan isännöidä presidenttien kohtaamista.

Sitten tultiin rymisten alas.

Washington ilmoitti ensin kymmenen venäläisdiplomaatin karkottamisesta ja uusista pakotteista vastalauseena kyberiskuille. Moskova raivosi, karkotti kymmenen amerikkalaista ja otti käyttöön omat vastapakotteensa.

Seuraavan uutispommin pudotti Tshekki, joka kertoi epäilevänsä Venäjän agentteja 2014 tapahtuneesta ammusvaraston räjähdyksestä. 18 venäläisdiplomaattia karkotettiin, mutta Moskova lisäsi vielä vähän panoksia, kun 20 tshekkidiplomaattia sai lähtökäskyn.

Vielä keskiviikkona Tshekin varapääministeri Jan Hamacek haaveili huipputapaamisen isännöinnistä.

– Olen antanut Washingtonin ja Moskovan suurlähettiläillemme kehotuksen ehdottaa Prahaa tapaamispaikaksi, Hamacek twiittasi.

Se twiitti vanheni vauhdilla, sillä jo lauantaina Praha ja Moskova olivat kuin verivihollisia. Nyt varmaa on vain, että mikäli Putinin ja Bidenin tapaaminen joskus toteutuu, se ei tapahdu Tshekissä.

Seuraavaksi julkisuuteen tulivat Venäjän ja Valko-Venäjän turvallisuuspalvelut, jotka ilmoittivat estäneensä vallankaappaushankkeen Minskissä. Aljaksandr Lukashenka meni jopa niin pitkälle, että hän syytti Yhdysvaltain korkeimman johdon olevan häntä vastaan juonitellun salamurhahankkeen takana.

Kyyti kylmennee tällä viikolla lisää.

Keskiviikkona Putin pitää ”erittäin tärkeäksi” hehkutetun puheensa, ja perjantaille on jo kutsuttu kokoon liittoneuvosto nuijimaan hänen käskyjään.

Siinä välissä Moskovaan ennättää torstaiksi vierailulle Lukashenka, joka kertoi niin ikään tehneensä ”erittäin tärkeän” päätöksen. Tämä kaikki saattaa olla sumuverhoa – tai sitten Lukashenka ja Putin ovat valmistelleet yhteisen jymy-yllätyksen maailmalle molempien maiden tulevaisuuteen liittyen.

 Toiveet Putinin ja Bidenin pikaisesta tapaamisesta saanee unohtaa.

Torstaina alkaa myös Bidenin koolle kutsuma virtuaalinen ilmastohuippukokous. Maanantaina Kreml ilmoitti, että Putin suostuu kaikesta huolimatta puhumaan kokouksessa, mutta suoria neuvotteluja Bidenin kanssa ei tule olemaan. Eivätkä Venäjän asevoimien joukot ole kadonneet Ukrainan rajalta eikä Aleksei Navalnyin henki ole turvattu.

Putinin puhe ja Navalnyin tukijoiden kohtelu keskiviikon mielenosoituksissa tuovat todennäköisesti selkoa siihen, alkaako Venäjän ja läntisen maailman välillä todellinen jääkausi. Juuri nyt näyttää pahaenteiseltä, ja toiveet Putinin ja Bidenin pikaisesta tapaamisesta saanee unohtaa.

Tai sitten kyseessä on vain draaman kaaren kasvatus kummankin osapuolen taholta. Kun suhteet ajetaan ensin pohjamutiin, jo pelkkä tapaaminen kättelyineen tuntuisi suurelta edistysaskeleelta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?