Pääkirjoitus: Pääjohtaja Yli-Viikarin asemaa syytä harkita heti – kauneuspalvelut veronmaksajien piikistä on vakava mainekolhu tarkastusvirastolle - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Pääjohtaja Yli-Viikarin asemaa syytä harkita heti – kauneuspalvelut veronmaksajien piikistä on vakava mainekolhu tarkastusvirastolle

Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja Tytti Yli-Viikari antaa maanantaina selvityksen kululaskuistaan puhemiesneuvostolle eduskunnassa.

28.3. 17:53

Joskus kannattaa tehdä niin kuin opettaa.

Tämä tulee väistämättä mieleen, kun seuraa keskustelua Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin kululaskutuksista.

Matkoja, kauneudenhoitoa, stailausta, ravintoloita – verorahoilla.

Ihmettelyyn on aihetta, koska pääjohtaja johtaa virastoa, joka nimenomaan valvoo ja tarkastaa verovarojen käyttöä.

Pääjohtajan kululaskujen loppusummat ovat merkityksellisiä, koska niiden perusteella muodostuu kansalaisille kuva viraston ylimmän johdon toiminnasta julkisten menojen valvojana. Viraston maine on jo kokenut vakavan kolhun: holtittomasta verovarojen käytöstä on vaikea moittia muita, kun omassa pesässäkin näyttää olevan pestävää.

Media on uutisoinut Yli-Viikarin kululaskuista pitkään.

Selvityksiä on ollut ainakin Ilta-Sanomissa, Iltalehdessä ja Ylellä. Lisäksi poliisi tutkii epäiltyä virkarikosta. Yli-Viikari kiisti jyrkästi lauantai-iltana tiedotteessaan syyllistyneensä virkarikokseen.

Eduskunnan puhemiesneuvosto keskustelee pääjohtajan kanssa maanantaina puhemies Anu Vehviläisen (kesk) johdolla, myös eduskunnan tarkastusvaliokunta tutkii asiaa.

Miksi vasta nyt?

Eikö asiaan olisi pitänyt puuttua jo aiemmin?

Johtuuko eduskunnan puhemiehistön vetelyys siitä, että seuraavaksi kysytään, kuka sitten hyväksyi Yli-Viikarin toiminnan. Vuorineuvos ja hallitusammattilainen Jorma Eloranta muistutti Twitterissä – aivan oikein – että yrityksissä toimitusjohtajan laskut hyväksyy aina yhtiön hallitus. Yli-Viikari johtaa virastoa, joka toimii eduskunnan yhteydessä.

Pääjohtajan kululaskutus ei kaikilta osin kestä päivänvaloa, mutta olisiko tässä yhteydessä syytä kirkastaa myös eduskunnan roolia viraston taustalla.

Toivottavasti Vehviläinen kertoo maanantain tapaamisen jälkeen aukottomasti, miten ja miksi Yli-Viikarin laskut päätyivät veronmaksajien piikkiin. Pääjohtaja itse ei ole ollut halukas asiaa avaamaan.

Huolimatta poliisitutkinnasta, mediakohusta sekä kiihkeästä poliittisesta keskustelusta, pääjohtaja jatkaa virassaan. Täytyy muistaa, että Katri Kulmuni (kesk) erosi hallituksesta verorahoilla hankitusta esiintymiskoulutuksesta nousseen kohun takia viime vuonna.

Pääjohtaja Yli-Viikarin tapauksessa on pohjimmiltaan kyse virkakoneiston moraalikadosta, joka on vakava paikka yhteiskunnan oikeudenmukaisuuden ja kansalaisten tasavertaisen kohtelun kannalta. Taloudellisessa niukkuudessa elävä työtön, lomautettu tai pätkätyöläinen voi aiheellisesti kysyä, eikö viraston pääjohtajan oma palkka riittäisi kauneudenhoitoon ilman veronmaksajien panosta.

Siksi olisi syytä harkita pääjohtajan pidättämistä virastaan selvittelyjen ja poliisitutkinnan ajaksi.

Pohdinta täytyy tehdä mieluummin ennemmin kuin myöhemmin – vaikkapa heti maanantaina.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?