Pääkirjoitus: Sanna Marinin harha-askel paljasti hallituksen sisäiset jännitteet - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Sanna Marinin harha-askel paljasti hallituksen sisäiset jännitteet

Vuosi sitten koronapandemian alussa puhallettiin vielä yhteen hiileen politiikassa. Nyt sävyeroja löytyy – hallituksen sisältäkin.

Pääministeri Sanna Marin (sd) saapui hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle tiistaina. Aiheina liikkumisrajoitukset ja maskipakko.

23.3. 22:09

Viime keväänä hallitus ja oppositio tukivat toisiaan, pandemian pelko ja seuraukset ajoivat osapuolet hautaamaan sotakirveensä.

Syksyllä elettiin politiikassakin jo pandemian toista aaltoa: kaikki hallituksen aloitteet eivät kolahtaneet maaliin, ja joitakin ratkaisuja kritisoitiin rajustikin.

Nyt eletään politiikassakin koronan kolmatta aaltoa, jossa näkökulmat törmäilevät – myös hallituksen sisällä. Koronakriisiä ajoittain suvereenisti hoitanut pääministeri Sanna Marin (sd) joutui huomaamaan, että kaikki asiat eivät mene eteenpäin sanelusta.

Ei edes pääministerin sanelusta.

Liikkumisrajoitusten ajaminen pääkaupunkiseudulle ja Turkuun on Marinin pääministerikauden ensimmäinen iso harha-askel.

Epäsopu syntyi ja kyti hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä.

Kansanedustaja, eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk) esiintyi tiistaina ärhäkkäänä Ylen Ykkösaamussa. Lohen mielestä hallitus pimittää eduskunnalta tietoja, muun muassa niitä perusteita, joilla kaikki ravintolat pidetään suljettuina koronan kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla.

Aika kovasti sanottu hallituspuolueen edustajalta, jolla luulisi asemansa vuoksi olevan parhaat tiedot.

Kun kansanedustaja ja valiokunnan puheenjohtaja ei saa tietoa, ei sitä saa kukaan muukaan. IS pyysi valtioneuvoston kansliasta tietopyynnöllä liikkumisrajoitusten valmisteluun liittyvät asiakirjat. Ne luokiteltiin salaisiksi. Samoin kävi STT:n tietopyynnölle. Emeritusprofessori Olli Mäenpää tyrmäsi kanslian päätöksen: salauspäätöstä on tulkittu laajasti, koska poikkeusoloihin valmistautumista koskevat asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia.

Onko pääministerin ympärille syntynyt hallituksessa sisäpiiri, joka käytännössä johtaa pandemian torjuntaa ja muut ministerit ovat sivussa?

Mahdollisia rajoitustoimia valmistellaan julkisuudelta piilossa, asiakirjat salaten.

Tietoa valmistelusta välitetään ulkopuolelle harkiten, oikea-aikaisesti ja silloin, kun se hallituksen sisäpiirille sopii. Suomen poliittinen historia tuntee vahvoja hallitusvallan käyttäjiä kuten Esko Aho (kesk) ja Iiro Viinanen (kok) lama-aikana tai Paavo Lipponen (sd) ja Sauli Niinistö (kok) 1990-luvun lopulla.

Siksi onkin hiukan yllättävää, että vielä 2020-luvulla hallituksesta löytyy kahden kerroksen väkeä.

Kiistelty, vaikutuksiltaan ontto ja kestämättömästi perusteltu liikkumisrajoitusesitys on hyvä keino hallituskumppaneille palauttaa pääministeri ruotuun.

Lisäksi hallitus on luvannut, että päätöksenteko on avointa ja läpinäkyvää pandemian torjunnassa.

Sellaisena se on myös syytä pitää.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?