Pääkirjoitus: EU on rokotekisan nolo tyrijä – epäonnistumisen hinta lasketaan kuolleina ja taloustappioina - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: EU on rokotekisan nolo tyrijä – epäonnistumisen hinta lasketaan kuolleina ja taloustappioina

Rokotehankintojen tyriminen merkitsee EU-maille koronakriisin ja -sulkujen kallista pitkittymistä. EU:lle tämä munaus on vakava uskottavuustappio.

Rokotuskeskus Saksan Kölnissä.­

22.3. 21:00

Suomi ja muut Euroopan unionin EU:n jäsenmaat keskittivät koronarokotteiden hankintansa EU-komissiolle siinä uskossa, että tästä olisi hyötyä.

Rokotehankintojen keskittämisen piti taata, että EU-maat saisivat rokotteita käyttöönsä sekä runsaammin että ripeämmin kuin olisivat omin päin toimimalla saaneet.

Alkuvuoden mittaan on kuitenkin käynyt kiusallisen selväksi, että odotukset EU:n yhteishankintojen hyödyistä olivat aivan liian suuria.

Rokotteita on saatu toistaiseksi Suomeen ja muihin EU-maihin selvästi hitaammin ja selvästi niukemmin kuin piti. Ja selvästi hitaammin ja niukemmin kuin moniin EU:n ulkopuolisiin verrokkimaihin.

Pettymys on ollut niin suuri, että osa EU-maista haalii jo rokotteita EU:n yhteisostojen ohi Venäjää ja Kiinaa myöten.

Vaikka rokottamisen tahti paranee vähitellen EU-maissakin, painelevat keskeiset kilpailijamaat, kuten Britannia ja Yhdysvallat, jo kaukana edellä.

Suurimmat EU-maat ovat ennättäneet rokottaa vasta vähän yli kymmenen prosenttia kansalaisistaan edes kertaalleen rokotteilla, joiden täyteen suojaan tarvitaan kaksi rokoteannosta.

Yhdysvaltain vastaava ensimmäisen rokoteannoksen kattavuus on pian 35 prosenttia kansalaisista, ja Britannia kirii jo yli 40 prosentin kattavuudessa. Todellinen tehorokottaja Israel on rokottanut kertaalleen kaikki kansalaisensa ja piikittää jo kovaa vauhtia toista rokoteannosta.

Ehkä vielä nolompaa on, että EU:n rokoteluvuilla pyyhkii pölyjä rikkaiden läntisten maiden lisäksi kasvava joukko Chilen kaltaisia selvästi EU-maita vähävaraisempia maita. EU:n rokotehankinnat näyttävät onnistumiselta vain, jos tuloksia verrataan rutiköyhiin kehitysmaihin.

Niin moni muu maa on onnistunut rokotehankinnoissaan ja -ohjelmissaan niin paljon EU:ta ja EU-maita paremmin, että tätä on hyvin vaikea tulkita miksikään muuksi kuin EU:n erittäin noloksi epäonnistumiseksi.

Rokotehankintojen ja -ohjelmien epäonnistumisten takia kattavan rokotesuojan aikaan saaminen EU-maissa kestää kauemmin kuin pitäisi ja kauemmin kuin kilpailijamaissa.

Tämä on vakava uskottavuuskolhu EU:lle, joka on sössinyt oivan tilaisuuden todistaa kansalaisille unionin voimaa ja kykyä toimia kriisissä ratkaisijana.

Ratkaisun sijaan kattavan rokotesuojan viipyminen pahentaa ja pitkittää koronakriisiä – ja paisuttaa EU-maille kriisistä koituvaa hintaa.

Koronakriisin hinta lasketaan ihmishenkien menetyksinä ja muina terveyshaittoina sekä kriisin talousvaikutusten tappioina ja tulonmenetyksinä – ja siksi EU:n rokotetyriminen on paljon pahempaa kuin vain noloa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?