Bidenin Yhdysvallat jakaa korona-apua jo kaasu pohjassa – kankea EU empii ja arkailee - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Bidenin Yhdysvallat jakaa korona-apua jo kaasu pohjassa – kankea EU empii ja arkailee

Talouden koronaelvytyksessä Yhdysvallat menee ja EU vain meinaa, kirjoittaa Ilta-Sanomien erikoistoimittaja Jan Hurri.

Presidentti Joe Biden vahvisti torstaina lait peräti 1900 miljardin dollarin elvytyspaketista.­

12.3. 21:00

Yhdysvaltain vasta pari kuukautta virassa ollut presidentti Joe Biden vahvisti torstaina lait peräti 1 900 miljardin dollarin elvytyspaketista. Kansalaisille luvattujen koronashekkien postittaminen alkoi saman tien.

Liittovaltio panee paraikaa toteen myös edellisen presidentin Donald Trumpin joulukuussa vahvistamaa 900 miljardin dollarin elvytysohjelmaa, joten maan talouteen on odotettavissa yhteensä lähemmäs 2,8 biljoonan taalan verran ylimääräistä kasvuvoimaa.

Atlantin tällä puolen tahti on raukeampi ja mittakaava maltillisempi.

EU-maat sopivat EU:n yhteisestä 750 miljardin euron koronaelvytyksestä jo viime heinäkuussa, mutta koronakriisin kiireelliseksi tehotoimeksi aiotun paketin juridishallinnollinen ja monin tavoin kiistanalainen kasaaminen on yhä kesken – ja toteutus viipyy pääosin pariin lähivuoteen.

Toki EU-maat panevat kaiken aikaa toteen myös kansallisia elvytysohjelmia, mutta ne kalpenevat yhdessä ja erikseen Yhdysvaltain lukujen rinnalla.

EU-maiden täksi vuodeksi kaavailema kansallinen ja yhteinen elvytys supistuu viimevuotisesta ja jäänee alle 900 miljardiin euroon. Tuokin summa vaatii, että harkinnanvaraisten elvytystoimien päälle lasketaan julkisen talouden automaattisten joustojen synnyttämät alijäämät.

Elvytysvertailun epäsuhtaa korostaa vielä eurooppalaisittain kiusallinen seikka, että Yhdysvaltain talous olisi ilman mammuttimittojen elvytystäkin vahvempi ja hanakampi toipumaan koronakriisistä kasvuun kuin paraikaa kohti toista koronataantumaansa hiipuva eurotalous.

Talousjärjestö OECD arvioi tällä viikolla päivittämässään ennusteessa Yhdysvaltain talouden rykäisevän tänä vuonna 6,5 prosentin turbokasvuun – ja toipuvan koronakriisiä edeltäneeseen kuntoon jo tämän vuoden kuluessa.

Yhdysvaltain mammuttielvytys vahvistaa osaltaan myös EU:n vientivetoista taloutta, mutta OECD povaa silti eurotaloudelle melkein puolta heikompaa kasvua kuin Yhdysvaltain taloudelle.

Koronakriisistä toipumisen huimaa eroa kasvattaa elvytysohjelmien mittakaavaeron lisäksi se, että Yhdysvaltain koronarokotukset sujuvat EU-maiden turhauttavan vaisuun rokotustahtiin verrattuna päätä huimaavan tehokkaasti.

Yhdysvallat voi ehtiä tänä vuonna rokottaa kertaalleen jopa kaikki kansalaisensa, EU-maat ehkä kolmasosan kansalaisistaan. Yhteiskunnan avautuminen ja talouden toipuminen edellyttävät kyllin kattavaa rokotesuojaa.

Elvytystoimien ja ylipäätään talouspolitiikan toimien – ja aikaan saatavan talouskasvun – eroja voi selittää esimerkiksi sillä, että Yhdysvallat on liittovaltio mutta EU on osittain suvereenien kansallisvaltioiden usein eripurainen valtioliitto.

Yhdysvaltain hallinto voi yleensä harjoittaa sellaista talouspolitiikkaa kuin katsoo kulloinkin tarpeelliseksi, mutta EU-maiden on pakko empiä EU:n sopimuksiin ja lakeihin kirjattuja ”elvytysrajoja”, saatava EU:lta lupa rajojen väistämiseen – ja vielä sovitettava toimiaan yhteen 27 maan kesken.

Näistä perustavaa laatua olevista eroista johtuu, miksi Bidenin hallinto saa parissa viikossa liikkeelle enemmän korona-apua kuin EU-maat saavat yhdessä paketoitua puolessa vuodessa – ja liikkeelle edes kolmessa vuodessa.

Elvytyksessä enempi ei aina ole parempi.

Finanssimarkkinoilla on jo näkynyt merkkejä huolesta, että Yhdysvallat elvyttää taloutta jopa liian suurilla summilla, ja että omillaankin toipuvan talouden ylielvyttäminen avaa tietä inflaation kiihtymiselle, finanssikuplien paisumiselle ja muille uusille vaikeuksille.

Tämä huoli ei helpota – mutta ei myöskään koske eurotaloutta. Taloushuolia riittää toki täälläkin – mutta pelko ylikuumenemisesta ei kuulu niihin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?