Liikkumisrajoitus on torso keino koronataistelussa – hallitus jatkaa outoa varjonyrkkeilyään perusoikeuksien kanssa - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Liikkumisrajoitus on torso keino koronataistelussa – hallitus jatkaa outoa varjonyrkkeilyään perusoikeuksien kanssa

Hallitus valmistelee koronakriisin hallintaan kovempia otteita, jotka iskisivät rajusti kansalaisten perusoikeuksiin.

Viime keväänä Uusimaa eristettiin muusta Suomesta koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi.­

9.3. 21:00

Valtioneuvoston kansliassa on valmisteltu esitystä, joka toisi liikkumisrajoituksia pahimmille epidemia-alueille.

STT kertoi tiistaina, että käsiteltävänä olevan luonnoksen mukaan kotoa tai väliaikaisesta asuinpaikasta saisi poistua vain välttämättömistä syistä. IS:n tietojen mukaan hallitus voisi valmiuslakien nojalla esittää rajoituksia eduskunnan päätettäväksi nopeimmillaan jo tämän viikon lopulla.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus on puhunut liikkumisrajoituksesta äärimmäisenä, vihoviimeisenä keinona. Perusteltua onkin kysyä, ollaanko nyt äärimmäisessä tautitilanteessa. Hallitus tai Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL eivät ole esittäneet yhtä päivittäistä tartuntalukua, jonka jälkeen olisi syytä tarttua kovempiin rajoituksiin. Kuten kuntavaalien siirtokeskustelun yhteydessä nähtiin, erilaisia mallinnuksia voidaan esittää ja laskea loputtomasti sekä saada niistä ulos ihan mitä tahansa lukuja – tarpeen mukaan.

Mahdollisia liikkumisrajoituksia harvaan asutussa maassa on liki mahdoton perustella kansalaisille uskottavasti.

Pahenevasta pandemiasta huolimatta liikkumisrajoitus ei ole oikea-aikainen, eikä missään tapauksessa oikeasuhtainen pandemiatoimi.

Kansalaisten oikeustaju on koetuksella.

Nyt ollaan estämässä liikkumista, mutta vuodessa ei saatu ravintoloita kiinni ja aukotonta testausta rajoille – maskipakosta puhumattakaan. Yläkoululaiset ja opiskelijat on jo lähetetty etäopetukseen ja harrastustoimintaa rajoitettu pahimmilla alueilla ja nyt väläytellään vielä liikkumisrajoituksia.

Rajoituksissa rajoilla, ravintoloissa ja kuntosaleilla törmättiin vahvasti perusoikeuksiin ja elinkeinovapauteen.

Se ei näköjään estä hallitusta heittelemästä liikkumisrajoituksia, joilla vasta puututaankin perusoikeuksiin.

Varsinkin rajatestaus ihmetyttää.

Rajalla vaaditaan todistus negatiivisesta testituloksesta, ja muutenkin maahantuloon tarvitaan hyväksytty syy. Yksittäisiä henkilöitä voidaan määrätä testiin tai käännyttää rajalta.

Varsinaista laajaa pakkotestausta ei toistaiseksi ole saatu käyntiin, koska asiasta päättävässä aluehallintovirastossa ollaan huolissaan yksilönvapauksista.

Nyt ihmetellään, miten rajan ylittäjällä on kovemmat perusoikeudet kuin rajoitusten kanssa elävällä kansalaisella, joka voi saada viruksen rajalla testistä kieltäytyneeltä maahan tulijalta.

Poliitikkojen ja viranomaisten koronaohjeet ovat sekavia ja osin jopa ristiriitaisia.

Sekavuus on kuitenkin pientä verrattuna mahdollisen liikkumisrajoituksen sääntelyyn, ohjeistukseen ja – mikä tärkeintä – valvontaan.

Eikö nyt olisi aika panostaa rokotuksiin, miettiä rokotusjärjestys uusiksi ja ennen kaikkea turvata rokotteiden saanti, kuten monessa muussa Euroopan maassa on tehty.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?