Pääkirjoitus: Sauli Niinistö ja Sanna Marin lähettävät harvinaisen kovan viestin Moskovaan ja Minskiin

Valko-Venäjän presidentinvaalien todellisena voittajana pidettyä oppositiojohtajaa Svjatlana Tsihanouskajaa odottaa Helsingissä poikkeuksellisen painava tapaamisohjelma presidentti Sauli Niinistöstä alkaen.

Valko-Venäjän oppositio sai EU:n Saharov-ihmisoikeuspalkinnon, jonka Svjatlana Tsihanouskaja otti vastaan joulukuussa. Pekka Haavisto (pienessä pallokuvassa vas.), Sauli Niinistö ja Sanna Marin tapaavat Tsihanouskajan tämän Suomen-vierailulla alkuviikosta.

Harva ulkomainen virallinenkaan vieras saa Suomessa niin kattavaa ja korkean tason tapaamisohjelmaa kuin mikä on luvassa Helsinkiin maanantaina saapuvalle Valko-Venäjän oppositiojohtajalle Svjatlana Tsihanouskajalle.

Valko-Venäjän viime kesän presidentinvaalien moraalisena – ja myös faktisena – vaalivoittajana pidetty Tsihanouskaja saa kirjaimellisesti presidenttitason huomion, eikä se ole suinkaan sattumaa.

Kun eduskunta tiedotti tulevasta vierailusta viime perjantaina, tiedotteessa mainittiin nimeltä ainoastaan virallinen isäntä, kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok).

Tsihanouskaja kertoo kuitenkin omalla Telegram-kanavallaan tarkemmin muista korkeista suomalaisnimistä, joita hänen on tarkoitus tavata peräti nelipäiväisen Helsingin-vierailunsa aikana.

– Hän tapaa Suomen presidentti Sauli Niinistön, pääministeri Sanna Marinin, ulkoministeri Pekka Haaviston ja muita Suomen hallituksen edustajia, Tsihanouskajan tiimi tiedottaa.

IS on varmistanut myös omista lähteistään, että tapaamisohjelma sisältää Suomen ulkopoliittisen ytimen kovan kolmikon: Niinistö, Marin ja Haavisto. Tapaamisiin tulee osallistumaan myös muita erikseen mainitsemattomia valtiovallan edustajia koronarajoitusten puitteissa.

Tsihanouskajalle Helsingissä suotava huomio huomataan taatusti myös maailmalla, mutta eritoten Minskissä ja Moskovassa.

 Suomen tuki Tsihanouskajalle on todellinen monikärkiviesti.

Tsihanouskaja, 38, elää nykyisin maanpaossa Liettuassa, ja hänen alkujaan presidentiksi havitellut Sjarhei-miehensä on yhä vangittuna ilmeisen tekaistuin syin. Itsevaltainen Aljaksandr Lukashenka, 66, ei ainoastaan riistänyt Tsihanouskajan vaalivoittoa vilpillä, vaan hän kurittaa yhä edelleen päivittäin maansa oppositiota laajojen sortotoimien ja väkivallan avulla.

Lukashenka ei puolestaan pysyisi vallassa enää päivääkään, ellei hänellä olisi Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukea.

Putin ei kuitenkaan näytä olevan aikeissa luopua Lukashenkasta. Muun muassa siitä syystä, että Putinilla itsellään on oma ”tsihanouskajansa” oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin muodossa.

Valko-Venäjä on ollut Venäjälle kaiken lisäksi kuin laboratorio, jossa suoritetuista kansalaisprotestien tukahduttamiskeinosta Putin vaikuttaa ottaneen oppia omiin toimiinsa.

Suomen osoittama tuki Tsihanouskajalle on siten todellinen monikärkiviesti, johon sisältyy aimo annos tukea myös Venäjän kansalaisyhteiskunnalle, oppositiolle ja Navalnyin kannattajille.

Ilkka Kanerva sopii puolestaan hyvin isännöimään tapaamista Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) parlamentaarisen yleiskokouksen kunniapuheenjohtajan ja vanhan vaalitarkkailijakonkarin asemassa.

Valko-Venäjä on Etyjin osallistujavaltio, mutta viime elokuun presidentinvaaleihin se ei päästänyt Etyjin vaalitarkkailijoita lainkaan. Se kertoo systemaattisuudesta, jolla varmistettiin vaalien manipulointi maataan jo yli 26 vuotta hallinneen Lukashenkan eduksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?