Pääkirjoitus: Amnesty, Panarin ja Haavisto – Kremlin trollikoneisto kosti kaikille heille - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Amnesty, Panarin ja Haavisto – Kremlin trollikoneisto kosti kaikille heille

Aleksei Navalnyille annettu julkinen tuki käynnisti kolme hyvin erilaista, mutta pirullisen taitavaa mustamaalauskampanjaa, Arja Paananen kirjoittaa.

Amnesty International, jääkiekkoilija Artemi Panarin ja ulkoministeri Pekka Haavisto ovat kaikki saaneet maistaa osansa erilaisista trollitempuista.­

26.2. 21:00

Mitä yhteistä on ulkoministeri Pekka Haavistolla, NHL:n supertähdellä Artemi Panarinilla ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalilla?

Lyhyesti sanottuna kolme seikkaa.

Kaikki kolme tahoa ovat asettuneet puolustamaan Venäjän oppositiojohtajaa Aleksei Navalnyita, 44. Kaikki ovat saaneet sen jälkeen myös maksaa antamastaan tuestaan erilaisten mustamaalausyritysten kautta.

Kaikille vastakampanjoille yhteistä on puolestaan se, että ne näyttävät juontavan juurensa Kremliä tukevaan, pirullisen taitavaan trollauskoneistoon.

Tuorein tapaus liittyy Amnesty Internationaliin, joka päätti yllättäen lakata kutsumasta Navalnyitä mielipidevangiksi.

Amnesty oli antanut statuksen Navalnyille tammikuussa, kun oppositiojohtaja pidätettiin suoraan Moskovan lentokentältä.

Paljastui, että Amnesty oli joutunut sittemmin massiivisen vastakampanjan kohteeksi. Järjestöä oli pommitettu Venäjän RT-kanavaan kytkeytyvien vaikuttajien taholta muistutuksilla Navalnyin 14 vuoden takaisista nationalistisista videoista.

Amnesty taipuikin pian ja totesi, että Navalnyi ei täytä vanhojen puheidensa vuoksi mielipidevanki-statuksen kriteereitä, vaikka muuten järjestö vannookin jatkavansa täysillä kampanjaansa tämän vapauttamiseksi.

Navalnyin kannattajien silmissä – ja myös monien suomalaisten silmissä – Amnestyn päätös näyttää käsittämättömältä. Järjestö vetäisi kertaheitolla maton pois sekä itsensä että Navalnyin alta, sillä Venäjän propagandassa otetaan kaikki ilo irti takaisinvedosta.

Navalnyin vanhat viha- ja väkivaltapuheet siirtolaisista eivät ole tietenkään puolusteltavissa. Mutta niillä ei ole silti mitään tekemistä sen kanssa, että hän on nyt Venäjän johtoon kytkeytyvän myrkytys- ja vangitsemissimputuksen uhri.

 Kun Kremlin ja Putinin tärkeimmät intressit ovat uhattuina, mikään ei ole pyhää.

Navalnyi ei ole pyhimys, mutta erikoinen lopputulos on se, että nyt jopa hänen puolustajansa ovat alkaneet vaatia häntä tilille vanhoista videopuheista. Samaan aikaan Navalnyin myrkyttäjät ja vangitsijat näyttävät pääsevän kaikesta kuin koirat veräjästä.

Kaiken huipuksi Amnestyn johtajakolmikko meni Kremliä tukevan tunnetun huijarikaksikon Vovanin ja Lexuksen lankaan, kun toinen heistä teeskenteli olevansa Navalnyin avustaja ja kävi Amnestyn kanssa ”suorapuheisen” videokeskustelun. Melko sinisilmäistä, ei voi muuta sanoa.

NHL-jääkiekkoilija Artemi Panariniin kohdistunut painostuskampanja on toisenlainen.

Julkisuuteen levitettiin huhumylly vuoden 2011 väitetyistä tapahtumista, jolloin Panarin olisi pahoinpidellyt 18-vuotiasta naista baarissa Riiassa ja uhri olisi vaiennettu suurella rahalla.

Väkivallalle ei ole kuitenkaan löytynyt todistajia eikä väitetty uhri ole ilmoittautunut. Panarinin syyttömyyttä vannovia on ilmaantunut sen sijaan useita.

Yleinen teoria onkin, että Panarinista yritetään nyt tehdä pelotetta venäläisille urheilutähdille siitä, että heidän ei pidä asettua Navalnyin puolelle eikä Putinia vastaan.

  Ulkoministeri Pekka Haavistolle asetettu ansa paljastui puolestaan Pietarin-matkan jälkeen.

  Kävi ilmi, että FBI:n etsintäkuulutuslistalle vastikään joutuneen Jevgeni Prigozhinin trollitehtaan ”toimittajat” olivat tarkkailleet venäläisiä kansalaisaktivisteja Suomen Pietarin-konsulaatin edustalla. Saatiin aikaan hämyinen video, jolla Haaviston väitettiin isännöineen ”ulkomaiden vaikuttaja-agenttien” salaista Venäjä-vastaista tapaamista.

   Kaikista kolmesta jupakasta kannattaa ottaa opiksi, myös meillä Suomessa. Kun Kremlin ja Putinin tärkeimmät intressit ovat uhattuina, mikään ei ole pyhää. Eikä mikään ole välttämättä sitä, miltä se ensiksi näyttää.

   Kirjoittaja on Ilta-Sanomien erikoistoimittaja

   Osion tuoreimmat

   Luitko jo nämä?