Pääkirjoitus: Nokian ihmenousu ällistytti – sen syy on vaarallinen sijoituspeli

Uudet pelit New Yorkin pörssissä sekoittavat osakekursseja. Nokiakin sai osansa.

28.1.2021 21:00

Suurta piensijoittajien joukkoa on helppo manipuloida keskustelupalstalla.

Nokia joutui keskiviikkona julkaisemaan poikkeuksellisen tiedotteen. Siinä kerrottiin, että yhtiö ei ole tietoinen, että sen liiketoiminnassa olisi tapahtunut jotain, joka selittäisi osakekurssin äkkinousun.

New Yorkin pörssissä Nokian kurssi nousi kuin suora seinä. Yleensä ajateltaisiin, että ihme on tapahtunut. Nyt oltiin huolissaan. Torstaina pörssin auetessa kurssi lähti jyrkkään laskuun.

Huolta kantavat jopa Valkoinen talo ja Yhdysvaltain valtiovarainministeriö. Ne ilmoittivat tarkkailevansa tilannetta, kun joidenkin yhtiöiden osake oli lähtenyt käsittämättömään nousuun.

Eniten huomiota on herättänyt talousvaikeuksissa hoippunut pelikauppa Gamestop. Joukossa on myös Finnkinon omistava AMC Entertainment.

Ilmiötä selitetään netin kaupankäyntisovelluksilla, jotka helpottavat piensijoittajien toimintaa. Sijoittajat jakavat näkemyksiään keskustelusivustoilla, joista tunnetuin on Reddit ja sen WallStreetBets-ryhmä. Näin yhdistyy pienen rahan joukkovoima.

Yhden teorian mukaan pandemia sai monet urheiluvedonlyöjät siirtymään sijoittamiseen, kun urheilusarjat pysähtyivät. He jatkoivat vedonlyöntiä osakkeilla ja saivat seuraajia. Voitoilla rehvasteltiin.

Nettikeskusteluissa pilkataan kuuluja sijoitusguruja. Monet sijoittavat ”läpällä”, vanhan ajan suursijoittajia kiusatakseen.

Leikki on tietysti vain pintaa. Äkkirikastumisen halu piilee sen alla. Kun joukon voima muuttaa osakekursseja, joukon nokkelimmat hyötyvät. Osakkeita ostetaan hetkeksi ja otetaan voitto pois. Jokainen kuvittelee olevansa kaikkein nokkelin.

Pörssit perustettiin, jotta järkevät yhtiöt saisivat rahoitusta toimintaansa. Nopeasti keksittiin, kuinka niissä voidaan pelata ja tehdä pikavoittoja.

Tämä on aiheuttanut sijoituskuplia, taantumia ja paljon inhimillistä kärsimystä: kaatuneita firmoja, menetettyjä työpaikkoja ja kadonneita säästöjä.

Uusi villitys on tämän jatkoa. Vaaralliseksi sen tekee se, kuinka helppoa omaan nokkeluuteensa uskovia on manipuloida. Sitä voidaan tehdä rahan vuoksi, mutta myös poliittisista syistä kaaoksen lietsomiseksi.

Puhutaan markkinoiden näkymättömästä kädestä, joka on aina oikeassa. Käytännössä kyse on sijoittajien joukkoälystä. Sitäkin voidaan huijata.

Ihmisten lisäksi myös tekniikka on ongelma. On jo nähty, kuinka keskenään kauppaa käyvät koneet voivat sekoittaa markkinoita hetkellisesti.

Kun Nokia oli vielä puhelinvalmistaja, se oli suomalaisten rakastetuin kansanosake. Lopulta moni sai pettyä. Nyt verkkolaiteyhtiö Nokian osaketta koskevat riskit voivat olla paljon isompia.

Raha on huono leikkikalu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?