Pääkirjoitus: Pääministeri Sanna Marin astui presidentti Sauli Niinistön tontille ja se aiheuttaa hämmennystä – ”Näin ei voi tapahtua toistamiseen”

Presidentin ja pääministerin epätahtiset Venäjä-lausunnot nousivat puheenaiheeksi.

Presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin (sd) kättelivät uuden hallituksen tervehdyskäynnillä Presidentinlinnassa joulukuussa 2019.

21.1.2021 21:00

Venäjälle paluunsa jälkeen tyrmään heitetyn oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin sanotaan olevan terävä piikki presidentti Vladimir Putinin lihassa.

Hieman yllättäen oppositiojohtajasta tuli, jos ei piikki niin ainakin hiertymä myös Suomen valtiojohdon välisiin suhteisiin.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ehti maanantaina aamulla tuomita Navalnyin pidätyksen kovasanaisesti Twitterissä. Marin vaati Navalnyin pikaista vapauttamista. Presidentti Sauli Niinistö kertoi oman kantansa Helsingin Sanomien haastattelussa muutamaa tuntia myöhemmin. Linja oli molemmilla sama: Navalnyi heti vapaaksi. Lisäksi Niinistö ilmoitti keskustelevansa presidentti Putinin kanssa asiasta puhelimessa.

Se toteutui torstaina.

Suomen nopeaa ja tiukkaa linjaa ehdittiin kehua: nyt otettiin terävästi kantaa itse eikä jääty odottelemaan EU:n yhteistä näkemystä, joka on monesti Venäjä-asioissa ollut tuttu ja turvallinen tie.

Tiukasta linjanmäärityksestä ei tullutkaan ongelmaa.

Marssijärjestyksestä kylläkin.

Monet ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa seuraavat tahot kiinnittivät varmasti huomiota pääministerin ja presidentin lausuntojen ajoitukseen. Ensin pääministeri Twitterissä, ja vasta sen jälkeen presidentti Helsingin Sanomissa. Eikö järjestyksen pitäisi olla toisinpäin?

Perustuslain mukaan tasavallan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Yleisesti kuviteltiinkin, että pääministeri ja presidentti ovat keskustelleet Navalnyista ennen julkitulojaan. Politiikan toimittajien etätilaisuudessa torstaina kävi ilmi, että keskusteluyhteyttä juuri tämän asian tiimoilta ei ennakkoon ollut. Niinistö sanoi, että ”meillä ei ollut minkäänlaista etukäteiskeskustelua”.

Pääministeri Sanna Marin puolestaan sanoi IS:lle, että keskustelua käytiin itse asiassa jo sunnuntaina ulkoministeriössä, ja hän kuvitteli, että keskustelu olisi käyty myös presidentin kanslian kanssa. Pääministerin esikunnasta vahvistetaan IS:lle, että Marin ja presidentti keskustelivat asiasta vasta pääministerin twiitin jälkeen.

Politiikassa on usein tärkeämpää se, miltä asiat näyttävät kuin miten ne oikeasti ovat.

Kyse voi olla tietokatkoksesta, joka on outoa ja jopa vaarallista tällä tasolla. Vahvasti näyttää siltä, että pääministeri Marin astui harkitsemattomasti presidentti Niinistön tontille. Pääministeri määritteli yksin Twitterissä Suomen linjan, ei presidentti tai presidentti ja pääministeri yhdessä. Pitkän linjan parlamentaarikko ja ulko- ja turvallisuuspolitiikan osaaja Ilkka Kanerva (kok) totesikin, että ”näin ei voi tapahtua toistamiseen”. Myös keskustan puheenjohtaja, ministeri Annika Saarikko kummasteli Suomenmaassa lausuntojen eritahtisuutta.

Presidentti Niinistö vahtii Suomen herkkää geopoliittista asemaa idän ja lännen välillä. Siihen ei kuulu se, että virallisia ulkopoliittisia kantoja heitellään Venäjästä summamutikassa – ei ainakaan presidentin tietämättä.

Pääministeri Marinilla ja presidentti Niinistöllä – kahdella kansansuosikilla – oli keväällä näkemysero koronanyrkin käytöstä ja tarpeellisuudesta pandemian hoidossa. Heidän välejään on luonnehdittu viileän asiallisiksi.

Luonnehdintaa ei ilmeisesti tarvitse muuttaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?