Pääkirjoitus: Puoluejohtajat heräsivät väkivallan uhkaan Suomessakin – kuntavaaleissa uusi vastakkainasettelu - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Puoluejohtajat heräsivät väkivallan uhkaan Suomessakin – kunta­vaaleissa uusi vastakkain­asettelu

Ilta-Sanomien tentissä selvisi, kuinka puoluejohtajat ovat saaneet herätyksen poliittisen väkivallan uhkaan Suomessakin.

12.1. 21:00

Ilta-Sanomien kuntavaalitentissä tiistaina näkyi selvästi tulevien vaalien teema: perussuomalaiset vastaan muut. Ajankohtainen asia keskustelussa oli kuntateemasta huolimatta kansainvälinen: huoli poliittisesta väkivallasta.

Tenttiin osallistuivat viiden suurimman puolueen puheenjohtajat Sanna Marin (sd), Jussi Halla-aho (ps), Petteri Orpo (kok), Annika Saarikko (kesk) ja Maria Ohisalo (vihr). Kolme heistä edusti hallitusta, kaksi oppositiota. Välillä tuntui siltä, että asetelma oli kuitenkin Halla-aho vastaan muut.

Tämä koski erityisesti yleispolitiikan asioita. Washingtonin kongressitalon valtaus järkytti kautta maailman, Suomessakin. Asian tekee erityisen ajankohtaiseksi se, että tiistaina uutisoitiin myös kuinka entiseen pääministeriin Juha Sipilään (kesk) oli käyty käsiksi Helsingissä.

Halla-ahon ja muiden puoluejohtajien näkökulmissa Yhdysvaltain tapahtumiin oli hiukan erilainen vinkkeli. Sipilään käsiin käymisen kaikki tietysti tuomitsivat.

Marin pyysi anteeksi vanhaa kommenttiaan, jossa oli epäillyt onko Sipilä isänmaan vai lähipiirinsä asialla. Se liittyi Talvivaara-sotkuun. Sipilä selvitteli sitä silloin pääministerinä, ja Marin oli oppositiossa.

Selväksi tuli, että poliittisen väkivallan uhka Suomessakin huolestuttaa puoluejohtajia. Nyt tajutaan, että se on suorassa yhteydessä politiikan kielenkäyttöön.

Vaaleihin on vielä aikaa ja puoluejohtajat hiukan kohmeessa. Kukaan ei yltänyt aivan parhaimpaansa.

Halla-aho sai muiden jakamattoman huomion helposti. Erityisesti Ohisalon ja hänen välillä kipunoi. Orpo jatkoi tuttua kipuiluaan oppositiojohtajana.

Marin otti pääministeriroolin muiden yläpuolella. Saarikko säesti häntä yllättävänkin uskollisesti.

Orpo ja Halla-aho eivät löytäneet yhteistä säveltä hallituksen haastamiseksi kuin hetkittäin.

Kunnallisvaalien asetelmat kehittyvät uudella tavalla varsinkin maakunnissa, joissa perussuomalaiset hakee kasvua keskustan kustannuksella. Keskusta on pitänyt monia pikkukuntia omina valtakuntinaan sukupolvien ajan.

Nyt IS:n tentissä ei kuitenkaan syntynyt aivan odotetunlaista yhteenottoa Saarikon ja Halla-ahon välillä. Perussuomalaiset pyrkii kampanjoinnissaan unohtamaan varsinaiset kunta-asiat ja ratsastamaan tutuilla teemoillaan. Maahanmuuttoa ja ”ympäristöintoilua” vastustetaan. Kuntapolitiikassa on melko paljon asioita, joihin nämä eivät liity.

Ratkaisukamppailu käydään pienissä kunnissa. Keskustan vanhalla vallalla on siinä puolellaan paikallistuntemus, perussuomalaisilla into. Lopputulos ei ole mitenkään itsestään selvä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?