Pääkirjoitus: Mahtiaika jäämässä haaveeksi – Britannia on nyt Euroopan sairas mies

Uuden uljaan ajan piti alkaa ensi vuoden alussa, mutta Britannia on suurissa vaikeuksissa.

Rekkoja käännytetään takaisin Doverin satamassa maanantaina. Lautat eivät lähde Ranskaan, koska se on sulkenut rajansa Britanniasta tulevalta liikenteeltä.

21.12.2020 21:00

Aikaa on alle kaksi viikkoa siihen, kun Britannian uuden ja uljaan brexit-ajan piti alkaa. Nytkin se alkaa, mutta varsin toisenlaisissa tunnelmissa kuin brexitiä puoltaneet kansalaiset ja poliitikot ajattelivat.

Viikonloppuna pääministeri Boris Johnson pyysi ihmisiä perumaan joulusuunnitelmansa. Osassa maata leviää nyt koronaviruksen uusi mutaatio. Se näyttää tarttuvan paljon helpommin kuin viruksen aikaisempi muoto. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi, että ensimmäiset muunnokset havaittiin jo syyskuussa. Mutta nyt ollaan tilanteessa, jossa Britannian hallitus ilmoitti, ettei virusmuunnoksen leviäminen ole enää hallinnassa.

Euroopan maat alkoivat sunnuntaina pikavauhtia sulkea rajoja Britanniasta tulevalta liikenteeltä. Lentoja ei oteta vastaan, lauttaliikenne on monin paikoin seis, kanaalin alittava eurotunneli rajoittaa liikennettä. Suuria rahtisatamia on suljettu.

Rahtiliikenteen pysähtyminen on Britannialle suuri ongelma. Yritykset ja kaupat yrittävät parhaillaan täyttää varastojaan ja varautua näin vuoden vaihteessa lopullisesti voimaan astuvaan brexitiin. Silloin siirtymäkausikin on käytetty loppuun.

Rahtiliikenteen kaaoksen pelätään jo johtavan ruokapulaan Britanniassa joulun alla. Brittihallitus kokoontui maanantaina pitämään hätäkokousta, sillä vuorokaudessa voimaan tulleet muiden maiden asettamat rajoitukset sotkevat normaalit käytännöt täysin.

Keski-Euroopan suuret lentokentät ja liikenteen solmukohdat ajautuivat kaaokseen, kun ihmiset yrittivät päästä viimeisille Britanniaan suuntautuville lennoille ja juniin.

Kaiken tämän päälle EU:n ja Britannian kauppaneuvottelut päättyivät sunnuntaina illalla tuloksettomina. Kyseessä oli jälleen kerran yksi takaraja, joka ylitettiin. Neuvotteluja on tarkoitus jatkaa vielä tällä viikolla. Joka tapauksessa siirtymäaika loppuu tämän vuoden lopussa, eikä Britannia ole sen jälkeen EU:n tulliliiton ja sisämarkkinoiden jäsen. Vaikka vapaakauppasopimus saataisiin aikaan, kauppaan tulee lisää byrokratiaa.

Vielä hetki sitten pääministeri Johnson sai imagopisteitä siitä, että Britannia aloitti koronavirusrokotukset aikaisemmin kuin EU-Eurooppa. EU näytti hitaalta ja unionista irronnut Britannia tehokkaalta.

Nyt maassa jyllää uusi viruksen mutaatio, joulu on peruttu ja brexit alkaa tilanteessa, jossa pahimmillaan kauppojen hyllyt ovat osittain tyhjät. Ollaan hyvin kaukana siitä, miltä brittien uuden mahtavan ajan piti näyttää. Siinä on brittipoliitikoilla miettimistä, miten tämän kansalle selittää.

Britanniasta on tullut Euroopan sairas mies.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?