Pääkirjoitus: Britti­pää­ministeri Boris Johnson tarpoo upottavalla suolla – brexit on vahinkojen ketju­reaktio

Brexit ei ole ”tapahtuma” vaan vaihe vaiheelta kehkeytyvä kelju ketjureaktio.

Boris Johnson on neuvotellut EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa EU:n ja Britannian välisistä kauppasopimuksista.

8.12.2020 21:00

Brexit eli Britannian ero Euroopan unionista (EU) astui virallisesti voimaan viime tammi- ja helmikuun vaihteessa – mutta se on yhä kesken.

Ehkä osalle brittejä valkenee vasta ensi vuonna, että ero EU:sta ei ollutkaan ”tapahtuma”, jota pääministeri Boris Johnson tai kukaan muukaan voisi panna toteen ja saada ”valmiiksi”. Ja että oikeasti brexit on hitaasti mutta vääjäämättömästi vaihe vaiheelta kehkeytyvä kelju ketjureaktio.

Yksi brexit-prosessin lukuisista määräajoista ja välitavoitteista koittaa nyt vuodenvaihteessa, jolloin päättyy vuorostaan virallista eron hetkeä seurannut siirtymäaika.

Siirtymäajan kuluessa oli tarkoitus solmia eroa seuraavien kauppasuhteiden ja muunlaisen kanssakäymisen ehdot.

Sopimusneuvottelujen lukuisten jo tuloksetta sivuutettujen määräaikojen seuraavat "ratkaisun hetket" ovat paraikaa käsillä ja viime tingassa.

Neuvottelut ovat alusta asti olleet nihkeitä, ja nyt ne ovat jo kuukausien ajan jumittaneet kummallekin neuvottelupuolelle tärkeissä kynnyskysymyksissä.

Britannian tiistainen lupaus olla sittenkin rikkomatta aiemmin solmittua erosopimusta voi edistää neuvotteluja, mutta se on eri asia kuin uusi sopimus. Mitä lähemmäs joulupyhiä ja vuodenvaihdetta sopimusvääntö vielä pitkittyy, sitä todennäköisemmältä neuvottelujen raukeaminen – ja ero ilman sopimusta – alkaa vaikuttaa.

EU:n ja Britannian luisuminen sopimuksettomaan tilaan olisi onneton takaisku, josta aiheutuisi arvaamatonta ja kaikin puolin turhaa vahinkoa kaikille mahdollisille osapuolille.

Suurin brexit-vahinko tapahtui kuitenkin jo vuoden 2016 kesällä, kun Britannia päätti erota.

Vaikka suistuminen sopimuksettomaan tilaan pahentaisi brexit-vahinkoja suuremmiksi kuin on välttämättä kärsittävä, sekään ei silti katkaisisi kanssakäymistä kokonaan eikä varsinkaan lopullisesti.

Siitä vain alkaisi koko brexit-prosessiin taas uusi vaihe, jonka aikana kaikki asianosaiset nuolisivat haavojaan ja yrittäisivät keksiä keinoja vahinkojen lievittämiseksi – ehkä joillakin uusilla avainsanoilla mutta silti taas uusilla sopimusneuvotteluilla.

Toki sekin erehtyy, joka luulee viime tingan sopimuksen saattavan brexit-prosessin jonkinlaiseen ”maaliin” saati onnelliseen loppuun.

Paraskin mahdollinen enää solmittavissa oleva sopimus on aiempaan jäsenyyteen verrattuna kehno kompromissi, joka voi jonkin verran rajoittaa erosta koituvia vahinkoja – mutta ei estää niitä.

Siksi viime tingan sopimuskin olisi luultavasti vain yksi uusi välivaihe, jonka jälkeen ennen pitkää alkaisivat taas uudet neuvottelut suhteiden kohentamiseksi ja vahinkojen paikkaamiseksi.

Brexit alkaa muistuttaa tarpomista upottavassa suossa.

Kun yhtä jalkaa nostaa, toinen painuu taas entistä syvemmälle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?