Suomi on mukana EU:n yhteisessä rokotetilauksessa. Heti kun myyntilupa saadaan, Suomi saa väkilukuun suhteutetun määrän rokoteannoksia. Se, kuinka paljon rokotetta tulee ensi vaiheessa on vielä hämärän peitossa, mutta näillä näkymin Suomessakin päästään rokotuksiin tammikuussa, rokotestrategian määräämässä järjestyksessä.
Rokotusten alkaminen ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita, että koronavirus olisi voitettu.
Rokotetta ei heti saada käyttöön niin paljon, että se nopeasti synnyttäisi laumasuojan väestössä. Lääkettä tarvitaan hurjia määriä globaalisti. Mediuutisten (4.12.) laskelman mukaan reilulla 300 miljoonalla annoksella rokotetaan vain 150 miljoonaa ihmistä EU:n yli 400 miljoonasta kansalaisesta. Suomen osuus annoksista on noin 3,6 miljoonaa, mutta Pfizerin ja Modernan rokotteilla ei voida alkuvuonna rokottaa kuin pari miljoonaa suomalaista: se ei riitä laumasuojan muodostamiseen. Suoja vaatisi asiantuntija-arvioiden mukaan rokotteen sataprosenttisella suojatehollakin noin 60–70 prosentin rokotuskattavuuden.
Pfizerin tuotteen suojateho on noin 95 prosenttia.
Taistelu koronavirusta vastaan on todellakin maratonjuoksu. Pikavoittoja ei ole tarjolla. Rokote on ainoa keino torjua virusta, lievittää oireita, päästä vitsauksesta eroon ja palata normaaliin elämänrytmiin jossakin aikaikkunassa.
Lue lisää: 5 syytä, miksi koronarokote kannattaa ottaa – ”Tämä on aikamoinen lahja ihmiskunnalle”
Lue lisää: Tässä järjestyksessä Britannia alkaa rokottaa kansalaisia – katso lista
Koronavirukseen tehoavaa, turvallista rokotetta on odotettu pandemian runtelemassa maailmassa kuin kuuta taivaalta.
Siksi tuntuu ihmeelliseltä, että rokotevastaisuus nostaa päätään. HS-gallupin mukaan vain 56 prosenttia suomalaisista on valmis ottamaan rokotteen, jos se on ensi vuoden alussa mahdollista. Runsas viidesosa eli 22 prosenttia ei ottaisi sitä lainkaan.
Syitä on monta.
Joku pelkää rokotteen sivuvaikutuksia, joku toinen arvelee, että rokotteen nopeassa kehittelytyössä on vedetty mutkia suoriksi. THL:n oma tutkimus rokote-epäilyistä valmistunee lähipäivinä. Netin sosiaalisen median alustoilla leviävät salaliittoteoriat rokotteen sisältämistä myrkyistä ja mikrosiruista ovat luku sinänsä. Väärän informaation levittäminen on vaarallisen, tässä tapauksessa kuolemanvaarallisen helppoa, valitettavasti.
Päätös rokotteesta on jokaisen henkilökohtainen asia.
Tässä jos missä ei voi kuitenkaan tuijottaa vain omaan napaan. Ottamalla rokotteen meistä jokainen voi edistää yhteiskunnan paluuta normaaliin ja sitä kautta estää talouden romahdusta, vanhusten yksinäisyyttä ja lasten sekä nuorten ahdinkoa. Rokotteen ottaminen suojaa kanssaihmisiä, varsinkin riskiryhmiä, joissa virus voi olla tappava tauti.
Heidän kohdallaan kyse on elämästä ja kuolemasta.
Mitä enemmän rokotettuja on, sitä vähemmän viruksella on mahdollisuuksia levitä.