Pääkirjoitus: Tuorein Suomi-lavastus sai tyrmäyksen Venäjällä – kulissikeskitysleiri tuomittiin Putinin ”Disneylandiksi”

Venäläislapsille rakennettu ”suomalainen keskitysleiri” tyrmistytti suuren joukon venäläisvaikuttajia – ja juuri siksi leirikohu voi jopa auttaa Suomea jatkossa, Arja Paananen kirjoittaa.

Suomalaisten leirille joutuneista neuvostolapsista kertova Vesuri-elokuva on synnyttänyt paljon kohua ja kulissikeskitysleirin, mutta Venäjällä juuri kukaan ei ole nähnyt maan kulttuuriministeriön rahoittamaa filmiä.

20.11.2020 21:00

Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Tämä viisaus osoittautui todeksi kuluneella viikolla, kun Venäjän julkisuuteen levisi tieto Vesuri-elokuvan lavasteparakkien pohjalle rakennetusta ”suomalaisesta keskitysleiristä”.

Venäläisidean mukaan kyseessä on Itä-Karjalassa jatkosodan aikana 1941-44 toimineiden, suomalaismiehittäjien slaavilaisille siviileille pystyttämien ”lapsileirien” muistomuseo.

Elokuvakulisseista kokoonpantu leiri sijaitsee Kontupohjan piirissä Vatnavolokin kylässä. Leiriä aiotaan ryhtyä käyttämään venäläiskoululaisten ”isänmaalliseen urhoollisuuskoulutukseen”.

(Alla olevalla videolla on tuoretta kuvaa Karjalan uudesta”suomalaisleiristä”.)

Lavastettu suomalaisleiri sai täystyrmäyksen, kun Venäjän julkisuuden vaikuttajahenkilöt ryhtyivät ihmettelemään Kremlin aikeita. Leiri on pystytetty Venäjän presidentin apurahasäätiön tuella, joten jäljet johtavat siten suoraan Vladimir Putiniin.

Suomea vastaan on kehitelty Venäjän nykyhallinnon aikana monenlaisia propagandaprojekteja, mutta yksikään niistä ei ole saanut näin laajaa ja nopeaa tyrmäystä.

Leiriä vastaan esittivät kritiikkiä muun muassa Kremlin historiapropagandaa vastustavat oppositiopoliitikot, tunnetut bloggarit, kuuluisat tv-toimittajat sekä henkilöt, joilla itsellään on kokemusta maan omista vankileireistä.

Yksi heistä oli ex-oligarkki Mihail Hodorkovski, jonka Putin raivasi pois tieltään vankileireille 2003-2013. Osan tuomiostaan Hodorkovski istui Karjalan Segezhassa, parin sadan kilometrin päässä nykyisen kohuleirin pystytyspaikalta.

– Karjalassa rakennetaan lapsille lavastettu keskitysleiri, jossa jäljitellään suomalaisten leireillä olleiden lapsivankien elämää ja arkea. Ehkä parempi olisi rakentaa Karjalaan oikeita suomalaisia kouluja ja näyttää lapsille maailman parasta kouluopetusta, jota on nykyisessä Suomessa? maanpaossa asuva Hodorkovski kirjoitti Twitterissä.

Historioitsija ja tunnettu toimittaja Nikolai Svanidze sanoi puolestaan Eho Moskvy -radiossa, että hän ei näe leirissä mitään hyvää. Hänen mielestään venäläiskoululaisia pitäisi viedä ennemmin opintoretkelle Gulag-leirien jäljille ja kertoa heille siitä, kuinka Neuvostoliiton johtajat tuhosivat omia kansalaisiaan.

Mikäli Suomen Itä-Karjalassa ylläpitämistä keskitysleireistä halutaan kuitenkin puhua, Svanidzen mielestä venäläislapsille pitäisi selittää silloin myös talvisota.

– Muistellaan siinä tapauksessa myös vuoden 1939 sotaa Suomea vastaan. Me sen provosoimme ja järjestimme. Mehän heitä vastaan hyökkäsimme.

Monen venäläisen mielestä uudiskeskitysleiri on viimeinen todiste siitä, että Venäjällä on menossa koordinoitu Suomen vastainen kampanja.

Kampanjan merkkeinä pidetään vastikään aloitettua kansanmurhatutkintaa Suomea vastaan, FSB:n tarkoitushakuista ja valikoivaa arkistodokumenttien julkaisua Vailla vanhentumispäivää -projektissa, Stalinin vainouhrien joukkohautojen historian vääristelyä suomalaisten osalta Sandarmohissa sekä historioitsija Juri Dmitrijevin vainoa.

Gulag-lerimuseon johtajan Roman Romanovin mukaan rakennelmaa ei voi kutsua leirimuseoksi, vaan se on ”jonkinlainen Disneyland”.

Jabloko-puolueen Emilija Slabunova ihmetteli puolestaan, miksi Putin lahjoitti Karjalan lapsille keskitysleirin eikä virkistysleiriä tai lastensairaalaa, joita ei ole rakennettu Putinin aikana tasavaltaan yhtään.

Kohu voi kääntyä lopulta jopa Suomen eduksi. Venäjällä on tämän jälkeen entistä enemmän ihmisiä, jotka eivät noin vain niele FSB:n syöttämiä Suomi-väitteitä.

Karjalan lapsiasiamies Gennadi Sarajev joutuikin jo tekemään yhden myönnytyksen julkisuuteen.

– En aio sallia lasten vientiä sinne väkisin, hän lupasi.

Kirjoittaja on Ilta-Sanomien erikoistoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?