Pääkirjoitus: Mafiatyylinen valtataistelu salamurhineen palasi Viipuriin – seuraukset saattavat heijastua Suomeenkin - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Mafiatyylinen valtataistelu salamurhineen palasi Viipuriin – seuraukset saattavat heijastua Suomeenkin

Mikäli arviot Viipurin piirin taloudellisen ja poliittisen vallan uusjaosta pitävät paikkaansa, lieveilmiöt voivat heijastua myös Suomen ja Venäjän rajayhteistyöhön, kaupankäyntiin ja jopa suomalaisturisteihin.

Salamurhaajan uhriksi joutunut liikemies Aleksandr Petrov siunattiin keskiviikkona Viipurissa.

28.10.2020 21:00

On kuin Viipurin oma Stalin olisi kuollut tai Viipurin oma Kennedy ammuttu.

Tällaisia luonnehdintoja näkyi venäläisissä tiedotusvälineissä sen jälkeen, kun tieto viipurilaisen liikemiehen ja kaupunginvaltuutetun Aleksandr Petrovin, 61, salamurhasta levisi.

Vertaukset kuvastavat Petrovin mainetta Viipurin tosiasiallisena isäntänä. Toiset vihasivat häntä ja toiset rakastivat häntä, mutta kaikille heille hänen väkivaltainen kuolemansa salamurhaajan uhrina jätti pelottavan aavistuksen väistämättä edessä olevista muutoksen ajoista.

Suomessa Petrov ei ole nimenä laajasti tunnettu, mutta kaikki Viipurin liike-elämän kanssa tekemisissä olleet suomalaiset tiesivät vähintään hänen maineensa ja moni tunsi hänet henkilökohtaisesti.

Kerrotaan, että Neuvostoliiton romahdettua kaikkien Viipurissa liiketoimia suunnitelleiden oli parasta käydä sopimassa asioista Petrovin kanssa, tai muuten eteen saattoi tulla yllättäviä ongelmia. Kaupungilla oli tuolloin maine trokareiden ja mafiosojen pesänä.

Petrov niitti sittemmin mainetta myös herrasmiesmäisenä hyväntekijänä, mutta samalla hänen vaikutusvaltansa vain kasvoi sekä kaupungin liike-elämässä että poliittisessa elämässä.

Petrovin murha tapahtui Suomen entisessä Säkkijärven kunnassa, ja paikalta on matkaa itärajalle alle 10 kilometriä linnuntietä. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB valvoo rajavyöhykettä monin näkyvin ja näkymättömin keinoin, mutta silti salamurhaaja onnistui pakenemaan.

Murha tapahtui hetkellä, jolloin Petrovin piti mennä kuultavaksi – joko todistajana tai epäiltynä – noin 20 miljoonan euron suuruiseen talo- ja tieremonttipetokseen liittyen. Budjettirahojen välistävetoon liittyvän skandaalin vuoksi kotiarestissa on jo Viipurin piirijohtaja Gennadi Orlov ja tutkintavankeudessa finanssikomitean johtaja Aleksandr Bolutshevski.

Venäjän julkisuudessa epäillään, että budjettirahaskandaali ja murha liittyvät toisiinsa. Liikkuu veikkailuja siitä, että tämä on vain jäävuoren huippu. Huhutaan 1990-luvun mafiatyylisestä vaikutusvallan uusjaosta.

Viipurin piiri on Venäjän portti Eurooppaan Koiviston ja Uuraan öljysatamineen sekä Nord Stream -kaasuputkineen. Jos hallintopiirin eliitti ryhtyy todenteolla jakamaan keskinäisiä läänityksiään uusiksi, se saattaa heijastua erilaisin lieveilmiöin esimerkiksi Suomen ja Venäjän väliseen rajayhteistyöhön ja kaupankäyntiin. Heijastukset voisivat ulottua jopa tavallisiin suomalaisturisteihin, sitten kun raja taas aukeaa koronaviruksen jälkeen.

Viipuriin on vuosien varrella annettu runsaasti myös erilaista yhteistyörahaa niin Maailmanpankista, Euroopan unionista kuin suoraan Suomestakin. Näidenkin rahojen päätymistä oikeisiin kohteisiin saatetaan joutua vielä varmistelemaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?