Pääkirjoitus: Jokaisen on syytä ottaa influenssa­rokote – korona­huolista huolimatta - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Jokaisen on syytä ottaa influenssa­rokote – korona­huolista huolimatta

Influenssarokote on helppo ja halpa tapa suojautua vakavan sairastumisen varalta. Korona korostaa rokotesuojan tärkeyttä.

Rokote on helppo ja halpa suoja vakavaa sairautta vastaan.­

26.10. 21:00

Jokavuotinen influenssakausi tekee tuloaan, joten pian kansanterveyttä koettelee uudenlaisen koronaepidemian lisäksi tutumpi influenssaepidemia.

Näistä kahdesta ajankohtaisesta terveysriskistä voi syntyä kelju yhdistelmä, jota jokainen meistä voi osaltaan lievittää.

Koronaan tehoavia lääkkeitä vasta kehitellään, ja yleistä rokotesuojaa on näillä näkymin odotettava pitkälle ensi vuoden puolelle tai sitäkin kauemmin. Siihen asti sairastumista voi – ja on syytä – välttää terveysviranomaisten rajoituksia ja suosituksia noudattamalla, kuten lähikontakteja välttämällä, hengityssuojaimia käyttämällä ja käsiä pesemällä.

Kausi-influenssaan sen sijaan on tarjolla rokotesuojaa, joka on Suomessa kenen tahansa helposti ja edullisesti saatavilla. Vaikka rokotteen teho ja ”osumatarkkuus” vaihtelevat jonkin verran vuodesta ja liikkeessä olevasta influenssakannasta toiseen, alentaa rokotesuoja vakavan sairastumisen riskiä.

Suuri osa vuosittain influenssan takia sairaala- ja tehohoitoon joutuvista on sairastunut rokottamattomina – ja olisi suurella todennäköisyydellä voinut välttyä sairaalahoidon tarpeelta rokotesuojan avulla.

Rokote on helppo ja halpa suoja vakavaa tai jopa hengenvaarallista sairautta vastaan. Rokottautuminen on erityisen tärkeää ikänsä tai sairauksiensa takia riskiryhmään kuuluville sekä heidän lähipiirilleen.

Osa Suomen kunnista on jo aloittanut riskiryhmien influenssarokotukset. Enemmistö maan kunnista ryhtyy toimeen ensi kuun alussa ennen kuin influenssakausi alkaa toden teolla.

Koronarajoitusten aiheuttamat käytännön hankaluudet ja kansalaisten omatkin koronahuolet voivat nostaa kynnystä lähteä terveyskeskuksen influenssarokotusta jonottamaan.

Samalla juuri korona korostaa influenssarokotteen tärkeyttä, sillä yhdessä korona ja influenssa voivat pahentaa paitsi potilaan myös terveydenhuollon ongelmia.

Influenssarokotus onkin syytä ottaa koronahuolista huolimatta – mutta myös niiden takia.

Dosentti ja HUS:n apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen vetosi Ilta-Sanomissa (IS 23.10.) suomalaisiin, jotta nämä ottaisivat rokotteen koronasta huolimatta.

Hänen mukaansa koronan ja influenssan yhdistelmä voi aiheuttaa erittäin vakavan sairastumisen – ja sairaaloille suuria vaikeuksia, jos ne täyttyvät samaan aikaan korona- ja influenssapotilaista.

Kausi-influenssaan kuolee vuosittain satoja ja toisinaan jopa tuhansia suomalaisia. Silti vuosittain jopa satoja tuhansia influenssarokoteannoksia jää käyttämättä – ja päätyy roskiin.

Tämä on huolestuttava merkki aiheettomasta huolettomuudesta, jollaiseen meillä ei ole varaa. Ei varsinkaan korona-aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?