Pääkirjoitus: Brexit-lupaukset, demokratiavaje ja koronakriisi – Eurooppa ajautui alennustilaan - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Brexit-lupaukset, demokratia­vaje ja korona­kriisi – Eurooppa ajautui alennus­tilaan

Ei voi kuin toivoa Euroopalle parempia aikoja. Nyt ei mene hyvin.

Ulkonaliikkumiskielto on pakottanut sulkemaan ravintolat normaalia aikaisemmin. Kuva Pariisista.­

22.10. 21:00

Eurooppa voi parhaillaan surkeasti. Akuutteja syitä on monia, mutta taustalla vaikuttaa myös pidempiä kehityskulkuja, joista on syytä olla huolissaan.

Aloitetaan koronasta. Se kiusaa toki muillakin mantereilla, mutta Euroopassa tautitilanne on kovaa vauhtia pahenemassa. Samalla eurooppalaisten elämä on vuodessa mennyt sekaisin. Esimerkiksi Belgiassa terveysministeri kuvasi maan koronatilannetta kuin tsunamiksi. Ravintolat, kahvilat ja baarit ovat kiinni, eikä oikeastaan ketään pitäisi tavata. Ulkonaliikkumiskielto alkaa sentään vasta puoliltaöin, eikä iltayhdeksältä, kuten ranskalaiskaupungeissa.

Ulkonaliikkumiskieltoja. Euroopassa suurissa kaupungeissa. Ollaan aika kaukana yhteisen Euroopan unelmasta, jossa ihmiset pääsevät liikkumaan vapaasti. Nyt eivät pääse. Eivät maasta toiseen, eivätkä edes ulos kaikkina vuorokaudenaikoina.

Eikä tässä vielä kaikki. Ikävä kyllä paljon pahempaa voi olla tulossa. Enemmän kuin joka toinen eurooppalaisista pienistä ja keskisuurista yrityksistä arvioi lopettavansa toimintansa, jos nykyinen talouskehitys jatkuu. Näin näyttää konsulttiyhtiö McKinseyn torstaina julkistama raportti. Tämä on vain yksi indikaattori, mutta erittäin huolestuttava. Vaikka elvytykseen syydetään rahaa, voi odottaa erittäin suuria riitoja rahan jakamisessa, jos tilanne vielä pahenee.

Varsinkin, kun yksimielisyyttä ei löydetä nytkään. Ihan omaa linjaansa vetävät esimerkiksi Puola ja Unkari, joiden kehitystä on syytä seurata erittäin huolestuneena.

Puolassa vallassa pysyi presidentti Andrzej Duda. Hän edustaa kansallismielistä Laki ja oikeus -puoluetta, vaikka ei virallisesti enää ole sen jäsen. Laki ja oikeus -puolue ei juuri piittaa EU:n perusarvoista, kuten oikeusistuimien riippumattomuudesta. EU ei pidä arvossa Puolan harjoittamaa politiikkaa, mutta syytää maahan tukirahaa. Koska ei muuta voi.

Unkarissa puolestaan populistisen ja nationalistisen keskustaoikeistopuolueen Fideszin puheenjohtajan Viktor Orbánin hallinto vei keväällä läpi poikkeuslainsäädännön koronaviruspandemian varjolla. Kesällä poikkeusvaltuudet kumottiin, mutta uuden lain turvin hallitus voi koska tahansa päättää uudesta hätätilasta. Oikeuslaitoksessa tuomareita on vaihdettu hallitukselle myötämielisiin, eikä maassa juuri ole vapaata mediaa.

Demokratian toteutumista seuraava kansalaisjärjestö Freedom House pudotti keväällä Unkarin pois demokraattisten maiden listauksesta.

Britannia taistelee sekä pahenevan koronan että jos mahdollista yhä sekaisemmaksi käyvän brexitin kanssa. Pääministeri Boris Johnson pelaa upporikasta ja rutiköyhää. Ja kansalle alkaa valjeta, että brexit-lupaukset olivat tyhjää puhetta.

Voi Eurooppaa. Se on alennustilassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?