Pääkirjoitus: Hoitotakuusta lipsuminen on paitsi laitonta, myös vakava uhka kansan­terveydelle - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Hoitotakuusta lipsuminen on paitsi laitonta, myös vakava uhka kansan­terveydelle

Tuhannet suomalaiset sairastavat hoitojonoissa yli puoli vuotta ennen kuin pääsevät hoitoon. Se on kauemmin kuin lakiin kirjattu hoitotakuu lupaa.

Tuhannet kansalaiset eri puolilla maata potevat vaivojaan laittoman pitkäaikaisissa hoitojonoissa.­

19.10.2020 21:00

Terveydenhoitolaki takaa kansalaiselle oikeuden päästä kiireettömään hoitoon korkeintaan puolen vuoden kuluessa siitä, kun hoidon tarve on todettu.

Tämän niin sanotun hoitotakuun tarkoitus on hyvä: että kenenkään ei tarvitsisi kärvistellä ikuisuusjonoissa ja kärsiä vaivojensa pahenemisesta hoidon viipymisen takia.

Hoitotakuu ja sen hyvät tavoitteet jäävät kuitenkin liian usein täyttymättä, sillä tuhannet kansalaiset eri puolilla maata potevat vaivojaan laittoman pitkäaikaisissa hoitojonoissa.

Ilta-Sanomien maanlaajuinen selvitys (IS 19.10.) Suomen kaikkien sairaanhoitopiirien hoitojonoista on karua kertomaa.

Yksikään maan 21 sairaanhoitopiiristä ei kyennyt osoittamaan täyttävänsä terveydenhoitolain sanelemaa hoitotakuun lupausta.

Hoitotakuun täyttyminen vaihtelee suuresti maakunnittain, mutta yhteensä lähes parikymmentä tuhatta kansalaista on joutunut odottamaan hoitoon pääsyä laittoman pitkän ajan. Yli puoli vuotta jonottaneiden osuus kaikista jonottajista on keskimäärin kymmenen prosenttia kaikista hoitoon pääsyä odottavista.

Tilannetta voi toki katsoa myös lohdullisella kulmalla: kautta maan keskimäärin yhdeksän kymmenestä jonottajasta pääsee hoitoon hoitotakuun lupaaman jonotusajan kuluessa.

Mutta silti jokainen yli puolen vuoden jonotus tarkoittaa, että laki takaa paremman terveydenhoidon kuin kansa saa.

Toinen edes lievästi lohdullinen havainto on, että koronakevään poikkeusoloissa syntyneet jonotusaikojen lisäviivästykset on monin paikoin saatu kesän koronasuvannon kuluessa ainakin osittain purettua.

Tämäkin on tosin laiha lohtu, jota laimentaa jo täyttä päätä päälle painava uusi korona-aalto – ja sairaanhoitopiireissä herännyt huoli jonotusaikojen taas uudesta repsahtamisesta.

Hoitotakuusta lipsuminen on paitsi laitonta myös vakava uhka kansanterveydelle.

Kuukausikaupalla hoitoon pääsyä jonottaessa voi vähäisenä alkanut vaiva muuttua vakavaksi terveysuhaksi ja liian kauan kiireettömänä viivytelty tapaus voi äityä kiireelliseksi.

Jonotusaikojen pitkittymisestä – ja hoitotakuun rikkomisesta – koituu terveyshaittojen lisäksi merkittävää ja lisäksi täysin tarpeetonta kansan- ja julkistaloudellista rasitetta.

Kun vaivat jonottaessa pahenevat, uhkaavat hoitotarpeetkin muuttua järeämmiksi ja kalliimmiksi kuin aiemmin olisi tarvittu. Toki jonojen pitäminen edes lain vaatimissa rajoissa maksaa, mutta tästä tinkiminen maksaa todennäköisesti vielä enemmän.

Se on vielä näkemättä, parantaako ja nopeuttaako sote-uudistus hoitoon pääsemistä – jos uudistuksesta tällä kertaa tulee totta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?