Pääkirjoitus: Marinin hallituksen sote etenee – mutta se on yhä miinoja täynnä - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Marinin hallituksen sote etenee – mutta se on yhä miinoja täynnä

Olisi tärkeää, että ikääntyvän Suomen ongelmien ratkaisu saataisiin viimein käyntiin.

Sote-uudistusta on yritetty vuosia. Nyt sillä on mahdollisuus nytkähtää eteenpäin.­

14.10. 21:00

Suomessa sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistusta on yritetty yli vuosikymmen. Hankkeet ovat kompastuneet huonoon valmisteluun, riitoihin ja perustuslakiin.

Kovimpina kierrokset kävivät Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikana. Sen sote-hanke sai elämää suuremmat mittasuhteet. Sipilä uhkasi marssia Mäntyniemeen eroanomusta jättämään, jos muut puolueet eivät hänen tahtoonsa taivu. Kompromissin jälkeen siirryttiin asemasotaan, jossa hanke haparoitui lausuntokierroksilla ja eduskunnassa.

Kansalaistenkin kiinnostus monimutkaisiin yksityiskohtiin hiipui. Sote-asiat ovat kimurantteja ja vaikeita. Yksityiskohtia riittää tuhansittain.

Sanna Marinin (sd) hallitus esitteli tiistaina uusia sote-linjauksiaan. Aiempaan verrattuna ne herättivät vähäisiä intohimoja. Vuosien käsittelyissä monet rönsyt ovat karisseet. Nyt on puhuttu luurankomallista.

Tämä voi olla realistinen lähestymistapa, jolla uudistus viimein saataisiin liikkeelle. Silti moni yhä kysyy onko juuri tämä kaikille kansalaisille paras ratkaisu?

Ristiriidoista kertoo hiukan koominen nimien vatkaus. Sote-maakuntien nimi muuttuu hyvinvointialueiksi ainakin väliaikaisesti. Näin sekaannusten välttämiseksi. Maakuntavaalien sijaan edessä siis olisivatkin aluevaalit, jotka aiotaan järjestää vuonna 2022.

Keskustalaiset puhuvat kuitenkin sitkeästi edelleen maakunnista. Maakuntahallinto on puolueen perinteinen tavoite. Nyt Sipilän ajan suunnitelmista tingittiin paljon. Ydin kuitenkin jäi. Kun hyvinvointialueet on kerran saatu pystyyn, niiden tehtäviä voidaan aina sopivassa poliittisessa tilanteessa yrittää lisätä.

Hankkeeseen sisältyy yhä poliittisia miinoja, jotka voivat räjähtäessään saada sen raiteiltaan. Maakuntaveroa kaavaillaan voimaan jo vuonna 2026. Tästä voidaan käydä kovia taistelua. Perustuslakivaliokuntakin joutuu raapimaan päitään yhtenään.

Aluesairaaloiden tulevaisuus hiertää yhä Lapissa ja Etelä-Savossa. Pääkaupunkiseudulla nähdään ongelmia sitä koskevista erikoisjärjestelyistä huolimatta. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori oli keskeisessä osassa edellisen sote-version kaatamisessa. Hänen ensikommenttinsa uudestakaan ehdotuksesta eivät vaikuta innostuneilta.

Jos Sanna Marinin hallitus istuu vaalikauden loppuun asti, sillä on joka tapauksessa edeltäjiään paremmat mahdollisuudet saada sote läpi. Asia ei kuitenkaan ole sillä selvä.

Luurankomallista pitäisi päästä eteenpäin. Rahoitushuolet vaanivat. Enää ei edes puhuta miljardisäästöistä niin kuin Sipilän aikana. Ikääntyvän Suomen ongelmat ovat suuria. Olisi hyvä, jos edes yhden niistä ratkaisu saataisiin käyntiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?