Pääkirjoitus: Hallinto lomaili, koronavirus ei - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Hallinto lomaili, koronavirus ei

Koronatestien ruuhkautumista ja toimien sekavuutta ei voi enää selitellä sillä, että vastassa olisi uusi ja yllättävä vitsaus.

Koronatestaus on ruuhkautunut eri puolilla maata.­

12.8. 21:00

Ensimmäinen korona-aalto oli keväällä aito yllätys, joten myös hallituksen ja terveysviranomaisten toimissa ilmenneitä puutteita oli mahdollista tulkita yllätyksen syyksi.

Mutta nyt ensimmäisen aallon alkamisesta on kulunut puolisen vuotta. Enää ei ole uusi ja yllättävä asia, että herkästi ihmisestä toiseen tarttuvaa virusta on liikkeellä ja että se levittää vaarallista tautia.

Silti hallitukselle ja ehkä myös koronatoimia johtaville terveysviranomaisille näyttää vasta hiljan paljastuneen yllätyksenä, että koronavirus ei tottele suosituksia saati lomaile.

Parin viime viikon kuluessa on käynyt ilmi, että keväällä ja alkukesästä kuullut julistukset koronavalmiuksien kohentamisesta ja alkuvaiheen virheiden korjaamisista ja opiksi ottamisista ovatkin jääneet ainakin osin pelkiksi aikeiksi.

Keväällä hallitus ilmoitti Suomen siirtyneen koronan torjunnassa niin sanottuun hybridistrategiaan, jossa laajamittaiset rajoitustoimet piti vaihtaa kansalaisten ”matalan kynnyksen” testaamiseen, tartuntaketjujen tehokkaaseen jäljittämiseen sekä tartunnan saaneiden eristämiseen ja sairastuneiden hoitamiseen.

Rajoitustoimista onkin pääosin luovuttu, mutta hybridistrategian muut osat näyttävät lomien aikana ja tartuntakäyrien laskettua unohtuneen.

Ehkä tartuntalukujen kutistuminen tuuditti osan kansasta harhaluuloon viruksen katoamisesta. Mutta hallitukselta tai terveysviranomaisilta tällaista ei olisi odottanut.

Kesän koronasuvannossa olisi ollut aikaa – ja aihetta – kasvattaa testaus- ja analysointivalmiuksia ja vahvistaa muita koronavalmiuksia rutkasti runsaammin kuin näyttää käyneen.

Kansaa on vasta alkanut palailla kesälomilta työpaikoille ja kouluihin, ja suurimpien kaupunkien koronapuhelimet ovat jo tyystin tukossa ja testiaikojen ja -tulosten saaminen viipyy päivätolkulla.

Yhtä paljon aikaa ja aihetta on ollut harjoitella maailmalta maahan saapuvien vastaanottamista ja opastamista lentoasemilla ja matkustajasatamissa, mutta silti maahan saavutaan yhä lähes yhtä sekavan epätietoisissa tunnelmissa kuin keväällä.

Tiedottamista ja viestintää olisi pitänyt kohentaa, mutta sekään ei näytä lomilla luontuneen.

Yksinkertaista maskisuositusta on eri puolilla hallintoa hahmoteltu kai keväästä asti, mutta valmista tulee ehkä vasta tällä viikolla.

Sen sijaan ilmoitus sakko- tai linnatuomion uhalla toimeen pantavista pakkotesteistä ja -karanteeneista tärähti maanantaina julki niin yllättäen, että yhden ministerin ilmoitus oli uutinen paitsi kansalaisille myös osalle hallituksen muita ministereitä.

Kun toinen aalto lähestyy, nyt on korkea aika lisätä testaamista, selkeyttää viestintää – ja saada rästissä olevat suunnitelmat kuntoon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?