Pääkirjoitus: Porvaripuolueen kannatus ei nouse edes oppositiossa – kokoomus on kuin koomassa - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Porvaripuolueen kannatus ei nouse edes oppositiossa – kokoomus on kuin koomassa

Kokoomuksen kannatus näyttää heikkenevän, vaikka hallituksen talouspolitiikkaa vastaan olisi haastajalla tilaa. Porvaripuolueen oppositiopolitiikka on ponnetonta.

Petteri Orpon johtama kokoomus on jäänyt sisäpolitiikassa stastistiksi, mikä näkyy puolueen kannatuksessa.­

6.8. 21:00 | Päivitetty 6.8. 23:14

Ylen tuoreen gallupin mukaan Sdp nostaa yhä kannatustaan. Se nousi viime kuusta 1,5 prosenttiyksikköä ja Sdp:n kannatus on nyt 23,4 prosenttia puolueiden kauneuskilpailussa. Se on merkittävän suuri lukema hallituspuolueelle näissä oloissa. Merkittävämmäksi sen tekee vielä se, että toisen päähallituspuolueen keskustan kannatus alenee koko ajan. Nyt ollaan keskustan osalta lähellä kriisirajaa eli kymmenen prosentin kannatusta. Jos puheenjohtajakamppailukaan ei nosta kannatusta, keskustan osalta voidaan sanoa, että se on kuolinkierteessä.

Mutta viime aikojen gallupeita katsoessa yksi näkökulma pakkaa unohtumaan. Nimittäin kokoomus.

Kymmenysosien gallupmuutoksia ei kannata juuri noteerata, mutta kokoomuksen kannatus laski 0,6 prosenttiyksikköä ja kannatus on nyt 17,3 prosenttia. Sen edellä on toinen oppositiopuolue perussuomalaiset, jonka kannatus on 18,9 prosenttia.

Kokoomuksen kannalta tilanne on outo ja luulisi, että puolueessa hälytyskellot alkaisivat soida. Koronaviruksen hoitaminen on osunut Sdp:lle, mutta nyt talous- ja työllisyys- ja veropolitiikan ympärillä käytävän keskustelun luulisi satavan kokoomuksenkin laariin. Mutta sellaisesta ei ole mitään merkkiä.

Porvaripuolue menee kannatuksen osalta alamäkeä. Vielä viime kunnallisvaaleissa kokoomus oli suurin puolue 20,7 prosentin kannatuksella. Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa kokoomus oli kolmanneksi suosituin 17,0 prosentin kannatuksella Sdp:n ja perussuomalaisten jälkeen.

Mikä mättää? Kokoomus ei ole aloitteellinen. Puolueen avaukset, sikäli kun niitä on, hukkuvat poliittiseen taustakohinaan. Sisäistä keskustelua kokoomuksessa ei juuri käydä. Tai suomeksi: ei käydä nyt lainkaan.

Kokoomuksen puoluekokous pidetään Porissa 4. – 6. syyskuuta, mutta hiljaista on. Puheenjohtaja Petteri Orpolle ei ole ilmaantunut ainoatakaan haastajaa. Keskustan puoluekokous on samaan aikaan Oulussa. Vaikka keskustan kannatus on kymmenen prosentin tasolla, keskusta kiinnostaa kokoomusta enemmän.

Kokoomus tuntuu olevan kuin halvaantunut, se elää ikään kuin poliittisessa koomassa. Jos puolue ei osaa hankkia pelitilaa nykyisessä poliittisessa ilmapiirissä ja oppositiossa, peili on tarpeeseen.

Kokoomuksen puheenjohtajakeskustelukin on loppunut. Petteri Orpoa ei kukaan haasta ennen ensi kevään kuntavaaleja. Luulisi, että kokoomuksen sisällä käytäisiin kovempaa keskustelua. Antti Häkkäsestä on povattu Orpon haastajaa. Hän, samoin kuin Elina Lepomäki ovat olleet hiljaa, tosin Lepomäki nousi esille ansiosidonnaista työttömyysturvaa koskevassa keskustelussa. Mutta ylipäätään kokoomus tuntuu olevan hiljaa.

Korona vei keväällä oppositiolta jalat alta, mutta budjettiriihen ja taloushaasteiden alla luulisi, että talouspuolue kokoomuksesta kuultaisiin enemmän kuin nyt kuullaan.

Artikkelia korjattu 6.8.2020 kello 22.49. Sdp:n kannatus tuoreen gallupin mukaan on 23,4 prosenttia, ei 24,3 prosenttia. Korjaus kello 23.14: Kokoomus oli kolmanneksi suosituin puolue vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Alkuperäisessä muotoilussa kokoomuksen väitettiin olleen suosituin puolue 18,2 prosentin kannatuksella.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?