Pääkirjoitus: Politiikan syksy on samea – Kulmunin ja Saarikon puheenjohtajataisto ratkaisee hallituksen kohtalon

Politiikan syksy alkaa elokuussa puolueiden kesäkokouksilla. Syksy on koronan takia sumea ja vaikea. Keskustan puoluekokous on hallituksellekin ratkaiseva virstanpylväs.

Katri Kulmunin ja Annika Saarikon taistelu näyttää myös sen tien, miten keskusta on sitoutunut hallitukseen kovissa talousväännöissä.

4.8.2020 21:00

Suomen sisäpolitiikka on elänyt viime keväästä lähtien eräänlaisessa odotushuonetilassa, joka jatkuu.

Esimerkiksi normaalisti alkukesään kuuluvat puoluekokoukset siirtyivät syksylle.

Myös hallituksen budjettiriihi on venytetty syyskuun puolelle.

Koronan ensimmäinen aalto aiheutti venytykset, mutta nyt pelätään ja odotetaan toista vaihetta. Politiikan tunnelma on koko ajan kuin ukkosilman alla. Mustia pilviä katsellaan pelonsekaisin tuntein. Ministeri- ja eduskuntaryhmät kokoontuvat syyskuun budjettiriihen alla oudossa tilanteessa. Talous- ja työllisyyspolitiikka on kovien haasteiden edessä.

Myös hallituksen toimintakyky on puntarissa.

Sdp:n puoluekokous on elokuun lopulla Tampereella. Kokoomuksen puoluekokous siirrettiin syyskuulle ja se on koolla Porissa samaan aikaan kuin keskusta kokoontuu Ouluun 4.– 6. syyskuuta.

Sdp:n ja kokoomuksen puoluekokouksiin ei paljon mielenkiintoa riitä.

Sdp:ssä pääministeri Sanna Marin ottaa puheenjohtajan paikan. Monelle saattaa olla yllätys, että Antti Rinne on ylipäätään johtanut puoluetta tähän saakka. Kokoomuksessa on pinnan alla kytenyt henkilöpeli jo pitkään, mutta Petteri Orpo saa jatkaa rauhassa ainakin kuntavaalien yli.

Sen sijaan keskustassa jytisee senkin edestä. Syystä.

Puolue on kohtalokkaassa tilanteessa. Keskustan kannatuskäyrä on niin sanotusti hengenvaarallisella tasolla. Puheenjohtaja Katri Kulmuni haastettiin puheenjohtajakisaan keskustan historian ensimmäisenä puheenjohtajana, jolla ei ole takanaan yksiäkään vaaleja, hävittyjä tai voitettuja – eli niin sanottua politiikan työtodistusta. Hallitukseen perhevapailta palannut tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko lupasi vielä vuosi sitten tukea Kulmunia pitempäänkin, mutta nyt paine kävi niin kovaksi, että Saarikko joutui syömään vanhat puheensa.

Keskustan puoluekokous on myös hallituksen jatkon kannalta merkittävä.

Kokous antaa eväitä syksyn budjettiriiheen ja siihen, mikä on puolueen asema vahvasti vihervasemmistolaisessa hallituksessa. Puoluekokous joutunee äänestämään myös linjastaan EU:n elpymispakettiin. Puheenjohtajakisan kaksintaistelu käydään Kulmunin ja Saarikon välillä. Saarikosta on tullut kisassa Kulmunia voimakkaampi nykyisen hallituspolitiikan puolustaja.

Keskustan puoluekokous on siinäkin mielessä mielenkiintoinen, että istuva puheenjohtaja Katri Kulmuni on eräällä tavalla muuttunut, yllättäen, pelin haastajaksi.

Saarikko on ollut kuluneiden vuosien aikana Kulmunia enemmän puolueen ytimessä, varapuheenjohtajana, ministerinä ja ex-pääministeri Juha Sipilän lähipiirissä. Kulmuni ei olisi halunnut keskustaa ylipäätään nykyhallitukseen, mutta Saarikko näyttää olevan siihen sitoutunut jokaisella solullaan. Keskustan kokous näyttää siis myös hallituksen syksyn suuntaviivat. Keskustan kannalta kaamein vaihtoehto olisi, että puoluekokous pitäisi perua korona-aallon takia.

Se olisi myös hallituksen kannalta surkea juttu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?