Pääkirjoitus: Keskustan kovassa kisassa Saarikko on hallituksen suosikki - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Keskustan kovassa kisassa Saarikko on hallituksen suosikki

Kilvassa on aseena hallitusyhteistyön tulevaisuus.

Annika Saarikko ja Katri Kulmuni kisaavat tosissaan keskustan puheenjohtajuudesta.­

30.7. 21:00

Annika Saarikon ilmoittautuminen keskustan puheenjohtajakisaan ei ollut yllätys. Vaikka ehdokkaita saattaa tulla vielä lisääkin, käytännössä kyse on Saarikon ja Katri Kulmunin kamppailusta. Muut tulisivat vain nostamaan profiiliaan puolueessa ja pehmentämään Saarikon ja Kulmunin yhteenottoa.

Asetelma on nurinkurinen. Kulmuni on istuva puheenjohtaja, mutta vaikuttaa pikemminkin haastajalta kuin ennakkosuosikilta. Kulmunin vuosi puheenjohtajana ei ole kääntänyt keskustan kannatusta nousuun. Hänen ministerieronsa koulutusrahaskandaalin vuoksi oli nolo.

Kulmuni on jo ennen Saarikon ilmoitusta kiertänyt keskustan kenttää kuin varjonyrkkeilyä käyden. Oikea ottelu vasta alkaa.

Ilmoittautuessaan kisaan Saarikko korosti lojaalisuuttaan nykyhallitukselle ja pääministeri Sanna Marinille (sd). Saarikolle myös EU:n elpymispaketista saatu sopu käy.

Kulmunin on ennakoitu ottavan kriittisemmän asenteen hallitusyhteistyöhön aseekseen puoluejohtajakisassa. Keskustassa on tyytymättömyyttä punavihreisiin hallituskumppaneihin. Saarikko vetoaa niihin, jotka pitäisivät hallituksesta lähtöä virheenä.

Keskustan hallituksen tulon kätilö oli edellinen puheenjohtaja Juha Sipilä. Kulmuni ei välttämättä ollut siitä innostunut.

Lienee selvä, kumpi ehdokas olisi keskustan hallituskumppaneille enemmän mieleen. Suoraviivaisen Marinin tuskastumisesta Kulmuniin on huhuttu jo aiemmin.

Saarikko todennäköisesti olisi Marinille helpompi yhteistyökumppani. Nythän Saarikko oikein kuulutti yhteistyöhaluaan.

Kulmunilla on demarien silmissä myös raskaana taakkana osuus Antti Rinteen kaadosta pääministerin paikalta.

 Politiikan todellisuus voi olla kova Saarikollekin.

Kulmunin ministerieron jälkeen käytännössä tärkein keskustapoliitikko on ollut valtiovarainministeri Matti Vanhanen. Saarikko sanoi olevansa häneen tyytyväinen.

Vanhasesta on lyhyessä ajassa tullut keskustalle korvaamaton. Pitkää uraansa lopetteleva Vanhanen voi sanoa mielipiteensä suoraan. Tarvittaessa hän pystyy ottamaan vastuulleen syystä tai toisesta keskustaväelle vastentahtoisia päätöksiä hallituksessa. Vanhasen asema näyttää vankalta, voitti puheenjohtajakilvan kumpi hyvänsä naisista. Hän ei ole kummallekaan uhka.

Jos voittaja on Kulmuni, hänen täytyy nopeasti hankkia kaivattua mainetta jämäkkänä päätösten tekijänä. Jos Saarikko voittaa, hänen pitää varoa, että huuma ei haihdu äkkiä. Nyt monet puolueessa näkevät Saarikon melkein messiaana, mutta politiikan todellisuus voi olla hänellekin kova.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?