Pääkirjoitus: Putinin kiitos venäläisille on entistäkin kovempi kurikampanja – näin jaetaan nykyajan näytöstuomioita - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Putinin kiitos venäläisille on entistäkin kovempi kurikampanja – näin jaetaan nykyajan näytöstuomioita

Murskaluvuin hyväksytty uusi perustuslaki ei tuonut Venäjälle yhteiskuntarauhaa, vaan maassa käynnistyi heti vihollisten etsintä toimittajien ja opposition piiristä.

Habarovskin aluepiirin kuvernööriä Sergei Furgalia saatetaan poliisiautoon.

14.7.2020 21:00

Jos Venäjä olisi normaali valtio, maassa vallitsisi juuri nyt ennätysmäisen vakaa yhteiskuntarauha ja suuri luottamus vallanpitäjiin.

Näin pitäisi siis olla, jos venäläiset ja heidän vallanpitäjänsä uskoisivat edes itsekään heinäkuun 1. päivänä päättyneen kansalaisäänestyksen tuloksiin.

Presidentti Vladimir Putinin ajamat perustuslakimuutokset saivat tuolloin virallisesti murskahyväksynnän. Lakimuutoksia kannatti 77,92 prosenttia, mikä on korkeampi luku kuin Putinin koskaan presidentinvaaleissa saama kannatus.

Auvoisen tyytyväisyyden sijaan Venäjällä vallitsee nyt poikkeuksellisen jännittynyt ilmapiiri.

Sen sijaan, että Putin olisi kiittänyt kansalaisia luottamuksesta ja osoittanut heille enemmän luottamusta, uusi kurikampanja käynnistyi. Esiin on nostettu muutamia ihmisiä, jotka on leimattu jo yhteiskunnan vihollisiksi.

Habarovskista syytettyjen penkille joutui kuvernööri Sergei Furgal, jota syytetään 15 vuoden takaisista murhista.

Furgalin tukijat epäilevät, että hänen tosiasiallinen rikoksensa on se, että hänen johdollaan Habarovskin aluepiiri äänesti laiskasti Putinin perustuslain puolesta. Liberaalidemokraatteja edustava Furgal oli kaiken lisäksi noussut liian suosituksi hahmoksi, minkä vuoksi hänestä oli ryhdytty leipomaan huhupuheissa jo Putinin seuraajaa.

Seuraava jännityksen aihe kilpistyy siihen, kuinka Kreml aikoo saada tukahdutettua Furgalin puolesta jatkuvat katuprotestit.

Toimittajien joukosta tuomion sai jo Svetlana Prokopjeva, 40, jota rangaistiin sakoilla ”terrorismin oikeuttamisesta”. Prokopjeva oli yrittänyt analysoida, mikä sai nuoren anarkistin hyökkäämään turvallisuuspalvelu FSB:n rakennukseen ja tekemään itsemurhan Arkangelissa 2018.

Venäjän arvostetuimpiin puolustusalan toimittajiin kuuluva Ivan Safronov, 30, vangittiin puolestaan epäiltynä valtionsalaisuuksien luovuttamisesta Nato-maalle. Vaikka Safronovin lähipiiri on vakuuttunut hänen syyttömyydestään, puolustuksesta tulee vaikeaa, sillä maanpetosoikeudenkäynti käydään tietenkin suljetuin ovin.

Suljetuin ovin on käyty myös Juri Dmitrijevin, 64, oikeutta Petroskoissa. Dmitrijeviä syytetään seksuaalirikoksista, mutta puolustajien mielestä häntä vainotaan tosiasiassa hänen työstään Josif Stalinin terrorin paljastajana.

Uusi perustuslaki antaa Putinille enemmän valtaa myös tuomareiden erottamisessa, mikä näkyy varmasti jo nykyisissäkin prosesseissa. Stalinin ajasta poiketen kuolemantuomioita ei tosin enää langeteta eikä ketään tuomita virallisesti mielipiteidensä vuoksi, vaan syynä on aina jokin arkipäiväisempi rikos.

Näytöstuomioiden vaikutus on silti sama kuin Stalinin aikana. Jokainen venäläinen ymmärtää, että haluttaessa kuka tahansa voidaan tuomita ja syytteet kyllä keksitään.

Dmitrijevin tuomio on määrä julistaa 22. heinäkuuta. Syyttäjä vaatii 15 vuotta vankileirillä. Puolustuksen mukaan se olisi kuin kuolemantuomio ilman kuolemantuomiota.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?