Pääkirjoitus: Toinen korona-aalto ei olisi yllätys – ei edes viranomaisille - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Toinen korona-aalto ei olisi yllätys – ei edes viranomaisille

Päivittäisten tartuntalukujen pieneneminen ja rajoitusten purkaminen ovat rohkaisseet kansalaisia liikkeelle.

Julkaistu: 5.7. 21:00

Kansalaisilla on lupa luottaa, että varautuminen uuteen tartunta-aaltoon on parempaa kuin keväällä.

Koronaepidemia on meillä ja useissa muissa Euroopan maissa heikentynyt siinä määrin, että kansalaisten liikkumista ja kokoontumisia rajoittaneita kieltoja on varsin laajalti voitu purkaa.

Suomessa koronan taltuttaminen näyttää onnistuneen jopa yllättävän tehokkaasti. Tautitilanne on selvästi parempi kuin keväisten ennusteiden perusteella oli pelättävissä.

Epidemian vaimeneminen on kaikin puolin hyvä asia, jolla on kuitenkin yksi riskipitoinenkin seuraus.

Päivittäisten tartuntalukujen pieneneminen ja rajoitusten purkaminen ovat rohkaisseet kansalaisia ihmisten ilmoille ja liikkeelle, paikoin ruuhkiksi asti.

Kesälomalaisten harmiksi maahan saapuneet matalapaineet koleine sateineen voivat hieman hillitä terassien ja uimarantojen houkuttelevuutta, mutta jo nähtyjen väentungosten perusteella koronahuolet vaikuttavat haihtuneen yhtä nopeasti kuin rajoituksia on purettu.

Sitä mukaa kuin väkeä jalkautuu ihmisten ilmoille ja koti- ja ulkomaan matkailu vilkastuu, alkaa eri tilanteissa väistämättä syntyä yllättäviäkin tungoksia. Samalla kasvaa toisen tartunta-aallon riski.

Epidemian voimistuminen ei olisi suuri yllätys.

Koronavirusta on maailmanlaajuisesti edelleen niin runsaasti liikkeellä, että tartuntojen määrä kasvaa yhä monin paikoin. Viruksen tarttuvuus on yhtä herkkää tai jopa herkempää kuin kevään ensi aallossa, eikä taudin taltuttamiseksi tarvittavaa rokotetta ole vielä saatavilla.

Suomessakin terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL puhuu vasta koronaepidemian rauhoittumisesta – mutta ei vielä väistymisestä. Maassa on toisin sanoen yhä liikkeellä tavallista hanakammin leviävää ja osalle kansalaisista hengenvaarallista kulkutautia.

Onneksi toisen aallon huolta huojentaa yksi suuri ja ennen kaikkea suotuisa muutos keväästä.

Kun koronaepidemia iski, kyse oli ennestään tuntemattomasta viruksesta, joka yllätti Suomenkin terveysviranomaiset varsin heikosti varautuneina.

Nyt viruksesta tiedetään enemmän kuin keväällä. Samoin torjuntatoimien alkuvaikeuksista ja virheistä on otettu opiksi – niin kuin tulokset kertovat.

Jos toinen aalto iskee, se ei olisi viranomaisillekaan yllätys.

Kansalaisilla onkin lupa luottaa THL:n ylilääkärin Taneli Puumalaisen rauhoittavaan viestiin, jonka tämä esitti Helsingin Sanomien haastattelussa (HS 4.7.).

Sen mukaan mahdolliset uudet viruspesäkkeet kyetään nyt paikantamaan ja tartuntaketjut jäljittämään ja tukahduttamaan paljon tehokkaammin kuin keväällä.

Siksi kansalaisilla on lupa luottaa siihenkin, että seuraavassa aallossa myös mahdolliset rajoitustoimet jäävät alueellisiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?