Pääkirjoitus: Kiinan pimeä puoli korostuu Hongkongissa - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Kiinan pimeä puoli korostuu Hongkongissa

Kiina vahvisti Hongkongin turvallisuuslait – ja tuli samalla kiristäneeksi lisää kansainvälisen politiikan ja talouden tunnelmaa.

Aseistetut poliisit valvoivat keskiviikkona Hongkongissa laajentuneita mielenosoituksia. Demokratia-aktivisteja pidätettiin, kun Kiina oli vahvistanut itsehallintoalueen niin sanotut turvallisuuslait.

1.7.2020 21:00

Mielenosoittajien ja demokratia-aktivistien pidätykset alkoivat Hongkongissa vain päivää sen jälkeen, kun Kiina oli tiistaina vahvistanut itsehallintoalueen niin sanotut turvallisuuslait.

Kyse on laajasta ja laajakantoisesta lakikokonaisuudesta, jonka valmistelua on alkukeväästä lähtien ankarasti vastustettu Hongkongin kaduilla, ja jonka vahvistamista ovat jo ehtineet arvostella Hongkongin mielenosoittajien lisäksi esimerkiksi Euroopan unioni ja Yhdysvallat.

Lakipaketin sisältö on yhä kokonaisuudessaan julkaisematta, mutta sen voi jo pelkkien ennakkotietojen perusteella arvella muuttavan Hongkongin asemaa merkittävällä tavalla.

Dramaattisimmat muutokset koskevat kansalaisoikeuksia ja -vapauksia, kuten mielipiteen ja ilmaisun vapautta. Niihin on odotettavissa tuntuvia rajoituksia niin kuin keskiviikkoisissa pidätyksissä näkyi ja tuntui.

Kansalaisoikeudet ovat Hongkongissa olleet merkittävästi muuta Kiinaa laajemmat siitä lähtien, kun Britannia luovutti entisen siirtokuntansa Kiinan hallintaan vuonna 1997. Tuolloin laadittu luovutussopimus takasi – tai sen piti taata – Hongkongille suhteellisen itsenäisen aseman ainakin vuoteen 2047 asti.

Nyt voi perustellusti kysyä, ovatko Kiinan presidentti Xi Jinping ja hänen johtamansa kommunistinen puolue – sekä näiden kumileimasimena lakeja vahvistava kansankongressi – käytännössä mitätöineet Hongkongin erityisaseman ja sitä ilmentävän ”yksi maa, kaksi järjestelmää” -mallin.

Turvallisuuslakien tuomat kansalaisvapauksien rajoitukset ovat paitsi tuntuvia myös osin ennalta arvaamattomia. Ennakkotietojen perusteella esimerkiksi ”kumouksellinen toiminta” on lain mukaan nyt myös Hongkongissa rikos, mutta se näyttää jäävän viime kädessä emo-Kiinan hallinnon harkintaan, mikä on kumouksellista toimintaa.

Hongkongin kansalaisoikeuksien ja demokratian lisäksi turvallisuuslakien vahvistamisella Kiina tuli heikentäneeksi myös kansainvälisen politiikan ja talouden tunnelmaa.

Yhdysvallat on jo ilmoittanut laajentavansa Kiinan vastaisia tavaroiden ja palveluiden vientirajoituksia. Kiina on vastannut uhkaamalla rankaista kaikkia, jotka sekaantuvat Kiinan sisäisiin asioihin – Hongkong mukaan luettuna.

Mitä muuta uhittelusta seuraakaan, ainakin se on selvää, että kansainvälisen politiikan ja talouden jo ennestään kireä ilmapiiri on juuri kiristynyt lisää.

Maailmankauppa oli takkuista jo ennen kuin koronakriisi painoi kaupan vuosikymmeniin syvimpään laskuun, ja nyt koko maailman – ja Suomenkin – talousnäkymät ovat taas astetta heikommat.

Talouden välityksellä Kiinan pimeä puoli langettaa varjonsa viennistä riippuvaiseen Suomeen asti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?