Pääkirjoitus: Valomerkin siirtokin on merkki paluusta kohti normaalia – Ravintoloitsijat jännittävät nyt tulevatko asiakkaat - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Valomerkin siirtokin on merkki paluusta kohti normaalia – Ravintoloitsijat jännittävät nyt tulevatko asiakkaat

Ravintolat toivovat terassien ja hiljalleen pitenevien aukioloaikojen korvaavan koronakevään menetyksiä.­

22.6.2020 21:00

Ravintoloiden aukioloaikojen avautuessa moni yrittäjä on valmiina paikkaamaan koronakevään menetyksiään.

Maanantaina ravintolaillasta sai nauttia yli puolenyön ensi kertaa kuukausiin. Uuden säännön mukaan ravintoloissa voidaan nyt tarjoilla alkoholia kello yhteen asti yöllä. Ne saavat olla auki kahteen.

Kun ravintolat aukesivat kesäkuun alussa, alkoholin myynti piti lopettaa jo kymmeneltä. Ovet sulkeutuivat yhdeltätoista. Aikainen valomerkki ei ole ongelma niinkään ruokaravintoloille vaan illanviettopaikoille. Niiden yrittäjät vaativat nopeaa siirtymistä vapaampaan aukioloon, mitä kohti nyt mennään.

Ravintoloiden alkoholinmyynnistä suuri osa tapahtuu vasta myöhään illalla. Siksi nuo tunnit ovat ravintoloille tärkeitä. Tila on kannattavassa käytössä pidemmän ajan vuorokaudesta.

Yrittäjien halu rajoitusten nopeaan purkuun on ymmärrettävä. Monille ovien sulku keväällä kävi todella kalliiksi. Nyt toivotaan, että kesäkuukausina tälle saataisiin edes hiukan korvausta. Kaupungit ovat tulleet ravintoloita vastaan siinä, että terassialueita on saanut laajentaa helposti.

Kuluvalla viikolla sää näyttää hyvältä terassikansan kannalta, mutta loppusumma lasketaan vasta elokuun päättyessä. Siihen mennessä ilmat muuttuvat moneen kertaan.

Maanantaina sallittiin myös buffetpöydät. On tehty havaintoja, että tätä sääntöä joissain paikoissa kierrettiin viime viikkoina

Monet ravintolat ja hotellien aamiaistilat on suunniteltu itsepalvelua varten. Jos jokaiselle pitää tuoda ruoka pöytään, henkilökunta voi kiireisenä hetkenä loppua kesken.

Moni on tottunut seisovan pöydän herkkuihin. Nyt niitä voi taas annostella itselleen. Ravintoloiden on syytä panostaa siihen, että tämä tapahtuu hygieenisesti ja turvallisesti. Asiakkaat muistavat pitkään, jos ruokailussa syntyy epävarma olo. Mielenrauha tekee ravintolalounaasta maistuvamman.

Yrittäjät odottavat nyt, että asiakkaat rohkaistuvat tulemaan. Tässä auttaa, jos oleskelu tehdään turvallisen tuntuiseksi. Pöytien välillä pitää olla tilaa ja käsidesiä saatavilla.

Nyt ravintolapaikoista saa olla käytössä kolme neljännestä. Monissa pikkubaareissa tämä voi olla hyvin tulkinnanvarainen asia. Silti siihen kannattaa panostaa nyt. Mielikuvitustakin voi käyttää. Miellyttävillä ratkaisuilla moni paikka voi saada uusia kanta-asiakkaita, jotka käyvät silloinkin kun koronakesä on vain vanha muisto.

Ravintoloiden lisäksi järkeä tarvitaan myös asiakkailta. Virusta ei ole vielä voitettu. Tavallisesti harmiton irrottelu voi lisätä turhaa vaarantunnetta ravintoloissa turhaan. Jos väki ei sen vuoksi tule, kärsivät yrittäjät ja heidän työntekijänsä.

Koronakeväästä selvittiin yhdessä, tehdään yhdessä kaikilla hyvä kesä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?