Pääkirjoitus: Elpymispaketti on poliittista dynamiittia Suomessakin – Kokoomus, keskusta ja demarit hankalassa paikassa - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Elpymispaketti on poliittista dynamiittia Suomessakin – Kokoomus, keskusta ja demarit hankalassa paikassa

EU:n elpymispaketti tulee olemaan Suomenkin politiikan suuri aihe vuonna 2020.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen esitteli elpymispakettia Brysselissä keskiviikkona. Siitä syntyy kiista Suomessakin.­

27.5.2020 21:00

EU-komissio esitti keskiviikkona 750 miljardin euron elpymisrahastoa koronaviruksen aiheuttamasta talouskriisistä toipumiseen. Rahastosta jaettaisiin 500 miljardia euroa tukina ja 250 miljardia lainoina.

Nämä ovat tavalliselle ihmiselle käsittämättömiä lukuja. Äkkiä ei myöskään aukea, kuinka rahastoa varten otetun lainan takuuna käytetään EU-budjettia. Asiantuntijoillekin hankkeen yksityiskohdat ovat monimutkaisia.

Epävarmuus synnyttää pelkoa ja vihaa. Etukäteen on varmaa, että kaikkialla Euroopassa elpymisrahastolle löytyy vastustajia. Valtiosta sitä vastaan ovat olleet Itävalta, Hollanti, Tanska ja Ruotsi. Ranskan ja mahtavan Saksan tuki kuitenkin jyrää esteitä.

Silti rahasto on poliittista dynamiittia myös Suomessa.

Kymmenen vuotta sitten eurokriisi Kreikan ja Portugalin tukipaketteineen kuohutti suomalaisia. Ärtymys mahdollisti Timo Soinin perussuomalaisten nousun. Se oli suurin muutos suomalaisessa politiikassa vuosikymmeniin.

Nyt perussuomalaisten Jussi Halla-aholle avautuu mahdollisuus pelata samaa peliä. Se tulee puolueelle tarpeeseen, sillä koronakriisin aikana sen suosikkiaiheet ovat menettäneet kiinnostavuuttaan. Puolueen kannatus on laskenut. Nyt elpymispaketista otetaan varmasti kaikki irti.

Muille isoille puolueille tilanne on hankalampi. Hallituksessa Sdp:lla ja keskustalla on kokemusta äänien menettämisestä perussuomalaisille. Pääministeri Sanna Marin (sd) vaikuttaa kuitenkin odottaneen komission ehdotusta avoimin mielin, vaikka demarien jäljelle jääneillä duunariäänestäjillä voi olla siinä sulattelemista.

Sen sijaan valtiovarainministeri Katri Kulmunia (kesk) hermostuttaa selvästi. Ymmärrys EU:n toimia kohtaan on vähäisempää keskustan ydinkannatusalueilla kuin isoissa kaupungeissa.

Itarana tunnettu Saksa ei ole muuttanut linjaansa hyväntahtoisuuttaan, vaan varmistaakseen oman vientinsä. Ja jos Saksan talous niiaa, Suomen talous tippuu polvilleen. Siksi Suomen elinkeinoelämä haluaa, että paketti hyväksytään.

Tämä ajatuskulku helpottanee kokoomuksen ratkaisua elpymisrahaston puolesta. Senkin pitää valita sanansa ja tekonsa huolella, jotta ei karkottaisi äänestäjiä.

Eurokriisi tulee mieleen, mutta eroja on. Nyt Suomi on alusta asti myös kriisin kärsijä. Pahiten iskun ottaneita maita ei voi syyttää vilpistä kuten Kreikkaa aikoinaan. Eurokriisin käsittely kesti vuosia ja politiikan tilanteet muuttuivat.

Nyt päätökset tehdään nopeasti, Suomessakin viimeistään syksyllä. Eduskunnassa siitä tulee kuuma.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?