Pääkirjoitus: Koronavirus jähmetti Putinin – Kreml kehittelee presidentin pelastukseksi uutta ”viruksenvoittojuhlaa” - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Koronavirus jähmetti Putinin – Kreml kehittelee presidentin pelastukseksi uutta ”viruksenvoittojuhlaa”

Presidentti Vladimir Putin ei tunne oloaan turvalliseksi koronaviruksen aikakaudella – ei ainakaan ennen kuin hän on saanut perustuslakimuutoksen lävitse kansalaisäänestyksen avulla.

Julkaistu: 21.5. 21:00

Venäjä saattaa viettää jo kesällä uutta kolminkertaista monitoimijuhlapäivää, jonka päätavoite olisi Putinin elinikäisen valtakauden sinetöiminen.

Mikäli Kremlin kaavailut käyvät toteen, samalle päivälle yhdistettäisiin peräti kolme juhlan aihetta.

Ensin äänestettäisiin presidentti Vladimir Putinille elinikäinen valtakausi, sitten marssittaisiin toisen maailmansodan voitonparaatissa ja kaiken päälle julistettaisiin vielä koronavirusepidemiakin kukistetuksi.

Vielä tällä hetkellä Putin on koronaviruksen panttivankina, monessakin mielessä.

Putin on ensiksikin pakotettu johtamaan maataan pelkkänä videopresidenttinä virkaresidenssinsä eristyshuoneesta. Korona-aikana Putin ei voi pönkittää henkilökulttiaan samanlaisilla sankariteoilla ja kansankokouksilla, joista hänet on opittu tuntemaan, joten jo yksinomaan siksi hän näyttää aiempaa heikommalta.

Toisekseen Putinin olisi pakko saada sinetöityä oma elinikäinen valtakautensa niin pian kuin mahdollista, ettei koronavirusepidemia kaikkine mahdollisine seurauksineen pääsisi tuhoamaan suunnitelmia.

Mitä enemmän venäläisiä kuolee koronaan ja mitä rankemmin sekä koronarajoitusten että alhaisen öljynhinnan aiheuttama lama, työttömyys ja konkurssit iskevät venäläisten arkeen, sitä alemmaksi Putinin suosio uhkaa tippua.

Levada-keskuksen mukaan Putinin kannatus on jo nyt historiallisen alhainen: vain 59 % venäläisistä ilmoittaa hyväksyvänsä presidentin toimet.

Putin on kuin halvauksen tilassa myös siksi, että hän tuli paljastaneeksi koko maailmalle elinikäiset jatkosuunnitelmansa juuri ennen koronavirusepidemian iskemistä.

Kaiken lisäksi Putin tuli vannoneeksi venäläisille, että perustuslain muutokset astuvat voimaan vasta yleisvenäläisen kansalaisäänestyksen jälkeen.

Niinpä Putin odottaa nyt kärsimättömänä, milloin koronan ensimmäinen aalto hiipuisi niin paljon, että hän voisi määrätä äänestyksen järjestettäväksi. Lakimuutosten jälkeen hänen valtakautensa voisi jatkua ainakin vuoteen 2036.

Yhdistetty perustuslakiäänestys- ja voitonparaatijuhla saatettaisiin järjestää ehkä jo 24. kesäkuuta, kertovat RBK ja Kommersant -lehdet. Päivä olisi symbolinen, sillä puna-armeijan ensimmäinen voitonjuhla pidettiin juuri tuolloin 1945.

Jos kesäkuu ei vielä onnistu, Kreml yrittää järjestää ”viruksenvoittopäivän” myöhemmin kesällä.

Putin ei halua odottaa syksyyn, vaikka syyskuun alussa juhlapäiväksi olisi tarjolla toisen maailmansodan maailmanlaajuinen päättymispäivä ja Venäjällä on syyskuussa perinteinen paikallisvaalien pitopäiväkin. Syksyllä saattaa nimittäin olla edessä jo viruksen toinen aalto.

Venäjällä etenee nyt pikavauhdilla myös lakimuutos, joka sallisi postiäänestyksen ja elektronisen etä-äänestämisen sekä äänestyksen ulkotiloissa. Vaalilautakuntia on käsketty jo varaamaan hengityssuojia äänestäjienkin käyttöön.

Kaikki tämä tähtää siihen, että Putin selviäisi voittajana koronapälkähästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?