Pääkirjoitus: Trump ja Peskov eivät leiki vain omalla hengellään – puoskarilääke ja ”viruskarkotin” eivät koronavirusta torju - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Trump ja Peskov eivät leiki vain omalla hengellään – puoskarilääke ja ”viruskarkotin” eivät koronavirusta torju

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi käyttävänsä hydroksiklorokiinia koronaviruksen estämiseen.

Julkaistu: 19.5. 21:00

Valkoisen talon ja Kremlin viehtymys vaihtoehtoisiin faktoihin ulottuu nyt myös vaarallisiin vaihtoehtohoitoihin.

Kun mikään ei ole faktaa eikä missään ole totuutta, mutta silti kaikki on mahdollista – tai ainakin näin meidät halutaan saada ajattelemaan.

Suunnilleen näin voisi kuvailla nykyistä kansainvälistä politiikkaa.

Presidentit Donald Trump ja Vladimir Putin ovat olleet etunenässä luomassa maailmaan uutta ”vaihtoehtoisten faktojen” aikakautta, joka on tähän mennessä pannut uusiksi esimerkiksi diplomatian pelisääntöjä, kansainvälisiä sopimuksia, kaupankäynnin sitoumuksia, sotilaspolitiikkaa ja ylipäätään sekä suurten että pienten valtioiden keskinäisiä suhteita.

Tähän me kaikki olemme pikku hiljaa jo turtuneetkin, mutta näköjään sekä Valkoinen talo että Kreml onnistuvat silti yllättämään aina uudelleen.

Koronaviruksen myötä paljastui, että sekä Washingtonissa että Moskovassa on suorastaan pelottavaa valmiutta uskoa myös vaihtoehtohoitoihin.

Washingtonissa puoskarihoitoihin näyttää uskovan lujasti itse presidentti Trump.

Ensin Trump ehdotteli aivan vakavissaan – vaikkakin muka sarkastisesti – desinfiointiaineiden pistämistä suoraan koronaviruspotilaiden keuhkoihin, ja nyt hän ilmoittaa ryhtyneensä itse käyttämään ihmelääkkeeksi olettamaansa hydroksiklorokiinia.

– Minä otan sitä, hydroksiklorokiinia. Parisen viikkoa sitten aloin ottaa sitä, Trump selitti amerikkalaistoimittajille.

– Olen kuullut paljon hyviä tarinoita. Hämmästyisitte (jos tietäisitte), kuinka monet ihmiset ottavat sitä, hän hehkutti.

Trumpin ilmoitus herätti järkytyksen ja kauhun sekaisia reaktioita lääkärikunnassa.

Yhdysvaltain liittovaltion terveysviranomaiset ovat varoittaneet alun perin malarialääkkeeksi kehitellyn hydroksiklorokiinin käytöstä, sillä se voi aiheuttaa sydämen rytmihäiriöitä tai jopa sydämenpysähdyksen.

Myöskään hydroksiklorokiinin tehoamisesta koronaviruksen hoitoon – saati sitten covid-19-taudin ennaltaehkäisyyn – ei ole saatu pitävää näyttöä valvotuissa koe- ja sairaalaoloissa. Ja nyt Trump ilmoittaa silti ylpeänä popsivansa näitä pillerin päivässä pitääkseen viruksen loitolla!

Vladimir Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskov yritti suojautua koronavirukselta ”viruskarkottimella”, joka on asiantuntijoiden mukaan paitsi tehoton niin myös vaarallinen.

Moskovasta kuuluu myös liki yhtä kummia. Vladimir Putinin itsensä ei tiedetä hurahtaneen vaihtoehtohoitoihin, mutta Kremlin tiedonkulun ylimpänä portinvartijana toimiva lehdistösihteeri Dmitri Peskov sen sijaan on.

Peskov ilmaantui huhtikuun alussa julkisuuteen roikottamalla rintapielessään ”viruskarkotinta”. Kyse on myrkyllistä ja syövyttävää klooridioksidia haihduttavasta pikku paketista, jonka mainostetaan muodostavan käyttäjänsä pään ympärille viruksilta suojaavan ”kupolin”.

  Myös useat Venäjän duuman kansanedustajat käyttävät Peskovin esimerkin innostamina nyt rintapielessään antivirus-lätkää. Kansanedustajia ei ole lannistanut edes se, että sittemmin Peskov itse kuitenkin sairastui koronavirukseen. Peskov oli nimittäin ennen sairastumistaan siirtänyt oman ”viruskarkottimensa” roikkumaan autoonsa, joten moni jaksaa uskoa yhä sen tehoon kokoaikaisesti käytettynä.

  Asiantuntijoiden mukaan karkotin on sekä tehoton että myös vaarallinen sisältämänsä myrkyn vuoksi. Lisäksi sen pelätään tuudittavan käyttäjänsä vastuuttomaan huolettomuuteen koronan suhteen.

  Trumpia ja Peskovia ei tietenkään kukaan voi estää tekemästä itse itsellään ihmiskokeita, mutta nyt he eivät leiki vain omalla hengellään. He ovat esikuvia ja auktoriteetteja miljoonille amerikkalaisille ja venäläisille – ja jopa koko maailmalle.

  Maailman johtajien tiedetään ennenkin turvautuneen ihmeparantajiin ja selvänäkijöihin, mutta tieto siitä on saatu usein vasta historiateosten kautta. Internetin aikakaudella Trumpin ja Peskovin antama esimerkki leviää reaaliajassa ja vaarantaa heti suuren ihmisjoukon hengen.

  Osion tuoreimmat

  Luitko jo nämä?