Pääkirjoitus: Marinin ja Orpon kiista palautti politiikan normaaliin - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Marinin ja Orpon kiista palautti politiikan normaaliin

Kokoomusjohtaja Petteri Orpon ja pääministeri Sanna Marinin yhteenotossa voi nähdä merkin myös kriisin helpottumisesta.

Julkaistu: 18.5. 21:00

Pääministerin ja kokoomuksen Petteri Orpon kiistely kertoo siitä, että politiikassa kipunoi jälleen.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon sananvaihto viikonloppuna hämmensi.

Marin syytti Twitterissä Orpoa oppositiopolitiikan tekemisestä ”valheellisilla väittämillä”. Suomalaisessa poliittisessa kulttuurissa sanavalinta on kova.

Orpo oli kokoomuksen puoluevaltuuston kokouksessa kritisoinut Marinia siitä, että tämä ei haluaisi vastata kysymyksiin koronakriisin hoidosta eduskunnassa vaan mieluummin televisioiduissa tiedotustilaisuuksissa. Marinin mukaan oppositiolle on vastattu eduskunnassa ja sitä on pidetty myös muuten tilanteen tasalla.

Orpon kritiikki ei ollut mitenkään erityisen kovaa. Totta kai oppositiopuolueen johtaja hakee hallituksen tekemisistä huomautettavaa. Tässä kokoomus ei edes ole ollut erityisen tehokas.

Marinin esiintymisiä kriisin aikana on kehuttu rauhallisuudesta ja selkeydestä. Viime kuukaudet ovat varmasti olleet raskaita juuri tehtävässä aloittaneelle pääministerille. Inhimillisesti ottaen on ymmärrettävää, että pinna palaa joskus. Poliittisesti se ei ole järkevää, eikä tässä tapauksessa kovin perusteltua.

Petteri Orpolle Marinin suuttuminen oli onnenkantamoinen. Se nostaa Orpon näkyvyyttä oppositiojohtajana. Omin avuin tämä on ollut paljon tuskaisempaa.

Orpo ei ole luontainen oppositiojohtaja ja kansankiihottaja. Sitä häneltä nyt kuitenkin vaaditaan, vaikka työ tuntuu välillä suorastaan käyvän luonnolle.

Poliittista kamppailua käydään aina myös oppositiopuolueiden kesken. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on ollut viime aikoina kovin näkymätön. Perussuomalaisten profiilin ylläpito on jäänyt eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavion harteille. Perussuomalaisten syksyllä vielä hyvin vetäneet vakioteemat eivät ole kriisin aikana hetkauttaneet ihmisiä entiseen tapaan.

Orpolla on nyt hyvä tilaisuus nostaa kokoomusta opposition ykkösääneksi.

Konfliktit ovat osa politiikkaa. Sanojen kalistelut kuuluu siihen. Sillä mitataan hyviä ja huonoja ajatuksia. Orpon ja Marinin yhteenoton voi nähdä merkkinä paluusta kohti normaalia.

Aivan ennennäkemätön tilanne on hetkeksi hiljentänyt normaalin poliittisen nokittelun ja keskustelunkin. Kun kriisin ensimmäinen paha vaihe helpottaa, on tervetulluttakin, että politiikassa taas leimuaa.

Mutta edessä ovat yhä monella tapaa hankalat ajat. Terveyskriisin jälkeen vuorossa on paheneva talouskriisi. Sen hoidossa voivat nousta esiin myös ideologiset asiat, joissa jakolinjoja kulkee paitsi opposition ja hallituksen välillä, myös hallituksen sisällä.

Myös sovittelukykyä vaaditaan edelleen.

Lisää aiheesta

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?