Pääkirjoitus: Sukupolvien koronataisto – suuret ikäluokat maistavat nyt omaa katkeraa lääkettään - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Sukupolvien koronataisto – suuret ikäluokat maistavat nyt omaa katkeraa lääkettään

Koronakriisin tuoma sukupolvikonflikti pitäisi olla tuttua suurille ikäluokille, kirjoittaa pääkirjoitustoimittaja Timo Paunonen.

Nuoriso mellakoi rajusti Pariisissa vuonna 1968.­

8.5. 21:00

Koronavirus iski tänne pohjolan perukoille maaliskuussa.

Nyt ollaan siirtymässä kovista rajoituksista höllennyksiin.

Koronakriisin toinen vaihe puristaa esiin myös vastakkainasetteluja. Viruksen torjunnan asiantuntijoissa on hidastajia, tukahduttajia ja sitten hallitus, jonka strategia on jotain siltä väliltä. Taloudessa kiistellään tukien kohdentamisesta: pienyrityksiin vai isoihin toimijoihin? Ovatko rahat menneet tarpeeseen ja oikeisiin osoitteisiin, kysytään.

Poliittinen debattikin on nostamassa päätään. Viimeistään tuoreen Ylen puolueiden kannatusmittauksen (7.5.) jälkeen perussuomalaisetkin joutuu toteamaan, että yhteen hiileen puhaltaminen politiikassa ei ole populistipuolueen juttu.

Koronaviruksen torjunta riskiryhmiä suojaamalla herätti henkiin sukupolvien välisen taiston. Yli 70-vuotiaat eivät suostu siihen, että heidät suljetaan koteihinsa ja laitoksiin, kun muu yhteiskunta lähtee kuluttamaan ja juhlimaan – taksin ovet paukkuen. Lehtien yleisönosastot ja sosiaalinen media täyttyvät päivittäin virkeiden eläkeläisten ihmettelyistä ja suoranaisista raivonpurkauksista. Kirjoituksissa syytetään nuorempia sukupolvia vainosta. Joissakin mielipiteissä yli 70-vuotiaat pitävät itseään raivaajasukupolvena, joka rakensi hyvinvointi-Suomen, ja tässä kiitos. Todellisuudessa hyvinvoinnin pohjan rakensi veteraanisukupolvi: ensin sota, sitten jälleenrakennus.

Nyt yli 70-vuotiaiden sukupolvi tapaa läheisiään ikkunoiden läpi. He ovat koronaviruksen riskiryhmää. On pysyttävä sisällä ja vältettävä lähikontakteja, kuten lasten ja lastenlasten halaamista. Hallitus lievensi hiukan äitienpäivän alla tiukkaa suositustaan, mutta perusasetelma pysyy.

Sukupolvien välisessä tuoreessa kahakassa suuret ikäluokat maistavat omaa lääkettään, siis sitä, jossa hyökättiin omia vanhempia vastaan.

Yli 70-vuotiaat edustavat suuria, sodan jälkeen syntyneitä ikäluokkia. 1960-luvulla he halusivat ärsyttää sota-ajan kokeneita isiään ja äitejään ympäri maailmaa, myös Suomessa.

Kaduilla mellakoitiin, yliopistoilla revittiin vanhaa valtaa alas, puolustettiin vasemmistolaista ideologiaa ja syytettiin veteraanisukupolvea kaikesta mahdollisesta. Siinä sivussa vapautettiin seksi ja tehtiin populaarikulttuurissa hienoja biisejä ja elokuvia. Suomessa edeltävien sukupolvien lyöminen haalistui pikkuhiljaa 1970-luvun pysähtyneisyydeksi, kesämökeiksi, volvoiksi, saabeiksi ja haisaappaiksi. Inflaatio söi asunto- ja opintolainat, töitä riitti ja maailma ei enää näyttänytkään niin mustavalkoiselta, vaan itse asiassa hyvinvoivalta ja vauraalta.

Totta on, että nuoremmilla sukupolvilla voi olla vääristynyt käsitys yli 70-vuotiaiden kunnosta. He eivät todellakaan kaikki ole sänkyyn sidottuja, monisairaita tai liikuntarajoitteisia, vaan terveitä, elämänhaluisia ja itsestään huolehtivia ihmisiä, jotka eivät halua, että heitä kutsutaan ikäihmisiksi, senioreiksi tai mikä pahinta, vanhuksiksi.

Viimeisten tutkimusten mukaan he ovat kaikkein onnellisimpia kansalaisia.

Kyllähän siinä nuoremmilla on kadehtimista.

Muistetaan kuitenkin, että elämä ei ole aina ruusuilla tanssimista. Sairauksia, yksinäisyyttä, masennusta, syrjäytymistä, rahapulaa, näitähän riittää.

Suuria ikäluokkia on yritetty laittaa kuriin aikaisemminkin – huonolla menestyksellä.

Sukupolvi on aktiivinen myös yhteiskunnallisesti, politiikassa ja hallinnossa. Nuorempien yritykset kampittaa suuria ikäluokkia ovat yleensä hyytyneet alkutekijöihinsä. Elämä palaa uomiinsa korona-ajan jälkeen eikä mihinkään uuteen normaaliin, tuohon typerään sanahirviöön. Kun etelän hiekkarannat avautuvat, onnellisten eläkeläisten joukko siirtyy ikkunoiden takaa sinne – kuten ennenkin.

Ainakin ne, joilla on terveyttä ja varaa.

Kaikesta huolimatta sukupolvilla on myös paljon yhteistä. Koronalaskujen maksu nimittäin jää meille kaikille.

Vanhoille ja nuorille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?