Pääkirjoitus: Trump lietsoo kaaosta – hänen jälkiään korjataan pitkään

Maan yhdistämisen sijaan presidentti Trump ruokkii levottomuutta.

Sairaanhoitaja tukki vihaisen mielenosoittajan tien Denverissä. Presidentti Trump on yllyttänyt mielenosoittajia vastustamaan koronasäännöksiä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti maanantaina twiitissään keskeyttävänsä maahanmuuton Yhdysvaltoihin. On hiukan epäselvää mitä tämä tarkoittaisi, sillä viisumien myöntö maahan on jo lähes seisahduksissa koronavirusepidemian vuoksi.

Todennäköisesti tarkoituksena olisi puuttua uusiin nk. vihreisiin kortteihin, jotka antavat oikeuden asua ja hankkia elantonsa Yhdysvalloissa sekä muihin työlupiin. Twiitissään Trump ilmoitti haluavansa suojella kansalaisiaan ”näkymättömältä viholliselta”, ilmeisesti koronavirukselta. Samassa lauseessa hän mainitsi kuitenkin yhdysvaltalaisten työpaikkojen suojelemiseen.

Viime viikkona Yhdysvalloissa työttömyys on noussut vauhdilla, joka saattaa jättää vuoden 1929 suuren lamankin kakkoseksi. Mutta syynä ei ole ulkomaisten maahanmuuttajien tulva, vaan koronavirus.

Yhteiskuntana Yhdysvallat ei ollut valmistautunut tällaiseen uhkaan.

Epidemia riehuu ympäri Yhdysvaltoja ja on surmannut kymmeniä tuhansia ihmisiä. Trump näyttää tilanteessa voimattomalta ja hänen jatkuvat kannanottonsa aivan sekavilta.

Käytännön vastuu on jäänyt osavaltioiden kuvernööreille, joille se lakien mukaan kuuluukin. Trumpille tämä tosin vaikutti aluksi epäselvältä. Yhdistävänä maan isän toimimisen sijasta Trump on twiiteillään yllyttänyt olemaan noudattamatta demokraattikuvernöörien koronamääräyksiä kolmessa osavaltiossa.

Presidentin rohkaisemat raskaasti aseistautuneet mielenosoittajat ovat vaatineen määräysten kumoamista. Lähes missä tahansa muussa maassa tällainen toisi armeijan kaduille riisumaan heitä aseista. Yhdysvalloissa niiden kantaminen katsotaan perustuslain takaamaksi oikeudeksi. Kun pyssyjä heilutetaan tarpeeksi, joku niistä voi lauetakin.

Coloradon Denverissä sairaalatyöntekijät pysäyttivät mielenosoittajien autokulkueen. Mielenosoittajat huutelivat, että jos nämä haluavat kommunismia, heidän pitäisi muuttaa Kiinaan. Jopa Trumpin Amerikassa tämä on ällistyttävää.

Sairaaloissa paiskitaan töitä pitkiä päiviä ja oman hengen uhalla. Mielenilmauksissa sääntöjä ja suosituksia rikotaan tahallaan. On perusteltu pelko, että tämä johtaa taudin leviämiseen. Se taas hidastaa talouden avaamista, jonka Trump on ilmoittanut tavoitteekseen.

Trumpin toimien taustalla ovat tietysti lähestyvät presidentinvaalit. Aluksi kriisi nosti hänen kannatustaan, mutta nyt sen huono hoito alkaa näkyä.

Trumpin vastaus on ainoa, minkä hän taitaa: kaaoksen lietsominen. Istui Trump presidenttinä yhden tai kaksi kautta, voi olla että moni seuraava presidentti joutuu korjaamaan hänen jälkiään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?