Pääkirjoitus: Koronakriisi iskee lapsiin ja lapsiperheisiin - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Koronakriisi iskee lapsiin – poliitikkojen oltava nyt hereillä ettei synny peruuttamatonta vahinkoa

Sitkeä ja arvaamaton koronavirus nostaa pintaan yhteiskunnallisia epäkohtia Suomessa. Asioita, joiden piti olla kunnossa, mutta eivät sitten olekaan.

Hallituksessa Suomen koronataistelua johtava pääministeri Sanna Marin (sd) oli huolissaan lapsista Ilta-Sanomien haastattelussa 11.4. Huoli on aiheellinen.­

13.4. 21:00

Haluttiin tai ei, koronakriisi eriarvoistaa pohjoismaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa eläviä suomalaisia. Kaikilla yrittäjillä tai palkansaajilla ei ole mahdollista tehdä etätöitä. Monelle asia on itse asiassa merkityksetön, koska työ menee alta – oli se sitten etä- tai lähityötä. Jos vanhemmilla menee huonosti, se heijastuu nopeasti myös lapsiin.

Yhteiskunnallisissa mullistuksissa kärsijöinä ovat usein lapset. Koronakriisi ei tee tästä poikkeusta, valitettavasti. Lasten asemaan kiinnitti huomiota myös pääministeri Sanna Marin (sd) (IS 11.4.). Hallituksessa Suomen koronataistelua johtava Marin on huolissaan monista asioista, mutta kaikkein eniten lapsista. Varsinkin niistä, jotka elävät jo valmiiksi vaikeissa oloissa päihde- ja perheväkivaltaperheissä. Miten heille taataan korona-Suomessa onnellinen lapsuus ja valoisa tulevaisuus askarruttaa pääministeriäkin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimuspäällikkö Mari Vaalavuo muistuttaa (HS 3.4.), että Suomessa on vähävaraisten perheiden lapsia, joille ainoa kouluateria on myös päivän ainoa lämmin ateria.

Koulujen ovet pysyvät kiinni toukokuulle.

Sen seurauksena osa lapsista ei saavuta oppimistavoitteita. Kyse ei ole pelkästään oppimiseensa tukea tarvitsevista lapsista. Kaikissa perheissä koululainen ei saa apua koulutehtäviensä suorittamiseen, eikä lapsella ole pahimmassa tapauksessa kotioloissa rauhallista tai edes turvallista paikkaa tehdä koulutyötä.

Lastensuojeluilmoitusten määrä laski koronaviikkoina pääkaupunkiseudulla. Se ei ole asiantuntijoiden mielestä hyvä uutinen: ongelmat jäävät piiloon neljän seinän sisälle.

Koronakriisi menee aikanaan ohitse.

Hyvinvointiyhteiskunta torjuu epidemian vaikutuksia kaikilla mahdollisilla keinoilla, rahasta välittämättä. Iso kysymys on, miten yhteiskunta korjaa ja paikkaa kriisin esiin nostamia yhteiskunnallisia ongelmia. Miten varmistetaan lasten tasavertaiset mahdollisuudet hyvään lapsuuteen ja koulutukseen? Jos tätä asiaa ei koronaviruksen mentyä hoideta kuntoon yhteiskunta tekee nuorisolleen ja sitä kautta tulevaisuudelleen karhunpalveluksen. Syrjäytyneiden ja koulupudokkaiden määrä on jo nyt hälyttävällä tasolla Suomessa.

Lisää ei tarvita.

Koronavirus uhkaa pahentaa tilannetta, siksi poliittisten päättäjien pitää olla nyt hereillä. Hyvä, että pääministeri tunnistaa ongelman.

Koronakriisin pitkässä jälkihoidossa korostuu asioiden tärkeysjärjestys.

Talous on tärkeä, mutta lapset ovat tärkeämpiä. Kriisin seurauksia on arvioitava laajasti. Lapset ja lapsiperheet eivät voi jäädä poliittisissa päätöksissä talouden pelastamisen jalkoihin. Se rapauttaa hyvinvointiyhteiskunnan perustaa tulevaisuudessa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?