Pääkirjoitus: Koronakriisi testaa huoltovarmuuden – poikkeusoloissa ruoan kotimaisuus ei ole pelkkä mainoslause

Suomen huoltovarmuus on paremmalla tolalla kuin useissa muissa länsimaissa.

Tyhjiä hyllyjä Olarin Prismassa Espoossa.

23.3.2020 21:00

Vielä muutama kuukausi sitten ”huoltovarmuus” saattoi kuulostaa sanalta, jolla ei ole tekoa tämän päivän dynaamisessa ja globaalissa maailmassa.

Eipä kuulosta enää.

Nyt Suomikin on joutunut hyvin nopeasti päälle kaatuvan koronakriisin takia sellaisiin poikkeusoloihin, joissa huoltovarmuus – ja ennen kaikkea sen iskunkestävyys – onkin totista totta. Sosiaali- ja terveysministeriö teki maanantaina historiallisen päätöksen. Ministeriö avaa huoltovarmuusvaraston turvatakseen sen, että terveydenhuollossa työskentelevillä on tarpeeksi suojavarusteita. Asiasta kertoi ylijohtaja Päivi Sillanaukee Ylen A-studiossa.

Kauppakonserni Keskon päivittäistavarakaupan johtaja Ari Akseli kuvasi muutosta Yle Uutisten haastattelussa (Yle 21.3.) osuvasti.

Hän arveli monen vielä jokin aika sitten naureskelleen huoltovarmuuden vaalimiselle kuin se olisi menneen maailman vanha vitsi – ja että kovin moni tuskin enää naureskelee asialle.

Viime vuosina Suomenkin lähialueiden geopoliittinen ilmapiiri on kiristynyt, joten uhkakuvat ovat olleet lähinnä sotilaallisia – ja tuntuneet epätodennäköisiltä.

Nyt poikkeusolot ovat tosiasia, mutta päälle painaa yllättäen maailmanlaajuinen viruspandemia eikä sotilaallinen uhka.

Kansanterveyden suojelemiseksi on lyhyen ajan kuluessa määrätty voimaan monenlaisia normaalia arkielämää rajoittavia toimia, ja esimerkiksi kansalaisten liikkumiseen ja julkisten tilojen aukioloon voi piakkoin olla tulossa lisää rajoituksia.

Koronakriisi onkin asettanut huoltovarmuuden kovaan käytännön stressitestiin.

Kun nopeasti kasvava osa kansaa sairastuu ja vielä suurempi osa kansalaisista eristäytyy neljän seinän sisään, herää väistämättä kysymys, miten kauan ja miten hyvin yhteiskunnan välttämättömät toiminnot pysyvät käynnissä.

Vessapaperin, säilykkeiden ja lääkkeiden hamstraaminen voi tuntua hölmöltä, mutta sen taustalla on aito huoli huomisesta ja tavaran riittävyydestä.

Huolta herättää kysymys, riittääkö ruoka ja muu välttämätön, jos eristyksiin on sulkeuduttava viikkojen ajaksi ja jos välttämättömien päivittäistavaroiden tuotanto ja tuonti häiriintyvät kriisin takia.

Kansalaisten huoli on ymmärrettävä siitä huolimatta, että Suomen valmiudet kestää poikkeusolojen pitkittymistä ovat paremmat kuin monella muulla länsimaalla.

Suomen kriisinkestävyydestä vastaa juuri tätä tarkoitusta varten perustettu valtion huoltovarmuuskeskus, mutta tehtävää helpottavat esimerkiksi ruokahuollon korkea 80-prosenttinen kotimaisuusaste ja lääkealan kuukausien kulutustarpeisiin riittävät velvoitevarastot.

Elintarvikkeiden kotimaisuus ja erilaiset lähiruokakampanjat ovat jo hyvän aikaa olleet näkyvästi esillä kaupan markkinoinnissa.

Poikkeusoloissa ruoan kotimaisuus ei ole pelkkä mainoslause.

Se voi osaltaan ratkaista, riittääkö ruokaa vai onko siitä pulaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?