Pääkirjoitus: Putin viittaa itseensä jo kuin Venäjän tsaari – vielä 16 vuotta ”nöyrän palvelijan” valtaa? - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Putin viittaa itseensä jo kuin Venäjän tsaari – vielä 16 vuotta ”nöyrän palvelijan” valtaa?

Presidentti Vladimir Putin paljasti vihdoin todelliset jatkoaikeensa. Huhtikuun 22. päivän perustuslakiäänestys mittaa Venäjän kansan halun osallistua ennalta käsikirjoitettuun hyväksymisrituaaliin.

Vladimir Putin on nyt hyväkuntoisen oloinen 67-vuotias. Jos hän jatkaisi Venäjän presidenttinä vuoteen 2036, hän olisi tuolloin 84-vuotias.

10.3.2020 21:00

Presidentti Vladimir Putin paljasti tiistaina duumalle pitämässään puheessa vihdoin todelliset aikeensa, jotka sallisivat hänen jatkaa presidenttinä jopa vuoteen 2036 saakka.

Puheessa huomiota herätti myös Putinin tapa viitata itseensä termillä ”teidän nöyrä palvelijanne”, jota ilmausta hän on ryhtynyt käyttämään itsestään toistuvasti.

– On ollut ehdotuksia, on kuulunut ideoita, joiden mukaan perustuslakiin voitaisiin tehdä muutoksia ja jatkaa nykyisen presidentin, teidän nöyrän palvelijanne, virkakautta, Putin lausui suorana televisioidussa puheessaan tiistaina.

Venäjän imperiumissa tsaareilla oli tapana ”meititellä” itseään valtaansa korostaakseen. He käyttivät majesteetin monikkoa ja viittaisivat itseensä esimerkiksi ilmauksella ”Me Aleksanteri I” tai ”Me Nikolai II”.

Tiistain jälkeen kenellekään ei pitäisi olla enää epäselvää, että Putin on omaksunut tsaareilta sekä pyrkimyksen itsevaltiuteen että myös erikoisen mahtipontisen – tai tässä tapauksessa tekovaatimattoman – tavan viitata itseensä.

Putin esiintyikin duumalle korostetun kursailevaan sävyyn. Monipolvisten sanankäänteiden jälkeen hän ilmoitti lopulta hyväksyvänsä ”periaatteessa” yhden hänelle tulleista lukuisista jatkoehdotuksista.

Putinin mukaan presidentille sallittujen kahden virkakauden laskuri voitaisiin nollata uuden perustuslain hyväksymisen myötä, jolloin se tulisi koskemaan myös häntä itseään. Näin Putin voisi asettua ehdolle vielä kahdelle kuusivuotiskaudelle vuosien 2024 ja 2030 vaaleissa ja hallita aina vuoteen 2036.

Putin korosti kuitenkin, että kausilaskurin nollaus olisi mahdollista vain, mikäli perustuslakituomioistuin ei pitäisi sitä perustuslain vastaisena.

Putin jätti kuitenkin mainitsematta, että uuteen perustuslakiin on tulossa muutos, jonka mukaan presidentti saa oikeuden käynnistää perustuslakituomioistuimen tuomareiden erottamisprosessin. Muutos onkin varmasti omiaan lisäämään tuomareiden halua nähdä kaikki Putinin ”ehdottamat” toimet perustuslain mukaisina.

Putin tähdensi puheessaan myös, että kaikki muutokset astuvat voimaan vain siinä tapauksessa, että Venäjän kansa hyväksyy ne huhtikuun 22. päivän kansalaisäänestyksessä.

Kyseessä on keskiviikkopäivä, jonka Kreml on määrännyt ylimääräiseksi vapaapäiväksi tehdäkseen perustuslain hyväksymisestä todellisen ”juhlapäivän”.

Viimeistään äänestyspäivänä mitataan, alistuuko kansa nöyränä tähänkin ”nöyrän palvelijansa” hyväksymisrituaaliin.

Venäläiset on jo nyt peloteltu niin pahoin maan väkivaltakoneistolla, että katuprotestien sijaan moni harkinnee vastalauseen esittämistä jäämällä kotiin. Silloinkin ihmisten äänet voidaan varastaa tai väärentää, mutta mikäli äänestysaktiivisuus jäisi kautta maan huomattavan alhaiseksi, sen salaaminen olisi jo vaikeampaa.

Lue pääkirjoitus tammikuulta: Putin ei odota kevääseen 2024 – siirtyy yllättäen ”vallasta valtaan”

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?