Pääkirjoitus: Vuoto, lehmänkauppa, uhkaus – Sanna Marinin (sd) hallituksessa politiikan tuoreet kasvot tekevät politiikkaa ikivanhoilla keinoilla - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Vuoto, lehmänkauppa, uhkaus – Sanna Marinin (sd) hallituksessa politiikan tuoreet kasvot tekevät politiikkaa ikivanhoilla keinoilla

Hallituksen sisäiset riidat eivät ole omiaan vahvistamaan odotuksia uudesta poliittisesta kulttuurista.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr), pääministeri Sanna Marin (sd) ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) tiedotustilaisuudessa ilmastokokouksen jälkeen Helsingin Vuosaareessa. Vihreät ovat olleet tyytymättömiä ilmastopäätösten etenemiseen hallituksessa.­

23.2.2020 21:00

Vihreiden ja keskustan välinen hallituskipuilu ryöpsähti julkisuuteen, kun Helsingin Sanomat kertoi perjantaina (21.2.) vihreiden ulosmarssista hallituksen kokouksesta tammikuussa Kesärannassa.

Median tietojen mukaan vihreät oli tyytymätön ja pettynyt hallituksen verkkaiseen etenemiseen ilmastotavoitteissa.

Metsien hakkuumääristä ja turpeen polton rajoittamisesta ei ole löytynyt yhteisiä, konkreettisia päätöksiä, vaikka hallitusohjelma yksiselitteisesti painottaa päästöjen vähentämistä. Suomen pitäisi olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Hallituksen uskottavuuden takia päätöksiä pitää tehdä nyt: pelkällä hallitusohjelman ”tiekartalla” ei pitkälle pötkitä.

Toistaiseksi pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus on tyytynyt siirtämään isoja päätöksiä eteenpäin huhtikuulle budjetin kehysriiheen ja syksyyn varsinaisiin budjettineuvotteluihin.

Silloin selviää, mihin rahaa on ja mihin ei, ja mikä on hallituskoalition kestävyys.

Vihreille ympäristö- ja ilmastoasiat ovat hallitusohjelman keskeisintä kauraa.

Riita keskustan kanssa ei sinänsä ole uutinen.

Sen sijaan vihreiden sisäisten kärhämien esiintulo tässä vaiheessa on yllätys. Vihreät edustajat pyrkivät tasoittelemaan puoluejohtoon suunnattua kritiikkiä puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina. Siinä edesauttoi sisäministerin, vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon puhe. Hän kertoi hallituksen päätöksestä tuoda 175 turvapaikanhakijaa Välimeren maista Suomeen.

Puhe sai raikuvat taputukset.

Kun vihreiden kenttä marmattaa puoluejohdon saamattomuudesta ilmastopäätöksissä, kertoo se myös kahden ryhmittymän valtakamppailusta puolueen sisällä: ympäristövihreät vastaan sosiaalivihreät.

Puheenjohtaja Ohisalo on köyhyystutkija, jolle sosiaaliasiat ovat ympäristökysymysten ohella tärkeitä – elleivät jopa tärkeämpiä.

Vastakkainasettelu saatiin joten kuten lakaistua maton alle lauantain kokouksessa. Ryhmittymien voimasuhteista on vaikea sanoa mitään. Se ehkä nähdään vasta vuoden 2024 presidentinvaalien ehdokasasettelussa. Siellä vastakkain voivat – loppujen lopuksi – olla ulkoministeri Pekka Haavisto ja europarlamentaarikko Ville Niinistö.

Puolueessa saatetaan silloin käydä taistelu, joka vertautuu Johannes Virolaisen ja Ahti Karjalaisen kuuluisaan tohtorien mittelöön keskustan presidenttiehdokkuudesta vuonna 1981.

Nuorten poliitikkojen toivottiin ja uskottiin muuttavan poliittista kulttuuria. Uudet kasvot, uudet tavat.

Marinin hallituksen ensiaskeleiden perusteella voi päätyä arvioon, että uusi, milleniaalinen poliitikkosukupolvi osaa käyttää samoja keinoja kuin edeltäjänsäkin. Riitely kulisseissa, lehmänkaupat, uhkailut, ulosmarssit ja vuodot medialle kuulostavat kovin tutuilta.

Poliitikot vaihtuvat, mutta politiikan tekemisen kulttuuri muuttuu hitaammin, jos se yleensä muuttuu. Politiikka on kuitenkin peruslähtökohdiltaan taistelua vallasta ja äänestäjistä. Likaisia temppujakin käytetään tarvittaessa – iästä ja sukupuolesta huolimatta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?