Pääkirjoitus: Timo Soini on jo menneisyyden mies - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Timo Soini on jo menneisyyden mies

Timo Soini lämmittelee menestyksensä hiilloksella.

Timo Soini lämmittelee menestyksensä hiilloksella.

Julkaistu: 14.1. 21:00

Perussuomalaisten entinen johtaja haluaa muistaa vain uransa menestykset.

Timo Soini palasi maanantaina julkisuuteen mainostamaan kirjaansa Populismi. Hän oli varmasti tyytyväinen julkisuuden määrään.

Entinen ulkoministeri innostui vihjailemaan presidenttiehdokkuudella, joka maanantain mittaan osoittautui ensin kokkapuheeksi ja sitten taas ei aivan kuitenkaan. Soinin paras tulos presidentinvaaleissa on 9,4 prosenttia vuoden 2012 presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella. Silloin hän oli menestyvien perussuomalaisten puheenjohtaja. Ei kannata ehkä vielä tilata kampanjamateriaalia vuodelle 2024.

Ylen A-Studiossa Soini muistutti, että ei hävinnyt vuonna 2017 kamppailua perussuomalaisten puheenjohtajuudesta eikä paikkaansa eduskuntavaaleissa vuonna 2019. Ei hävinnyt, kun ei ollut ehdolla. Mutta Soinin ehdokas Sampo Terho hävisi vuonna 2017 ja Soinin puolue siniset vuonna 2019. Soini haluaa vanhemmaksi valtiomieheksi pelkkiä menestyksiä muistelemalla.

Soinin sija Suomen tuoreimmassa poliittisessa historiassa on suuri perussuomalaisten luojana ja nostajana. Pitkällä tähtäimellä historiaan jäävät ne, joiden teot kestävät. Tämä testi on vasta edessä.

Soinin nykyiseltä ihannevaltiolta vaikuttaa Puola, jossa katolilaiskonservatiivinen Laki- ja oikeuspuolue pitää valtaa. Keinot vallan betonoimiseksi herättävät huolta läntisessä Euroopassa, mutta eivät Soinissa.

Soini on itse katolilainen konservatiivi, mikä ei ole yleistä luterilaisessa maassamme. Ironista, että perussuomalaisten perustujan henkilökohtaiset arvot eivät ole kovin yleisiä Suomessa. Soinille ne tuntuvat tulevan iän myötä tärkeämmiksi.

Hänen asenteensa Jussi Halla-ahon perussuomalaisia kohtaan on epäselvä, ilmeisesti myös Soinille itselleen. Menestys houkuttaa, jotkut mielipiteet hirvittävät.

Soini ylistää populismia aikamme voittoisana aatteena. Äkkiseltään näin voi väittää, mutta toisaalta voi kysyä onko populismi aate ollenkaan?

Kaikki Soinin katsomat Suomen vanhat puolueet ovat käyneet läpi omat populistiset vaiheensa. Ne ovat vastustaneet aikansa todellisia ja kuviteltuja eliittejä. Jos puolueella on sisältö, se jää, kun populismi karisee.

Nykyiset perussuomalaiset ovat selkeästi osa isompaa eurooppalaista aateperhettä, joka vakiinnuttaa asemiaan. Historiankirjoituksessa sillekin löytyy joku muu nimi kuin populismi.

Perussuomalaisten nyt omaksumien aatteiden tulevaisuus määrittää sen, jääkö Timo Soini vain historian alaviitteeksi. Niin voi käydä, jos ne kuihtuvat. Niin voi käydä myös jos ne kukoistavat ja muuntautuvat arvaamattomiin suuntiin. Silloin Veikko Vennamon ja Timo Soinin nimiä ei tulevaisuudessa paljoa muistella.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta