Pääkirjoitus: Tarvitsemme sillanrakentajia – väärä mielipide voi sysätä ihmisen täydelliseen epäsuosioon - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Tarvitsemme sillanrakentajia – väärä mielipide voi sysätä ihmisen täydelliseen epäsuosioon

Vuosikymmenen vaihtuminen on symbolinen merkkipaalu, jonka toivoisi konkretisoituvan myös uuden sopuisamman ajan aluksi, kirjoittaa Ilta-Sanomien vastaava päätoimittaja Johanna Lahti.

2010-luku jää taakse.

30.12.2019 21:00

Mistä 2010-luku muistetaan?

Älypuhelimen maailmanvalloituksesta ja liudasta muita digitaalisia laitteita ja palveluita, joita ilman monen on mahdoton kuvitella arkeaan. Arabikeväästä ja sitä seuranneesta pakolaiskriisistä, Donald Trumpin valtakaudesta, Kreikan ja muiden eteläisen Euroopan maiden talouskriisistä. Innostuksesta terveyteen, uneen ja mielenrauhaan sekä niiden mittaamiseen.

Todennäköisesti hipsteriparroistakin.

Kun vuosikymmentä katsoo vuoden 2019 viimeisinä päivinä, päällimmäisenä mieleen nousee kuitenkin yhteiskunnallisen ilmapiirin ja keskustelun tila. 2010-lopun mielipideilmastoa leimaa kaksi asiaa: ääripäistyminen ja puhdasoppisuus.

Kärkevyydelle ja ehdottomuudelle on toki paikkansa.

Isot yhteiskunnalliset muutokset parempaan eivät ole onnistuneet ilman intohimoisia edelläkävijöitä, jotka yleisestä mielipiteestä piittaamatta taistelevat näkemyksensä puolesta. Esimerkiksi naisten äänioikeus ja rotuerottelun loppuminen olisivat jääneet toteutumatta ilman asiaansa ehdottomasti uskoneita esikuvia. Maailma tarvitsee gretathunbergeja, emmelinepankhursteja ja rosaparkseja, jotka peräänantamattomuudellaan herättävät – ja pakottavat ajattelemaan.

Asiaansa uskovien, rohkeiden esitaistelijoiden rinnalle tarvitaan kuitenkin ehdottomasti myös sopuisampia ääniä. Nykyisessä keskustelukulttuurissa on todella huolestuttavia piirteitä. Mielipiteet kautta linjan ovat paitsi kärjistyneet myös mustavalkoistuneet.

Ihmisen arvo, hyvyys ja pätevyyskin mitataan yksittäisillä mielipiteillä, näkemyksillä tai jopa sanavalinnoilla – ja väärä mielipide tai väärästä mielipiteestä tykkääminen voi sysätä ihmisen täydelliseen epäsuosioon. Ääriesimerkki tästä on amerikkalaisen valveutuneen nuorison keskuudessa yleistynyt cancel-kulttuuri, joka tarkoittaa, että ihminen voidaan väärän mielipiteen tai eleen vuoksi ”peruuttaa” eli hänen olemassaolonsa kieltää. Käytännössä väärinajattelija siis eristetään sosiaalisesta piiristään.

Samanhenkistä yhden asian vuoksi leimaamista löytyy kaikista aatteellisista leireistä vasemmalta oikealle.

Omassa sarjassaan ovat suoranaiset laittomuudet. Erilaiset ääriryhmät käyvät vihollisinaan pitämiään vastaan sumeilemattomilla ja järjestäytyneillä vainokampanjoilla, väkivallalla uhkailua ja törkeyksiä kaihtamatta. Näitä ei pidä koskaan suvaita tai hyväksyä.

On huolestuttavaa, että arkipäiväisetkin somekeskustelut luisuvat pikaisesti riidanhaastamiseksi. Päättäjien ja yhteiskunnallisten vaikuttajien suosima Twitter pursuaa tahallista väärinymmärrystä ja syyttelyä. Eduskunnassakin tunnelma on kylmentynyt niin, että kokeneet politiikan toimittajat ovat ihmeissään. Töykeyden ja vastapuolta ymmärtämättömän ilmapiirin leviäminen ei edistä hyvää millään yhteiskunnan tasolla.

Muutoksen läpiajamiseen tarvitaan myös maanittelua, empatiaa ja kompromissihalua. Jos ei lasketa joukkoon silkkaa eripuraa tavoittelevia verkon ääriöyhöttäjiä, useimman kärkevän keskustelijan perimmäisenä pyrkimyksenä lienee hyväksi kokemansa asian edistäminen. Mutta jos aika ja energia kuluu oikeaoppisuuden valvontaan, se kiillottaa ensisijaisesti sanojansa henkilöbrändiä omiensa parissa eikä juuri vie varsinaista asiaa eteenpäin.

Maailmasta parempaa paikkaa haluavien on syytä pohtia, miten tavoite tehokkaimmin saavutetaan – demonisoinnilla ja tuomitsemisella on harvemmin käännetty kenenkään erimielisen päätä. Sen sijaan niillä räjäytetään viimeisetkin sillat osapuolien väliltä.

Vuosikymmenen vaihtuminen on symbolinen merkkipaalu, jonka toivoisi konkretisoituvan myös uuden sopuisamman ajan aluksi. Sillanräjäyttäjien sijasta nyt on huutava tarve sillanrakentajille.

Hyvää uutta vuotta!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?