Pääkirjoitus: Al-Holin leirikohussa aineksia jo seuraavaan hallituskriisiin - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Al-Holin leirikohussa aineksia jo seuraavaan hallituskriisiin

Kuvituskuva
Julkaistu: 11.12.2019 21:00

Poliittinen päätös al-Holin leirin suomalaisnaisten ja -lasten palautuksista koettelee tuoreen hallituksen rakenteita.

Terroristijärjestö Isisiin kuuluneiden suomalaisten naisten ja heidän lastensa tuomisesta kotiin al-Holin leiriltä Syyriasta on tullut syksyn kuuma poliittinen peruna, jonka käänteissä on puhuttu muunneltua totuutta ja jätetty asioita kertomatta tavalla, josta joku voisi jopa käyttää termiä valehtelu. Koko vyyhti lähti liikkeelle Ilta-Sanomien paljastettua ulkoministeriön salaisen hankkeen. Se oli ristitty Korpi-operaatioksi. Siinä valmistauduttiin terroristijärjestö Isisiin liittyneiden suomalaisten naisten ja heidän lastensa palauttamiseen Suomeen.

Ministeriössä hanke aiheutti ristivetoa. Konsuliosaston päällikkö Pasi Tuominen riitautui ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) kanssa ja Haavisto halusi siirtää päällikön muihin tehtäviin. Ministeriössä kiehahti, ja henkilöstö moitti Haavistoa kovasanaisesti ”pelon ilmapiiristä.” Haavisto taipui anteeksipyyntöön.

Viikon ajan keskustelu on vellonut laidasta laitaan.

Kohun ytimessä on kysymys, onko lasten ja naisten tai sitten vain lasten hakemisesta leiriltä tehty hallituksessa poliittista päätöstä vai ei. Presidentti Sauli Niinistö lausui eilen Helsingin Sanomissa, että sellainen pitäisi tehdä. Hallituksen epävirallisessa iltakoulussa käyty taustakeskustelu ei siis riittäisi. Silti ministeri Haavisto kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona, että poliittista päätöstä ei ole tulossa, ei ainakaan kovin nopeasti, vaan ministeriö jatkaa palautusten valmistelua iltakoulussa tehtyjen linjausten mukaisesti. Poliittiseen päätökseen hallitus ottaa kantaa ensi viikolla eduskunnassa koko opposition tekemän välikysymyskeskustelun yhteydessä.

Ulkoministeri Haaviston esiintyminen ei vakuuttanut.

Kysymyksiä on edelleen rutkasti enemmän kuin vastauksia.

Poliittisen päätöksen puute korostaa sitä, miten vaikea palautusasia on kannatuskyselyjä tuijottaville poliitikoille ja puolueille.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministerin Katri Kulmuni kiertelee ja kaartelee.

Iltapäivällä Kulmuni sanoi, että hallitus ei ole käsitellyt tai käsittelemässä al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten kotiuttamista. Illalla Kulmuni tarkensi Lännen Medialle, että keskusta ei hyväksy kaikkien al-Holin leirillä pidettävien suomalaisten tuomista Suomeen. Pääministeri Sanna Marin (sd) heitti kysyttäessä pallon Pekka Haavistolle, joka siis pitää iltakoulussa annettua selontekoa riittävänä. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) on taas korostanut, että hän ei voi kertoa kaikkea – vaikka tietäisikin. Ja kun päälle kerrotaan vielä, että Korpi-suunnitelman on Ylen tietojen mukaan allekirjoittanut poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, joka kiisti eduskunnassa tiistaina tietävänsä ulkoministeriön suunnitelmista mitään. Keskiviikkona illalla Kolehmainen myönsi tiedotteessa poliisin salaisen valmistautumisen palautuksiin.

Sekametelisoppa on valmis.

Sanoissaan ja päätöksissään sekoilevia poliitikkoja ja virkamiehiä ei todellakaan aina tarvitse etsiä rapakon takaa Yhdysvalloista ja Donald Trumpista. Niitä näyttää löytyvät yllättävän läheltä. Posti-kohun ”tietokatkokset” kaatoivat pääministeri Antti Rinteen (sd) hallituksen. Al-Holissa on hyviä aineksia seuraavaan puhdistukseen. Tällä kertaa luottamusta haetaan erityisesti vihreiden ja keskustan väleistä. Puolueiden pitäisi taipua leiripalautuksista yhteiseen poliittiseen päätökseen, joka keskustalle on vaikea – ellei jopa mahdoton.

Yllä olevalla videolla Pekka Haavisto tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa 11.12.2019.

Tuoreimmat osastosta