Pääkirjoitus: Lörpöttely on vihollisen auttamista – vakoilu­varoitus kannattaa lukea tarkkaan - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Lörpöttely on vihollisen auttamista – vakoilu­varoitus kannattaa lukea tarkkaan

Pääministerikohun yhteydessä kävi ilmi, että keskustan kansanedustajat olivat hioneet kantaansa WhatsApp-viestiryhmässä. Sovelluksen kautta on levitetty urkkimisohjelmia. Kuvassa kansanedustajat Markus Lohi ja Antti Kurvinen viime torstaina.

Pääministerikohun yhteydessä kävi ilmi, että keskustan kansanedustajat olivat hioneet kantaansa WhatsApp-viestiryhmässä. Sovelluksen kautta on levitetty urkkimisohjelmia. Kuvassa kansanedustajat Markus Lohi ja Antti Kurvinen viime torstaina.

Julkaistu: 8.12.2019 21:00

Suomen poliittiseen päätöksentekoon pyritään vaikuttamaan laajamittaisesti ja jopa yksittäisten henkilöiden luottamuksellisia viestejä urkitaan, Suojelupoliisi varoitti katsauksessaan.

Suojelupoliisi julkisti itsenäisyyspäivän aattona varsin suorasanaisen Kansallisen turvallisuuden katsauksen, josta olisi toisissa olosuhteissa leivottu isoja artikkeleita.

Nyt raportti jäi kuitenkin pahasti kaiken muun uutisoinnin jalkoihin hallituskuohunnan pyörteissä ja itsenäisyyspäivän juhliin valmistauduttaessa.

Supon viestinnässä on töissä asiansa osaavia ihmisiä, joten ”ohimennen julkaisu” oli ehkä osittain tarkoituskin. Ei järkytetä liiaksi tavallisten suomalaisten turvallisuudentunnetta, mutta tarkkaan harkitut sanamuodot menevät toivottavasti perille siellä, minne ne on suunnattukin.

Selkeäsanaista katsausta voi lukea esimerkiksi niin, että sen on määrä toimia herätteenä yhteiskuntamme keskeisille päättäjille, viranomaisille ja liike-elämän toimijoille.

Vakoileville suurvalloille katsaus viestittää, että heidän toimintansa on pantu merkille eikä sitä myöskään pelätä sanoa ääneen.

Ohessa on pari keskeistä huomiota katsauksesta, joka löytyy netistä tästä linkistä:

– Vieraiden valtioiden aktiivinen Suomeen kohdistama tiedustelu jatkuu laajamittaisena. Suomi kiinnostaa erityisesti Venäjän ja Kiinan tiedustelupalveluita... toiminnan keskeisimpiin päämääriin kuuluvat Suomen harjoittaman politiikan eri osa-alueiden ennakoiminen ja poliittiseen päätöksentekoon vaikuttaminen.

– Suomeen kohdistuu jatkuvasti kyberoperaatioita, joiden tavoitteena on valtiollinen vakoilu, teknisen ympäristön kartoittaminen tai vaikuttaminen. Kohteena on ollut myös yritysten keskeinen tuotekehitystieto ja yksittäisten henkilöiden luottamuksellinen viestintä.

Esimerkiksi viime viikkojen aikana vieraita valtioita lienee kiinnostanut Suomen hallituksen päätöksentekokyky tai -kyvyttömyys. Nyt kiinnostaa puolestaan hallituksen hajoaminen, uuden pääministerin valinta sekä kaikki tähän liittyvä valtiollinen viestintä.

Suomi on avoimuusyhteiskunta, joten suurimman osan tiedoistaan vakoilijat saavat laillisesti julkisista lähteistä. Sirpaleinen julkinen tieto muuttuu astetta painavammaksi sen jälkeen, kun sitä yhdistellään taitavasti ja tehdään sen pohjalta johtopäätöksiä.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) erottamiskohun aikana kävi ilmi, että keskustan kansanedustajat olivat hioneet kantaansa WhatsApp-viestiryhmässä.

On ehkä vaikea ajatella, mitä vaaroja siihen voisi sisältyä – varsinkin, kun joku ryhmästä vuoti sittemmin itse keskustelut medialle. WhatsApp-sovelluksen kautta on kuitenkin levitetty myös urkkimisohjelmia, mistä uutisoitiin alkukesästä.

Vierasta valtiota saattaisivat kiinnostaa jopa yksittäisten kansanedustajien, yritysjohtajien ja asiantuntijoiden harmittomiltakin tuntuvat viestit. Heidän joukostaan pystyttäisiin niiden avulla ehkä profiloimaan henkilöitä, joihin voitaisiin jatkossa vaikuttaa jossain toisessa yhteydessä.

Jo neuvostoaikainen juliste varoitti näin:

– Lörpöttely on vihollisen auttamista.

Lisää aiheesta

Tuoreimmat osastosta