Pääkirjoitus: Al-Holista tuli Haaviston painajainen – ulkoministeri puolustautui vakavilta syytöksiltä - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Al-Holista tuli Haaviston painajainen – ulkoministeri puolustautui vakavilta syytöksiltä

Vihreiden Pekka Haavisto nousi odotetusti Antti Rinteen hallituksen ulkoministeriksi. Nyt hän on joutunut kritiikin kohteeksi.

Vihreiden Pekka Haavisto nousi odotetusti Antti Rinteen hallituksen ulkoministeriksi. Nyt hän on joutunut kritiikin kohteeksi.

Julkaistu: 2.12. 22:02

Pekka Haaviston kuningastie seuraavissa presidentinvaaleissa uhkaa nousta pystyyn, jos hän kompuroi ratkaistaessa Syyriaan jumittuneiden suomalaisnaisten ja lasten kohtaloa.

Kokeneena ja pätevänä ulkopolitiikan asiaosaajana tunnetun Pekka Haaviston (vihr) tie hallituksessa on hieman yllättäen muuttunut kuoppaiseksi. Ministeriauton iskunvaimennus on nyt kovilla ennen kaikkea Syyrian al-Holin leirille jumiin jääneiden suomalaisten naisten ja heidän lastensa hankalan aseman vuoksi. Koillis-Syyriassa, kurdien ylläpitämällä leirillä, on tiettävästi kymmenen naista ja heidän useita kymmeniä lapsiaan.

Haavisto astui maanantai-iltana ärhäkkäästi julkisuuteen puolustautumaan syytöksiltä (IS 2.12.), joiden mukaan hän olisi luonut ulkoministeriöön pelon ilmapiirin ja siirtänyt syrjään konsuliosaston päällikön Pasi Tuomisen tämän kieltäydyttyä, painostuksesta huolimatta, panemasta toimeen suunnitelmaa lasten kotiuttamiseksi ilman äitejä al-Holista.

Kokemus ja kovuus leimasivat Haaviston esiintymistä. Kameroiden eteen astui vuosikymmenet tiukoissa paikoissa ollut poliitikko, joka osaa taitavasti pyyhkiä tahrat puvustaan. Maanantai-illan vastahyökkäys oli ammattimaista työtä, etenkin jos sitä vertaa pääministeri Antti Rinteen (sd) poukkoiluun ja tahalliseen epäselvyyteen Posti-kiistassa.

Haavisto myönsi nimittäneensä al-Holin kriisiä hoitamaan erityisen virkamiehen Tuomisen rinnalle. Hän kiisti, että ulkoministeriö olisi suunnitellut al-Holin lasten erottamista vanhemmistaan, sillä ”Kalashnikovilla tapahtuvaa perheiden erotusta” Suomi ei voi hyväksyä, eivätkä leiriä vartioivat kurdit siihen edes suostuisi. Hän vetosi oikeuskansleri Tuomas Pöystin linjaukseen, jonka mukaan lasten etu on etusijalla, kun leiriläisten kohtalosta sovitaan.

Ville Niinistö odottaa tilaisuuttaan Euroopan parlamentissa.

Mukavan, avarakatseisen ja tahdikkaan ihmisen maineessa olevan Haaviston poliittinen ura on ollut komea. Hän nousi eduskuntaan vuonna 1987 ja pääsi hyvin onnistuneen kampanjan jälkeen presidentinvaalien toiselle kierrokselle vuonna 2012. Viime vuoden vaaleissa Haavisto tuli toiseksi reilun 12 prosentin ääniosuudella.

Riittääkö Haavistolla nälkää vielä vuoden 2024 vaaleihin? Ainakin lähtökohdat olisivat hyvät: Alma Median lokakuussa julkaisemassa mielipidekyselyssä Haavisto oli ylivoimainen suosikki Sauli Niinistön seuraajaksi. Al-Hol on kuitenkin ehkä Haaviston koko uran hankalin tapaus, ja kompurointi sen ratkaisemisessa todennäköisesti katkaisisi hänen kuningastiensä.

Tasavallan presidentin päätehtävä on hoitaa Suomen ulkosuhteita yhdessä valtioneuvoston kanssa. Tässä mielessä ulkoministerin salkku oli Haavistolle lähes unelmapesti. Vihreillä on kuitenkin toinen potentiaalinen presidenttiehdokas: entinen puheenjohtaja Ville Niinistö, joka odottaa tilaisuuttaan Euroopan parlamentissa, poissa kotimaan ansakuopista. Haavistolle pyytämättä jaettu al-Hol-kortti on niin huono, että se saattaa avata Niinistölle tien yrittää Mäntyniemeen.

Kello 22.33: Juttua päivitetty uusilla tiedoilla. Kello 22.47: Konsuliosaston päällikön nimi korjattu Pasi Tuomiseksi.

Lisää aiheesta