Pääkirjoitus: Rinteenkin pohdittava asemaansa - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Rinteenkin pohdittava asemaansa

Pääministeri Antti Rinteen (sd) kohtalo ratkeaa maanantaina hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä.

Pääministeri Antti Rinteen paikka pääministerinä voi olla vaarassa.

1.12.2019 21:00

Pääministeri Antti Rinne (sd) on selityksillään valtion omistajaohjauksen toiminnasta Postin asiassa sotkenut itsensä ja puolueensa sellaiseen verkkoon, että ulospääsyteitä on vähän – jollei ollenkaan. Päivämäärissä ja tiedonkulussa Postin pakettilajittelijoiden siirrosta halvempaan työehtosopimukseen liikkuu niin paljon ristiriitaista tietoa, että kaikki alkavat jo pudota kärryiltä. Toistaiseksi on löytynyt yksi vastuunkantaja: omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) ilmoitti perjantaina erostaan hallituksesta.

Kaikki riippuu nyt siitä, millaisen selvityksen Rinne antaa hallituskumppaneilleen toiminnastaan Postin taustalla.

Hän vakuuttaa puhuvansa totta sanoessaan, että Postin hallitus on toiminut hänen ja hallituksen linjausten vastaisesti, ja 700 pakettilajittelijan siirto halvempaan työehtosopimukseen tuli hänelle yllätyksenä. Postin hallitus on asian kiistänyt. Myös omistajaohjauksesta vastaava virkamies, osastopäällikkö Kimmo Viertola kertoi Talouselämä-lehdelle omistajaohjauksen saaneen riittävän määrän tietoa Postin suunnitelmista.

Nyt näyttää ulospäin siltä, että Rinne osoittaa sotkun syyksi Paateron johtaman omistajaohjauksen taitamattoman toiminnan. Siksi Paatero sai lähteä. Edelleen on kuitenkin epäselvää, oliko myös Rinne hyväksynyt Postin toimet.

Hallitusviisikon sunnuntai-illan tapaamisen, hallituspuolueiden eduskuntaryhmien kokousten ja tiistain välikysymyskeskustelun jälkeen tiedetään, onko muitakin lähtijöitä. Rinteen asemaa joutuu miettimään Rinteen puolue Sdp, mutta varsinkin hallituskumppani keskusta.

Selvää on, että uusia vaaleja ei tule. Hallituspuolueille on tärkeää pitää kokoonpano pystyssä – lähes hinnalla millä hyvänsä. Mutta jatkaako Rinne pääministerinä on kysymys, joka vaatii vielä pohdintaa sekä sosiaalidemokraateilta että varsinkin keskustalta. Keskusta on avainasemassa. Juuri keskustalle ja sen puheenjohtajalle Katri Kulmunille tilanne on vaikea. Rinne on keskustan hallitusohjelmaan saamien tavoitteiden takuumies, toisaalta Rinteen selvitysten hyväksyminen heittää keskustan ylle mustan varjon, varsinkin jos pääministerin kertomuksesta löytyy aukkoja, pääministeri on kertonut muunneltua totuutta tai jättänyt jotain kertomatta. Pallo on nyt pääministerillä. Sanan varsinaisessa merkityksessä.

Hallitustie on nyky-Suomessa kuoppainen. Miesmuistiin valtakunnassa ei ole ollut hallitusta, joka istuisi koko vaalikauden samassa kokoonpanossa; pääministeri vaihtuu, ministereitä eroaa ja puolueita putoaa pois. Paavo Lipposen (sd) ykköshallitus (1995–1999) on viimeinen politiikan suosilmäkkeistä kuivin jaloin selvinnyt kokoonpano. Viimeksi Juha Sipilän (kesk) hallitus erosi juuri ennen vaaleja. Ongelma on tässä: Suomessa on yhä vaikeampi muodostaa ohjelmaltaan ja kokoonpanoltaan toimintakykyisiä hallituksia.

Rinteen hallituksen alkutaival on valitettavasti omiaan vahvistamaan tätä näkemystä.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?