Pääkirjoitus: Sekavat puheet vaativat selityksen – Paaterolla syytä kantaa vastuu - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Sekavat puheet vaativat selityksen – Paaterolla syytä kantaa vastuu

Sirpa Paateron selitykset Postin asiassa herättävät ihmetystä.

Sirpa Paateron selitykset Postin asiassa herättävät ihmetystä.

Julkaistu: 26.11. 21:00

Ministerien olisi syytä pitää kiinni faktoista valeuutisten aikakaudella.

Suomea sekoittaneessa postilakossa on ollut monta ulottuvuutta. Yksi vakavimmista liittyy omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron (Sdp) toimintaan. Hänen kauttaan varjo lankeaa myös pääministeri Antti Rinteen ylle.

Demariministerit jäivät vaikeaan välikäteen, kun vastakkain asettuivat valtion omistama Posti ja Sdp:lle läheinen ay-liike. Sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla Rinne kiisti, että Paatero olisi hyväksynyt pakettilajittelijoiden siirron halvemman työehtosopimuksen piiriin liikkeenluovutuksella.

Koko maata kuohuttaneet lakot aiheutti vain 700 työntekijän asema, jossa ay-liike näki ison periaatteellisen kysymyksen. Se pelkää, että samanlainen toimintapa voi levitä muillekin aloille. Demariministereillä oli hyvät edellytykset ymmärtää, kuinka iso kiistasta voi tulla. Asian ydin on, olisiko Paatero pystynyt vaikuttamaan Postin päätökseen, ennen kuin asia kärjistyi.

IS:n tietojen mukaan Paateroa ja tämän avustajakuntaa oli informoitu asiasta jo kesäkuussa ja uudestaan elokuussa pariinkin kertaan. Tiistaina Paatero myönsi kuulleensa asiasta 21. elokuuta. Hän kuitenkin luuli, että aikaa asian ratkaisemiseen oli lokakuun loppuun. Liikkeenluovutus tapahtui kuitenkin jo syyskuun alussa, vaikka postinlajittelijoiden oli tarkoitus siirtyä uuteen sopimukseen vasta marraskuun alussa.

On tietysti mahdollista, että Paatero ei tosiaan ymmärtänyt, mitä Posti hänelle kertoi. Tämä ei antaisi hyvää kuvaa hänen kyvystään hoitaa tehtäväänsä.

IS:n tietojen mukaan pääministeri Antti Rinne olisi lähettänyt sähköpostin, jossa määriteltiin lakon lopettamista yrittäneiden ”neljän viisaan” kokoonpano. Tämä herättää kysymyksiä pääministerin roolista asiassa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ilmoitti puolueensa harkitsevan luottamusäänestystä Paateron ja Rinteen asemasta. Se liittyisi siihen, mitä he ovat sanoneet asiasta eduskunnan edessä.

Tämä on tietysti politikointia, mutta myös opposition oikeus.

Paatero ja Rinne ovat edelleen kunnon selityksen velkaa. Aikana, jona politiikkaa harjoitetaan netissä leviävillä valeuutisilla, valtaa käyttävien velvollisuus ja etu on pitää kiinni faktoista ja läpinäkyvyydestä. Mitä kuohuttavampi asia, sitä tärkeämpää tämä on.

Vuonna 2013 valtion omistajaohjauksesta vastannut ministeri Heidi Hautala (vihr) erosi tehtävästään ns. Arctia Shipping -jutun vuoksi. Silloin kyse oli huomattavasti pienemmästä asiasta kuin hurjat mittasuhteet saanut Postin lakko.

Jos Paatero ei pysty uskottavasti selvittämään toimiaan, hänenkin kannattaa harkita Hautalan tapaa kantaa vastuu.