Pääkirjoitus: Posti jäi keskelle järjestösotaa - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Posti jäi keskelle järjestösotaa

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen ja Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto valtakunnansovittelijan toimistolla tiistaina aamupäivällä.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen ja Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto valtakunnansovittelijan toimistolla tiistaina aamupäivällä.

Julkaistu: 19.11. 21:00

Nyt taistellaan asiasta, jota kutsutaan työehtoshoppailuksi.

Postin työkiista ei ratkennut tiistaina, vaan työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU hylkäsi valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen. Palvelualojen työnantajalle Paltalle esitys olisi kelvannut. PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen perusteli hylkäystä sillä, että heille keskeiset kysymykset puuttuivat sovintoesityksestä.

Kyse on ennen kaikkea 700 pakettilajittelijasta, joiden työnantaja on nyt Postin tytäryhtiö Posti Palvelut. Se on järjestäytynyt Paltan sijaan Medialiittoon, jolla on sopimus PAU:n sijasta Teollisuusliiton kanssa. Posti ilmoitti pakettilajittelijoiden siirrosta elokuussa ja se tuli voimaan marraskuun alusta.

Neuvottelut ovat nyt pattitilanteessa. Työntekijäpuoli on asettanut sovun kynnyskysymykseksi asian, joka ei työnantajapuolen mukaan edes kuulu koko neuvottelupöytään. Posti Palvelut kun ei ole Paltan jäsenyritys.

Kyse on asiasta, jota kutsutaan työehtoshoppailuksi. PAU haluaa toisaalle siirretyt jäsenensä takaisin. Mitä ilmeisimmin ay-liikkeen sisällä on päätetty, että tällaisesta työehtoshoppailusta tehdään loppu. PAU:n toimintaa voi tavallaan ymmärtää, mutta on kyseenalaista, pitääkö järjestösota tuoda osaksi tes-neuvotteluja ja lakkoilua. Asian olisi voinut hoitaa perinteiseen tapaan työryhmässä – sinne on ennenkin upotettu ne asiat, joista ei helposti saada sopua.

PAU taiteilee nyt suuren yleisön ymmärryksen ja melkoisen riskin välillä. Suhteellisen pieniä palkkojaan puolustavat postilaiset herättävät suuressa yleisössä jonkin verran sympatiaa, mutta järjestöjen keskinäinen riitely ei. Ihmiset eivät halua, että heidän arkensa vaikeutuu jonkin mystisen järjestöjen välisen erimielisyyden takia. Joulu on tulossa ja pakettien pitää kulkea.

Peiliin katsomisen paikka on myös omistajaohjauksella ja poliitikoilla. Posti on valtion kokonaan omistama osakeyhtiö, joka toimii Suomen hallituksen antaman omistajaohjauksen mukaan. Työkiistan aikana sekä pääministeri Antti Rinne (sd) että omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) ovat antaneet lausuntoja, jotka vain sotkevat asiaa. Paatero vaati alkusyksystä sopimusvaihtoon aikalisää. PAU tulkitsee tätä niin, että pakettilajittelijat palautetaan osaksi PAU:n ja Paltan sopimusta. Rinne puolestaan sanoi, että hallitus ei tule hyväksymään Postin palkanalennuksia.

Nyt poliitikkojen on maltettava pitää suunsa kiinni, kunnes valtakunnansovittelija saa asian ratkaistua. Sen jälkeen omistajaohjauksessa on mietittävä tarkasti, mitä Postilta halutaan. Edellinen hallitus trimmasi sitä listautumiskuntoon, nykyhallitus haluaa jotain ihan muuta. Ei ihme, että Postin asiat ovat umpisolmussa.