Pääkirjoitus: Ukraina-sovusta saattaa tulla Putinin virittämä ansa - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Pääkirjoitus: Ukraina-sovusta saattaa tulla Putinin virittämä ansa

Itäukrainalainen mies pyöräili MH17-lennon hylynkappaleiden ohi. Kuolleet olivat kotoisin Hollannista, Malesiasta, Australiasta, Indonesiasta, Britanniasta, Saksasta, Belgiasta, Filippiineiltä, Kanadasta ja Uudesta-Seelannista.

Itäukrainalainen mies pyöräili MH17-lennon hylynkappaleiden ohi. Kuolleet olivat kotoisin Hollannista, Malesiasta, Australiasta, Indonesiasta, Britanniasta, Saksasta, Belgiasta, Filippiineiltä, Kanadasta ja Uudesta-Seelannista.

Julkaistu: 17.11. 21:00

Tuore muistutus Venäjän roolista MH17-turmassa oli tärkeä saada, ettei vain pääjuonittelijan rooli pääsisi unohtumaan Pariisin Ukraina-huippukokouksen alla.

Kaikki tiet eivät vie Ukrainaan, mutta liki kaikki tämän hetken polttavimmat kansainväliset uutiset tuntuvat liittyvän Ukrainaan.

Yhdysvalloissa on parhaillaan meneillään ennennäkemätön virkarikoskuuleminen presidentti Donald Trumpia vastaan. Trumpin epäillään yrittäneen painostaa Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä, jotta tämä kaivaisi oletettua raskauttavaa aineistoa Trumpin poliittisesta vastustajasta Joe Bidenistä ja tämän Hunter pojasta. Painostusvälineenä epäillään olleen Yhdysvaltain Ukrainalle antama – tai vaihtoehtoisesti jäädyttämä – sotilasapu.

Malesialaisen MH17-matkustajakoneen alasampumista tutkiva hollantilaisjohtoinen JIT-ryhmä (Joint Investigation Team) julkaisi puolestaan kuluneella viikolla uusia todisteita Itä-Ukrainan niin kutsuttujen kapinallisjohtajien siepatuista puhelinkeskusteluista.

Puhelinkeskusteluista käy ilmi, että ”vapaaehtoisiksi” väitetyt Venäjä-mieliset kapinalliset saivat heti sodan alusta lähtien aseapua, taistelijoita ja myös suoria käskyjä Venäjän valtion korkeimmalta johdolta.

Donbassin ja Luhanskin nukketasavaltojen Kremlin-mieliset taistelijat mainitsevat puhelinkeskusteluissa saavansa ohjeita esimerkiksi Venäjän tiedustelupalvelulta FSB:ltä, sotilastiedustelu GRU:lta, puolustusministeri Sergei Shoigulta sekä Kremlin ”harmaana kardinaalina” tunnetulta Vladislav Surkovilta. Puhelinkeskustelut on siepattu vain hieman ennen ja hieman jälkeen heinäkuun 17. päivää 2014, jolloin kapinalliset ampuivat Venäjältä tuodulla Buk-ohjuksella alas 298 viatonta lentomatkustajaa Itä-Ukrainan yllä.

Venäjän hallitseva rooli Itä-Ukrainan sodassa ja vastuu MH17-lennon kohtalosta on todistettu tätä ennenkin useasti, mutta JIT-tutkijaryhmän julkistamat puhelinkeskustelut tuovat lisää autenttista todistusaineistoa äärimmäisen tärkeällä hetkellä.

Venäjän vastuusta muistuttaminen on tarpeen juuri nyt, ettei monenlaisen maailmanpoliittisen väännön välikappaleeksi joutuneen Ukrainan kohtalon pääjuonittelijan rooli pääsisi vain unohtumaan keneltäkään orastavien rauhantoiveiden keskellä.

Kolmas kuluneen viikon iso Ukraina-uutinen liittyy niin sanottuun Normandia-rauhanryhmään, jonka kokous on saatu vihdoin sovittua 9. joulukuuta Pariisiin. Ranskan presidentin Emmanuel Macronin lisäksi tapaamiseen ottavat osaa Venäjän presidentti Vladimir Putin, Ukrainan Volodymyr Zelenskyi ja Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Jos Normandia-nelikko todellakin saisi loppumaan noin 14 000 ihmisen hengen vaatineen Itä-Ukrainan sodan, siitä voisi alkaa hienoinen lämpeneminen paitsi suurvaltasuhteissa niin myös Euroopan unionin Venäjä-suhteissa.

Suurena pelkona on kuitenkin, että rauhantekijäksi havitteleva Macron, presidenttinä vielä kokematon Zelenskyi ja väsymisen merkkejä jo osoittanut Merkel kompastuvat vanhan KGB-ketku Putinin ansoihin, jolloin rauha tehdään Venäjän yksin sanelemilla ehdoilla.

Lisää aiheesta