Pääkirjoitus: Väkivallalle ei saa antautua – Ruotsin jengisodat ovat varoittava esimerkki Suomelle

Gettoutumista lieveilmiöineen voi torjua muun muassa lähipoliisitoiminnalla, viranomaisten yhteistyöllä ja järkevällä asuntopolitiikalla.

Tässä kuoli 15-vuotias. Poliisin rikostutkijat tallensivat jälkiä Malmön Möllevagnstorgetilla sunnuntaina.

13.11.2019 21:00

Malmössa 15-vuotias poika kuoli ja toinen haavoittui vakavasti lähietäisyydeltä ammutuista luodeista viime lauantaina. Poliisi etsii yhä tekijöitä. Maanantaina kahta teini-ikäistä poikaa kohti ammuttiin samassa kaupungissa, ja kumpikin haavoittui lievästi. Poliisi sai kiinni kaksi epäiltyä. Elokuun lopussa lääkäri Karolin Hakim ammuttiin kuoliaaksi. Hänen puolisonsa epäiltiin olleen kytköksissä Malmön huumerikollisuuteen.

Nämä surulliset uutiset Ruotsista ovat osa pitkää kertomusta rikollisjengien raaistuvasta katuväkivallasta. Kyse on pitkälti huumekaupan reviiritaistelusta, jota käyvät etniseltä taustaltaan erilaiset ryhmät.

Ampumistapausten lisäksi ruotsalaisia ovat järkyttäneet myös autojen polttamiset ja räjähdeiskut, joita on tänä vuonna tehty jo yli sata. Puhe Malmön, Göteborgin ja Tukholman riskilähiöistä sotatantereina ei ole kaukaa haettu. Laineet läiskyvät jo rajan yli: kriisiytynyt tilanne sai Tanskan aloittamaan tarkastukset Ruotsista tulevalle matkustajaliikenteelle.

Iso osa ongelmista olisi voitu välttää, jos Ruotsissa olisi tartuttu maahanmuuton seurauksiin jo vuosikymmeniä sitten. Kun tulijoiden kotoutuminen on epäonnistunut, periytyy heidän huono-osaisuutensa ja näköalattomuutensa seuraaville polville. Jengisodat eivät johdu vuoden 2015 pakolaiskriisistä.

Poliitikkojen keinot jengirikollisuuden torjumiseksi vaihtelevat. Ruotsidemokraatit ja maltillinen kokoomus vaativat oikeusministeri Morgan Johanssonin eroa ja esittävät sekä lainsäädännön että poliisivaltuuksien koventamista. Pääministeri Stefan Löfven (sd.) lupaa poliisille lisäresursseja ja uusia työkaluja. Samalla Löfven korostaa ennaltaehkäisevän työn merkitystä ja koko yhteiskunnan vastuuta ongelmasta.

 Suomessa on jo pitkään pelätty Ruotsin mallin tuloa tänne.

Poliisin tavoitteena on saada pakkokeinoin kadulta pois sekä väkivallan tekijöitä että tekovälineitä – ampuma-aseita ja räjähteitä – mutta sillä on pehmeämpiäkin keinoja. Sluta skjut -yhteistyöhankkeessa kriminaalihuollon ja Malmön kaupungin kanssa poliisi puhuttaa suoraan jengirikollisia ja antaa kaksi vaihtoehtoa: nämä joko laskevat aseensa tai joutuvat erityisvalvontaan. Toimintatapa on haettu Yhdysvalloista, ja sen tulokset ovat olleet hyviä.

Suomessa on jo pitkään pelätty Ruotsin mallin tuloa tänne: katuväkivallan raaistumista ja asuinalueita, joissa poliisin ja muiden viranomaisten on vaikea toimia. Pelko heräsi viimeksi loppukesällä Porvoon ampumistapauksen jälkeen. Riskejä on, mutta gettoutumista lieveilmiöineen on pystytty torjumaan muun muassa hyvällä lähipoliisitoiminnalla, viranomaisten yhteistyöllä ja järkevällä asuntopolitiikalla.

Ongelmista huolimatta Ruotsi ei ole missään mielessä ”menetetty”, Suomesta nyt puhumattakaan. Aina on mahdollista toimia, eikä yhteiskunnan pidä koskaan antautua vaarallisten ilmiöiden edessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?