Huuhkajien suuri peli odottaa - Markku Kanerva nosti maajoukkueen - Pääkirjoitus - Ilta-Sanomat

Huuhkajien suuri peli odottaa - Markku Kanerva nosti maajoukkueen

Markku Kanerva on vienyt Huuhkajat lähelle EM-kisa paikkaa. Teemu Pukki on joukkueen tähti, mutta sen menestys perustuu yhteispeliin.

Markku Kanerva on vienyt Huuhkajat lähelle EM-kisa paikkaa. Teemu Pukki on joukkueen tähti, mutta sen menestys perustuu yhteispeliin.

Julkaistu: 12.11. 21:00

Suomessa jalkapallon olosuhteissa olisi parannettavaa pelaajien ja yleisön osalta, EM-kisoihin pääsy voisi tuoda muutoksen.

Ei ole tavallista, että marraskuun hyhmässä Suomessa viritellään valkokankaita aukioille jalkapallo-ottelun katsomista varten.

Miesten A-maajoukkue on kulkenut vuosikymmeniä kivistä tietä kohti arvokisapaikkaa. Nyt perjantaina pienen Liechtensteinin voittaminen varmistaisi paikan Euroopan mestaruuskisoihin. Ei pidä nuolaista ennen kuin tipahtaa, mutta kyllä nyt voi jo vähän unelmoidakin.

Jos onnistutaan, ansio on päävalmentaja Markku Kanervan. Välillä urallaan vähäteltykin Kanerva nosti maajoukkueen, Huuhkajat, vaikeuksien kautta voittajaksi. Pian hän saattaa kirjoittaa nimensä Suomen urheiluhistoriaan.

Suomen menestys jalkapallossa on ollut muihin Pohjoismaihin verrattuna vähissä. Nyt voi olla muutoksen hetki, vaikka matka Euroopan huippumaiden joukkoon onkin tolkuttoman pitkä.

Huuhkajat ei vilise maailmantähtiä. Alkusyksynä kohistiin Englannin valioliigassa pelaavasta Teemu Pukista, mutta hänen joukkueensa Norwichin vauhti hyytyi. Saksassa Leverkusenin maalissa pelaava Lukas Hradecky on luottomies ja tärkeä yhteishengelle.

Markku Kanerva on tehnyt itsensä näköisen joukkueen.

Kanervan peliajatus ei korosta yksilöä vaan joukkuetta. Se on samankaltainen, jolla Suomi otti keväällä jääkiekon MM-kullan. Pelataan niillä miehillä, jotka on ja otetaan heidän kyvyistään kaikki irti. Yhdessä on enemmän kuin yksin.

Suomi ei välttämättä vielä ole tasolla, jolla otetaan jalkapallon EM-kisoista mitaleita, mutta jo pääsy kisoihin nostaisi lajin uudelle asteelle kotimaassa.

Jalkapallo on maailman seuratuin urheilulaji. Suomessa montaa fania kiinnostavat ennen kaikkia Euroopan huippusarjojen ottelut. Niissä kun taitojaan esittelevät maailman parhaat ja seuratuimmat pelaajat.

Kotimaisen veikkausliigan yleisömäärät ovat eurooppalaisittain pieniä. Syitä riittää: mannermaasta poikkeava kausirytmi, vaatimattomat katsomo-olosuhteet ja tietysti pelin tasokin.

Jääkiekko kilpailee parhaista junioreista ja SM-liigan pelaajien palkat ovat eri tasoa kuin veikkausliigan. Jopa Suomen varakkaimman seuran HJK:n budjetti on eurooppalaisittain olematon ja kotiottelujen katsomossa liikaa tyhjiä paikkoja. Tänä vuonna joukkue ei menestynyt edes veikkausliigassa.

Kuopion KuPSin liigamestaruus teki varmasti hyvää lajille koko maassa. Jotta innostus leviäisi tarvittaisiin stadioneita, joissa ei hytise ja kastu syysmyräkässä. Maajoukkueen menestys toisi kiinnostusta ja rahaa, jota voitaisiin käyttää sekä pelaajien että yleisön hyväksi.

Suomen urheilukansalla on monta syytä odottaa perjantai-illan ottelua Helsingissä. Niistä tärkein on toki pelin jännitys.

Lisää aiheesta